Adana Halka Tatlısı

Gastronomi Türk Mutfağı Doğal ve Kültürel Miras Anadolu Mutfağı Coğrafi İşaretli Ürün

Adana mutfağı, coğrafi konumu ve tarihsel geçmişiyle zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Adana’nın konumu, farklı kültürlerden etkilenmesine ve çeşitli malzemelerin kullanılmasına olanak tanımıştır. Adana, Akdeniz’in kıyısında yer alır ve Toros Dağları’nın eteklerine kadar uzanan geniş bir ovaya sahiptir. Bu coğrafi konum, farklı iklimlerin ve tarım ürünlerinin bulunmasına imkân sağlar. Bu da Adana mutfağının çeşitliliğini artırır. Hamur işleri ve tatlılar da Adana mutfağının önemli bir parçasıdır.

Adana’nın yöresel tatlıları arasında önemli bir yere sahip olan Adana halka tatlısı, şehre özgü bir lezzettir. Bu tatlı, sıcak olarak tüketilen, şerbetli ve hamurlu bir yapıya sahiptir. Adını, halka şekline benzemesinden almıştır. Genellikle un, şeker, yumurta gibi malzemeler kullanılarak hazırlanan hamur, halka şeklinde ya da benzeri bir formda şekillendirilir. Daha sonra kızgın yağda kızartılır ve ardından şerbet içerisine batırılır. Şekli, şerbeti ve hamuruyla Adana mutfağının özgü lezzetlerinden biri olarak bilinir.

Adana halka tatlısının malzemeleri: dört çay bardağı irmik, iki çay bardağı un, iki adet yumurta, bir çay bardağı süt, bir çay bardağı yoğurt, bir çay bardağı sıvı yağ, bir paket kabartma tozu, yarım limonun suyu, bir tutam tuz, kızartmak için sıvı yağ. Şerbeti için: iki su bardağı şeker, iki su bardağı su, birkaç damla limon suyu. Yapılışı: Şerbet kaynatılır ve soğuması için bekletilir. İrmik, un, yumurta, süt, yoğurt, sıvı yağ, kabartma tozu ve bir tutam tuz mikserle karıştırılır. Bu karşım sıkma torbasına konur ve tırtıklı bir uçla tavada kızmış olan yağın içine halka şekli verilerek sıkılır. Kızaran halkalar soğuk şerbete atılır. Birkaç dakika şerbette bekletilen halkalar servis tabağına alınır.

Adana halka tatlısı, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almış bir tatlıdır.

Referanslar

Artun, E. (2006). Adana Mutfak Kültürü ve Adana Yemeklerinden Örnekler. Adana Halk Kültürü, ss. 141-171.;https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/detay/1214 (Erişim tarihi: 02.01.2024); https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/adana/neyenir/halka-tatli (Erişim tarihi: 02.01.2024).