Votka
Gastronomi
-
2019
Polonya ve Rusya’da ortaya çıktı ve bu ülkelerin sosyal yaşamının bir parçası oldu. Little water minik su anlamına gelen votka, bazı ülkelerde ise içildiğinde dinçlik ve kuvvet vermesinden dolayı an ardent spirit yani ateşli içki olarak da ifade edilmektedir. Tarihi yüzlerce yıl öncesine, muhtemelen XII. ya da XIII. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Finlandiya ve İsveç büyük üreticiler arasındadır ve votkanın batı ülkelerindeki popülaritesi XX. yüzyılın ikinci yarısında önemli ölçüde artmıştır. Günümüzde dünya çapında birçok ülkede üretilmektedir. Örneğin; Amerikalıların Smirnoff votkası, Rusların Stolichnaya ve Moskovskaya markalı votkaları, Polonya’nın Wyborowa votkası ile Ukrayna’nın Lithuania votkası en kaliteli ve ünlü votkalar olarak bilinmektedir.
Ana maddesi genellikle tahıl (çavdar ve buğday), patates ve şekerkamışı melasıdır (şurubu). Ürüne yumuşak bir tat gibi organoleptik özellikler (duyu organlarını uyaran tat, koku, renk, görünüş özellikleri) kazandırmak için aroma eklenebilir. Votka üretiminde suyun kalitesi çok önemlidir. Birinci sınıf votka markaları için, demineralize su, istenmeyen organik ve inorganik malzemeleri emmek için aktif karbondan süzülür. Daha sonra mevcut diğer yabancı maddeleri kaldıran diğer bir deyişle, suda mevcut iyonların uzaklaştırılmasıyla suyun saflaştırılmasını yani iyon değiştirme işleminin gerçekleştirilmesini sağlayan deiyonizasyon kolonlarından geçirilir. Rektifiye olmuş içecek ve demineralize su doğru oranlarda harmanlanır. Harmanlanmış karışım sekiz saate varan süre kömürden süzülür. Kömür, yalnızca damıtma ile alınamayan kalıntıları emer. Sonrasında demineralize su ilave edilerek votkanın şişelemesine geçilir. Son bir filtreleme ve şişelemeden sonra, çok iyi demineralize su kullanılması durumunda votka uzun yıllar boyunca sabit tadında kalacaktır. Aksi halde, kalsiyum, magnezyum veya diğer bileşiklerin içeriğinin artması zamanla değişkenliğe veya çökelmeye neden olabilir.
Ülkelere göre değişkenlik gösteren alkol oranı votkada çoğunlukla yüzde 37,5-40 oranındadır. Örneğin; Polonya’da yüzde 98 oranına dek varan arı alkol votkaları bulunmaktadır. Yine çok yüksek alkollü Bulgar, Alman, Amerikan ve Doğu Avrupa votkaları bulunmakla birlikte votka, Amerika Birleşik Devletleri yasalarına göre yüzde 37,5, Rusya’da yüzde 38-40 oranında alkol içermektedir.
Referanslar
Aylott, R. I. (2003). Vodka, Gin and Other Flavored Spirits. İçinde; Fermented Beverage Production (ss. 289-308). Boston: Springer; Lachenmeier, D. W., Attig, R., Frank, W. ve Athanasakis, C. (2003). The Use of Ion Chromatography to Detect Adulteration of Vodka and Rum, European Food Research and Technology, 218 (1): 105-110; Lachenmeier, D. W., Schmidt, B. ve Bretschneider, T. (2008). Rapid and Mobile Brand Authentication of Vodka Using Conductivity Measurement, Microchimica Acta, 160 (1-2): 283; Yıldız, Ö. (2017). İçki Üretimi ve Sunumu. Ankara:Detay Yayıncılık; Zat, V. (1995). Uluslararası Kokteyller (Üçüncü baskı). İstanbul: Der Yayınları.