Türk mutfağı çeşitli tatlıları ile ünlüdür. Bu tatlılardan biri de kökleri Osmanlı dönemine kadar uzanan, Karaman’ın Ermenek ilçesine özgü, 2022 yılından beri mahreç işareti ile korunan Ermenek Helvası’dır. İnsanların bir araya geldiği özel günlerde, cenazelerde, bayramlarda ve şenliklerde sıklıkla yapılan bu tatlı; uzun yıllar boyunca misafirperverliğin ve paylaşımın bir sembolü olmuştur.

Yapımı özen ve sabır gerektiren Ermenek Helvası’nın temel malzemeleri arasında pekmez, tahin, çöven ve ceviz bulunmaktadır. Coğrafi işaretli bu özel helvanın diğerlerinden farkı, sadece pekmez ile yapılmasıdır. Ayrıca şeker ve herhangi bir katkı maddesi kullanılmamaktadır. Ermenek ve çevresinde yetiştirilen üzümler öncelikle toplanıp kurutulmaktadır. İkinci aşamada üzümler birkaç gün su içinde bekletilerek “şıra”elde edilmektedir. Elde edilen bu şıra kaynatılarak pekmez haline gelmektedir. Pekmeze, çöğen eklenerek yaklaşık iki saat kaynatılmaktadır. Ardından karışıma tahin eklenmekte ve iki kişi tarafından sürekli karıştırılarak pişirilmektedir. Geleneksel yöntemde yaklaşık on saat bakır kazanlarda kaynatılarak pişrilen helva, günümüzde 70-80°C buhar sistemli kazanlarda iki-üç saatte pişirilmektedir. Ermenek Helvası’nın yaklaşık yüzde 15-20’si protein, yüzde 35-38’i ise yağdan oluşmaktadır. 

Referanslar

https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/karaman/neyenir/ermenek-helvasi, (Erişim tarihi: 25. 05. 2024); http://www.karaman.gov.tr/cografi-isaretli-urunlerimiz, (Erişim tarihi: 25. 05. 2024); Uca, A. ve Ülker, A. (2016). Geçmişten Günümüze Karaman’da Meslekler. Konya: Palet Yayınları.