Gıda Neofobisi

Gastronomi Kavram Psikoloji

Fobi, belirli nesneler veya durumlar karşısında duyulan olağan dışı güçlü korkuyu; neofobi, yeni olan olay ya da durumlardan kaynaklı gelişen sürekli ve anormal korkuyu yani yenilik korkusunu ifade etmektedir. Eğer bu yenilik korkusu bir yiyecek-içecekten kaynaklanıyorsa buna gıda neofobisi denilmektedir. Gıda neofobisi; yiyecek-içecek neofobisi, besin deneme fobisi, yeni besin korkusu, yeni yemekleri deneme korkusu, yeni gıda deneme korkusu, gıdada yenilik korkusu vb. olarak ifade edilebilecek İngilizce food neoophobia kavramının Türkçe anlam karşılığıdır. Gıda neofobisi sadece farklı ülke mutfaklarıyla karşılaşmakla ilgili değil yeni mutfak akımları ve ev dışı beslenme gibi durumlarda bireyin kendileri için alışılanın haricinde, yeni veya bilmediği tüm gıdalar için psikolojik endişesi, korkusu yeni gıdaları denemeyi reddetmesi ya da kaçınması, temkinli davranmasıdır.

Gıda neofobisinin, gıdanın duyusal özelliklerini beğenmeme, tiksinme, iğrenme ya da içeriği, kaynağı vb. özellikleri bilinmedik gıdanın tüketilmesiyle oluşabilecek zehirlenme ve diğer olumsuzluklara dair risk ve tehlikeden kaçınma, korkma sonucu tedbir alma fikrinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu korku gıdaya bağlı potansiyel riskleri azaltırken, gıdalardan tam olarak yararlanmayı engellemesi gibi duruma bağlı olarak avantajlı veya dezavantajlı olabilmektedir. Modern toplumda çoğu gıda maddesinin güvenli ve ulaşılabilir olmasına rağmen bilmediğimiz gıdalar hakkındaki belirsizlik ve şüphe, insanların günlük olarak alınması gerekli olan besin ögelerini yeterli ve dengeli alımını etkilemektedir. Gıda neofobisi, özellikle çocuk ve yaşlılar olmak üzere bireyin yetersiz ya da tek yönlü beslenmesine, beslenme kalitesinde düşüşe ve kronik hastalıklarla ilişkili risk faktörlerinde artışa neden olmaktadır.

Gıda neofobisinin ortaya çıkışı ve düzeyine, bireyin sosyal, davranışsal, psikolojik ve demografik özellikleri ile gıdanın türü, gıdanın duyusal özellikleri ve tüketicinin o gıda hakkında bilgi ve önyargısı gibi birçok faktör etki etmektedir. Sosyal faktörler, gıdaları sevme ve tüketme üzerinde önemli etkilere sahiptir. İnsanlar, yakın çevresindeki kişilerden (anne, baba, eş, arkadaş, dost, akraba) etkilenerek onların tükettiği benzer gıdaları deneme eğilimi göstermektedir. Gıda neofobisi olan kişilerin farklı ortamlarda bulunma, yeni insanlarla tanışma ve sosyal aktivitelere katılmada isteksiz ve yenilik aramayan bir davranış gösterdikleri; psikolojik boyutunda ise bu kişilerin farklı bir kültüre ait mutfak ile karşılaştıklarında korku ve endişe duydukları, risk almaktan kaçındıkları ve rutin tükettikleri gıdaları tercih ettikleri görülmektedir. Ayrıca bu bireylerin sahip olduğu yaş, cinsiyet, eğitim, statü, milliyet ve gelir durumu gibi sosyo-demografik özellikler yeni gıdaya duyulan korkuyu etkileyen faktörlerdendir.

Referanslar

Alley, T. R. ve Potter, K. A. (2011). Food Neophobia and Sensation Seeking. İçinde; V. R. Preedy, R. R. Wayson ve C. R. Martin (Editörler), Handbook of Behavior Food and Nutrition (ss. 707-724). New York: Springer Science + Business Media; Pliner, P. ve Hobden, K. (1992). Development of a Scale to Measure the Trait of Food Neophobia in Humans, Appetite (19): 105-120; Pliner, P., Pelchat, M. ve Grabski, M. (1993). Reduction of Neophobia in Humans By Exposure To Novel Foods, Appetite (20): 111-123; Üzülmez, M. (2018). Yabancı Turistlerin Türk Mutfağı Seçim Motivasyonlarının Neofobi ve Neofili Düzeylerine Göre İncelenmesi: İstanbul’da Bir Araştırma (Yayımlanmamış doktora tezi). Mersin: Mersin Üniversitesi Sosyal bilimler Enstitüsü

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Pliner, P. ve Salvy, S. J. (2006). Food Neophobia in Humans. İçinde; R. Shepherd ve M. Raats (Editörler), The Psychology of Food Choice (ss. 75–92). Wallingford: CABI