Adana Şakirpaşa Havalimanı

Terminal, Havalimanı ve Liman Havalimanı

(Adana, 1937 – )

Adana, Niğde, Mersin, Osmaniye ve Hatay illerinin turistik ve ticari amaçla yurtiçi ve yurtdışına havayolu ile bağlantısına olanak sağlayan havalimanı, Adana şehir merkezine dört kilometre mesafededir. Adana Şakirpaşa Havalimanı olarak adlandırılsa da ulusal ve uluslararası sivil havacılık otoritelerince Adana Havalimanı olarak tanımlanmaktadır. 1937 yılında sivil hava ulaşımına açıldı, 1956 yılından itibaren uluslararası havalimanı statüsü kazandı. 30.10.1993 tarihinden itibaren 24 saat kesintisiz olarak; iç hat, dış hat ve kargo trafiğine hizmet vermektedir. İç hatlarda İstanbul, Sabiha Gökçen, Ankara Esenboğa, Antalya, İzmir Adnan Menderes, Bodrum-Milas, Van Ferit Melen ve Trabzon; dış hatlarda ise turizm sezonuna bağlı olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Almanya, Avusturya, Belçika, Lübnan, Katar, İran, Suudi Arabistan’a aktarmasız uçuşlar yapılmaktadır. 03.07.2017 tarihinde itibaren “Yeşil Havalimanı” sertifikasına sahip olan havalimanının uluslararası uçuş kodu ADA olup, toplamda 12.195 metrekare brüt alana sahip terminallerde yolculara hizmet vermektedir. Havalimanı, yolcu, kargo ve genel havacılık faaliyeti gösteren işletmeler için 49 uçaklık park kapasitesine sahiptir. İç hat terminali 1984 yılında açılmış olup, 19 adet check-in kontuarı ve dokuz adet uçağa biniş kapısı (gate) ile yıllık 3,5 milyon yolcuya hizmet verecek kapasitedir. 278 metrekare VIP ve 100 metrekare CIP yolcu salonları bulunmaktadır. İç hatlar terminali, 20 adedi engelli olmak üzere 420 adetlik otopark kapasitesine sahiptir. Dış hatlar terminali 1997 yılında açılmış olup, 16 adet check-in kontuarı ve iki adet biniş kapısı (gate) ile yıllık üç milyon yolcuya hizmet verecek kapasitedir. Dış hatlarda bir adet gümrük kontrol ve 13 adet pasaport kontrol bankosu yer almaktadır. Sekizi engelli olmak üzere 177 araçlık otopark kapasitesine sahiptir. Terminalde yolcu köprüleri bulanmamaktadır. Havalimanı içerisinde dokuz adet bilet satış noktası yer almaktadır. 1993 yılında hizmete açılan kargo terminalinin alanı 9.600 metrekaredir. 3.500 metrekare ihracat alanına ve 1167 metrekare gümrük geçici depolama alanına sahiptir. Kargo terminalinin işletmeciliğini THY A.O. sürdürmekte olup UPS kargonun da tesisi bulunmaktadır. Havalimanının hemen dışındaki duraklar vasıtasıyla, belediye otobüsleri ve minibüsler tarafından toplu ulaşım imkanı bulunmaktadır. Ayrıca HAVAŞ otobüsleri ve ticari taksi ile havalimanına ulaşım sağlanabilmektedir. Havalimanında iki bankaya ait ATM mevcut olup, posta, kafe, restoran ve araç kiralama hizmeti sunan kuruluşlar yer almaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

DHMİ, (2018). Devlet Hava Meydanları İşletmesi 2018 Faaliyet Raporu; SHGM, (2018). Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Faaliyet Raporu 2018.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Oğuz, S. Kızıldemir, Ö. ve Eker, N. (2018). Adana’da Turizm Sektörünün Bölgesel Kalkınmadaki Rolü, İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 5(2): 108-136.