Adana
Yerleşim Merkezi / Destinasyon UNESCO Yaratıcı Şehirler Ulusal Ağına Dahil Kent
Sosyo-ekonomik yönden Türkiye’nin dördüncü büyük kenti olan Adana, Akdeniz Bölgesi’nde bulunuyor. Batısında Mersin, doğusunda Osmaniye, kuzeyinde ise Niğde ve Kayseri illeri yer alıyor. 17.253 kilometrelik bir alan üzerine konumlanan ve 13 ilçesi bulunan Adana ilinin 2018 yılının nüfusu 2,2 milyondur. Akdeniz kıyısından Toros Dağları'nın orman üst sınırına kadar uzanan değişken bir morfolojiye sahip bir bölgeyi kapsıyor. Bu temel ekolojik faktöre bağlı olarak iklim, hidroloji, toprak ve vejetasyona ait çeşitlilik alanda zengin bir ekosistem bütünlüğünün ve önemli doğal, kırsal ve kentsel biyotopların ortaya çıkmasını destekliyor.
Adana, ekolojik özelliklerinin etkisiyle tarih boyunca farklı medeniyetler için de cazibesi yüksek bir bölge oldu. Arkeolojik çalışmalar sonucu elde edilen veriler de Adana’nın yer aldığı Çukurova Bölgesi’nin antik çağlardan bu yana yüksek kültürlü medeniyetlerin yaşadıklarını desteklemektedir. Çukurova’nın belirgin tarihi Kitvanza Krallığı ile başladı. Adana, tarihi dönemlerde Uru Adania (Adana beldesi), Danuna, Adanus ve Adonis gibi farklı isimler aldı, 1878 yılında Adana olarak adlandırıldı.
Kentin Çukurova Bölgesi’nde yer almasının etkisiyle farklı cins ve türlerde endemik tür potansiyeli bulunuyor ve kent önemli bir vejetasyon envanteri oluşturuyor. Bunun yanı sıra sektör düzeyinde de tarımsal faaliyetler ön plana çıkıyor. Oldukça verimli arazilere sahip Adana’da yetiştirilen başlıca tarım ürünleri turunçgil, pamuk, buğday, ayçiçeği ve yer fıstığı olarak sıralanıyor.
Adana, sahip olduğu doğal ve sosyo-kültürel yapıdaki değerlerin etkisiyle turizm potansiyeli yönünden oldukça zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Bu nedenle kültür turizmi (müzeler, tarihi yerler, örenyerleri), deniz turizmi (kıyı turizmi, yat turizmi, kruvaziyer turizmi), kış turizmi, kongre turizmi, yayla turizmi, su sporları, mağara turizmi, kuş gözlemciliği, dağ ve doğa yürüyüşü, bitki inceleme, yaban hayatı (av turizmi) ve sağlık turizmi (kaplıcala, içmeler) gibi geniş bir perspektifte birçok turizm çeşidine imkân sağlıyor. Kent ayrıca gastronomi turizmi yönünden de oldukça ilgi görüyor, yılın her dönemi kente yoğun ziyaretçi kitlesi geliyor.
Kentte kültürel, bilimsel ve benzeri amaçlı çok çeşitli aktiviteler düzenleniyor. 1969 yılından bu yana düzenlenen Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, 2013 yılından bu yana düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı ve 2017 yılından bu yana düzenlenen Adana Lezzet Festivali gibi etkinlikler uluslararası ve ulusal boyutta oldukça ilgi görüyor.
Yararlanılan Kaynaklar
Adana İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2019). https://adana.ktb.gov.tr/, (Erişim tarihi: 29.12.2019); Adana Valiliği (2019). http://www.adana.gov.tr/, (Erişim tarihi: 29.12.2019); Seyhan Belediyesi (2019). Adana Şehir Rehberi, https://www.seyhan.bel.tr/index.asp, (Erişim tarihi: 29.12.2019).