Rom

Gastronomi İçecek

Şeker kamışı melası ve şeker kamışı suyundan elde edilen şurubun sadece alkol fermantasyonu ve hacmen maksimum yüzde 96’ya kadar distilasyonu (damıtılması) ile üretilen distilatın kullanılması sonucunda elde edilen alkollü içkidir.

Başta Karayip adaları olmak üzere, Güney Amerika ülkelerinde yoğunlukla üretilmektedir. Türkiye’de rom olarak ifade edilmesine karşın, diğer ülkelerde İngilizce rum, İspanyolca ron ve Fransızca rhum olarak ifade edilmektedir. Jamaika adalarında şeker kamışından üretilen rom, hacmen yüzde 80 kadar alkol içermektedir. Sahip olduğu alkol derecesinin yüksekliği nedeniyle bu haliyle şişelenip satışa sunulamamaktadır. Büyük boy fıçı ve tanklarda ihraç edilen romlar satışa sunulacağı ülkelerde alkol dereceleri söndürülerek yüzde 40’a kadar düşürülmektedir. Romun hacmen sahip olduğu alkol miktarı en az yüzde 37,5 olmalıdır.

Özel aromatik karakteri olan romlar; uçucu madde içeriği, hacmen yüzde 100 alkolün hektolitresinde 225 grama eşit veya daha fazla olmalıdır. Alkol ilavesi yapılmamalı ve tatlandırılmamalıdır. Renklendirici olarak sadece ilave karamel kullanılabilmektedir. Üretiminde başlıca iki yöntem uygulanmaktadır. Bunlar dark rom ve light romdur. Dark romlar en az üç yıl meşe fıçılarında yıllandırılan, üretildikleri meşe fıçılarının koyu rengini alan, aroma ve yapı olarak daha ağır bir yapıya sahip romlar iken, light romlar ise pek yıllandırma yapılmayan, aroması daha hafif, renksiz romlardır.

Romlar renklerine, tatlarına ve diğer özelliklerine göre kategorize edilebilir. Renklerine göre romlar; renksiz rom, açık renkli rom ve koyu renkli rom olmak üzere üç türdür. Renksiz romlar, kendine has tadı ve kokusu bulunan, yıllandırılmayan ve sek içilebilen cin ve votka gibi romlardır. Açık renkli romlar, kendine has tadı ve kokusu olan açık renkli romlardır. Kanyak ve viski açık renkli romlardır. Porto Riko’da üretilen romlar genellikle açık renkli ve hafif romlar olarak belirtilmektedir. Koyu renkli romlar, üretildikleri meşe fıçılarında beş ila sekiz yıl arasında dinlendirilmesi sonucu koyu kırmızı rengi alan romlardır. Jamaika’da üretilen romlar genellikle koyu renkli ve içimi daha ağır romlar olarak belirtilmektedir. Koyu renkli romların mayalanma süresi daha uzun tutularak üretildikleri şeker kamışından daha çok öz ve rahiya alması sağlanır. Açık renkli romlar daha kısa süre mayalandırılarak damıtılır. Bu şekilde daha hafif bir aromaya ve daha açık bir renge sahip olur. Romların koyu ve açık olarak renklendirilmesinde karamel de kullanılmaktadır.

Tatlarına ve diğer özelliklerine göre romlar bacardi, coruba, jamaica ve lemon hard olmak üzere dörde ayrılabilir. Bacardi, Küba ve Porto Riko’da üretilen renksiz ve açık renkli romdur. Coruba, Küba’da üretilen koyu kırmızı renkli, karamelimsi tadı bulunan romdur. Jamaica, Jamaika adalarında üretilen koyu kırmızı renkli rom çeşididir. Lemon hard, Jamaika adalarında üretilen açık renkli rom çeşididir.

Referanslar

MEB (2006). MEGEP Diğer Yüksek Alkollü İçecekler ve Servisi Modülü. Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı; Milli Eğitim Bakanlığı (2013). MEGEP Alkollü İçeceklerin Analizleri Modülü. Gıda Teknolojisi Alanı. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı; Resmi Gazete, Distile Alkollü İçki Kategorilerinin Tanımları ve Özellikleri. http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2017/03/20170321-11-1.pdf, (Erişim tarihi: 10.08.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Milli Eğitim Bakanlığı (2006). MEGEP Diğer Yüksek Alkollü İçecekler ve Servisi Modülü. Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı.