Bursa Süt Helvası, inek sütü, tereyağı, un ve şeker ile hazırlanan, muhallebi kıvamında olan, üst kısmının sütlaç gibi fırında kızartılması ile üretilen Bursa iline ait bir tatlıdır. 

Bursa Süt Helvası, Bursa’da düğünler başta olmak üzere insanların bir araya geldiği toplantı ve organizasyonlarda sunulan yiyeceklerden biridir. Bursa Süt Helvası günümüzde başta esnaf lokantaları ve restoranlar olmak üzere pek çok işletmede günlük olarak üretilen ve tüketilen bir üründür. 

Bursa Süt Helvası'nın geçmişte Osmanlı saray mutfağının sevilen tatlılarından biri olduğu belirtilmektedir. Hatta Bursa’da Orhan Gazi tarafından yaptırılan Bey Sarayı zamanından geldiği rivayet edilmektedir. Helva kelimesi geçmişte daha çok tatlı yiyeceklere verilen genel isim olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde ise helva temel malzemelerinin tahin, irmik ve un olduğu bir tatlı çeşididir. Bursa Süt Helvası diğer helva türlerinden farklı olarak temel malzemenin süt olduğu ve yine diğer helva türlerinden farklı olarak fırınlanarak üzerinin kızartıldığı muhallebi kıvamında bir tatlıdır. 

Bursa Süt Helvası süt, un, tereyağı, şeker ve sıvıyağ kullanılarak hazırlanan karışımın tepsilere dökülerek 250 °C sıcaklıktaki fırında üstünün kızartılması ile servise hazır hale gelmektedir. Bursa Süt Helvası sıcak halde akışkan formda kaşıkla tabağa servis edilmektedir. Bunun yanı sıra güveç benzeri tek kişilik kaplarda da servis edilebilmektedir. İsteğe bağlı olarak üzerine toz tarçın,  fındık içi veya ceviz içi serpilmektedir. 

Bursa Süt Helvası 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında korunmak üzere 04.10.2021 tarihinde mahreç işareti verilerek Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından tescil ettirilmiştir. Bursa Süt Helvası'nın coğrafi sınıra özgü üretim şekli vardır, tüm üretim aşamaları coğrafi sınır içinde gerçekleştirilmektedir ve coğrafi sınır ile ün bağı bulunmaktadır.

Referanslar

Özgören, A. S., Özcan Sinir, G. ve Çopur, Ö. U. (2024). Geçmişten Günümüze Bursa Mutfağının Gastronomi Değerleri. İçinde; Tıkır, İ. ve Özen, U. O. (Editörler). Bursa’nın Lezzet Tarihi (ss. 26-42). Bursa: Mümin Ceyhan Bursa Kültür Kaynakları Araştırma Kütüphanesi. ; https://ci.turkpatent.gov.tr/Files/GeographicalSigns/80b90a4c-90f6-41aa-93cc-e7caac912384.pdf, (Erişim tarihi: 18.03.2024); Ulema, Ş., Karakaş, D. ve Semint, S. (2024). Coğrafi İşaretli Pastacılık ve Fırıncılık Ürünleri: Marmara Bölgesi Örneği, Yönetim ve Ekonomi Dergisi, 31(3): 573-596.