Cin

Gastronomi İçecek

Saf etil alkol ile ardıç tohumlarının damıtılması sonucu elde edilen, kendine özgü kokusu ve tadı olan, alkol oranı yüzde 40 ile 47 arasında değişiklik gösteren damıtık ve renksiz bir içki türüdür. Cin, saf alkolün ikinci kez ve çeşitli aromatik bitkilerle birlikte damıtılmasıyla elde edilmektedir. Ardıç ağacının küçük ve siyah meyveleri, kişniş tohumu, melek otu kökü, kavasya (Çin tarçını), kabuk tarçın, meyan kökü, bergamot, su zambağı, dereotu, badem, kurutulmuş limon veya portakal kabuğu katılarak cinin aromalandırma işlemi yapılmaktadır. Cin üretiminde tahıl, şeker kamışı melası ya da çeşitli bitkilerden elde edilen alkol kullanılmaktadır. Cin üretiminde kullanılan alkolün hammaddesi ülkelere göre değişiklik gösterebilmektedir. Söz gelimi, İngiltere’de üretilen cinde mısır darısından elde edilen alkol kullanılırken, Hollanda’da üretilen cinde ise çavdardan elde edilen alkol tercih edilmektedir. Çeşitli bitkiler alkol ile imbiğin içerisine konulmakta veya imbiklerin kuğu boynu denilen kısmına yerleştirilmektedir. Isıtmanın etkisiyle birlikte buharlaşarak bu bitkilerden süzülen alkol, cin içerisinde istenilen aroma ile karışmaktadır. Damıtma sonucunda yüzde 90’ı aşan alkol oranı, damıtılmış su ilave edilerek istenilen seviyeye düşürülebilmektedir. Damıtılma işleminin ardından dinlendirilmeden şişelendirme işlemine tabi tutulmaktadır.

Cin, XVI. yüzyılda Hollanda’daki Leiden Üniversitesi’nde tıp alanında çalışan Franciscus de le Boe (Dr. Slyvius adıyla bilinmektedir) tarafından bulundu. Dr. Slyvius yorgunluğu gidermek ve özellikle seyahat edenleri zinde tutmak amacıyla bir ilaç geliştirme üzerinde çalışmalar yaptı. Bu süreçte çavdarı damıtarak elde ettiği alkole, ardıç ağacının meyvesini karıştırdı ve bu karışımı ikinci kez damıtınca aradığı ilacı buldu. Slyvius, bulduğu ilaca Fransızca ardıç anlamına gelen Genievre ismini verdi. Başlangıçta ilaç olarak kullanılan cin, ilerleyen zamanlarda sadece rahatlamak isteyen kişiler tarafından da talep görmeye başladı. Artan talep karşısında Slyvius, 1575 yılında Rotterdam yakınlarında bulunan Schiedam’da bir imalathaneye ortak oldu ve Bols de Schiedam markasıyla büyük şişelerde halk tarafından Felemenkçede genever olarak anılan cin üretimine başladı. XVI. yüzyılın sonlarında cin, İngiliz askerleri tarafından İngiltere’ye getirildi ve İngiliz halkı tarafından yoğun bir şekilde talep gördü. Cin, ilk kez Hollandalılar tarafından üretilmiş olmasına rağmen İngilizlerin milli içkisi olarak tanınmaktadır. İngilizler tarafından üretilen London Dry Gin dünyanın en ünlü ve kaliteli cin türü olarak kabul görmektedir. Hollandalılar tarafından üretilen cin ise Dutch, Genever, Schiedam, Hollands, Hollands Geneva gibi isimlerle anılmaktadır. Dünya genelinde cin üretiminde İngiltere, Hollanda ve Amerika ilk sıralarda yer almaktadır. Bazı ünlü cin markaları şunlardır: Beefeater, Gordon’s, Booth’s, Tanquery, Bombay, Gilbey’s, Citadelle, Stainhaeger

Referanslar

Aktaş, A. ve Özdemir, B. (2012). İçki Teknolojisi (İkinci baskı). Ankara: Detay Yayıncılık; Gürsoy, D. (2014). Deniz Gürsoy’un Gastronomi Tarihi. İstanbul: Oğlak Yayıncılık; Denizer, D. (2012). Yüksek Alkollü İçecekler (Spirits) ve Servisleri. İçinde; M. Sarıışık (Editör) Yiyecek-İçecek Hizmetleri (ss. 186-215). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayınları; MEGEP (Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi) (2006). Yiyecek İçecek Hizmetleri – Diğer Yüksek Alkollü İçecekler ve Servisi. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Aktaş, A. ve Özdemir, B. (2012). İçki Teknolojisi (İkinci baskı). Ankara: Detay Yayıncılık; Gürsoy, D. (2014). Deniz Gürsoy’un Gastronomi Tarihi. İstanbul: Oğlak Yayıncılık; MEGEP (Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi) (2006). Yiyecek İçecek Hizmetleri – Diğer Yüksek Alkollü İçecekler ve Servisi. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı.