Gastronomi Yaklaşımı kategorisi


Deneysel Mutfak

Disiplinlerarası bilimsel ilkelerin ve yöntemlerin yemek pişirme ve yemek yemede kullanılması ile yenilikçi deneyimlerin sağlanmasını tanımlayan kavram.

Diyet Mutfak

Düzenli bir şekilde tüketilen ve zayıflama amacıyla hazırlanmış besinleri tüketmeye ek olarak bir hastalığın korunması veya önlenmesi için besinlerin çeşit ve miktarlarının düzenlenmesine yönelik yiyecekleri ihtiva eden kavram.

Klasik Mutfak

İlk olarak Fransız şef Marie-Antoine Carême’in temelelerini attığı, gelişimi ve profesyonel mutfaklarda kullanımı Auguste Escoffier tarafından gerçekleştirilen mutfak akımı.

Note by Note Mutfak

Gıdaların içeriğindeki ham bileşiklerin kullanılması ile yiyeceklerin yeniden oluşturulması tekniğine dayanan mutfak akımını tanımlayan kavram.

Yöresel Mutfak

Belirli bir bölge veya yöreye ait olan yiyecek-içeceklerin yanı sıra bu ürünlerin hazırlanma, saklanma, pişirilme yöntemleri ve sunum ritüellerini de kapsayan kültürel olgu.

Füzyon Mutfak

Farklı uluslara ait mutfak özelliklerinin bilinçli bir şekilde birleştirilerek sunulmasını ifade eden kavram.

Etnik Mutfak

Belirli kültürel veya etnik gruplarla ilişkili geleneksel yiyecekler, içecekler ve mutfak uygulamalarıyla oluşmuş olan mutfak kültürü.

Etnik Mutfak

Kültürel değişimi yansıtan özgün mutfak kültürü.

Sürdürülebilir Mutfak

Geleceğin yemek kültürü

Atıksız Mutfak

Gıda israfını önlemek amacıyla üretimden tüketime kadar tüm süreçlerde atık oluşumunu azaltan sürdürülebilir mutfak yönetimi yaklaşımı.

Yeni Küresel Mutfak

Farklı kültürlerden mutfak unsurlarını birleştirerek modern, evrensel ve sürdürülebilir yemek anlayışını temsil eden güncel gastronomi akımı.

Teknoloji Destekli Mutfak

Yemek hazırlama, pişirme ve sunum süreçlerinde dijital cihazlar, otomasyon sistemleri ve yapay zekâ uygulamaları gibi modern teknolojilerin entegrasyonu ile işlevselliği, verimliliği ve kullanıcı deneyimini artıran yenilikçi mutfak modeli.