Akdeniz Bölgesi’nin doğusunda yer almaktadır. Doğusunda Adana, batısında Antalya, kuzeyinde Niğde, Konya ve Karaman illeri, güneyinde ise Akdeniz ile çevrili olan Mersin, Dağlık Kilikya’nın tümünü ve Ovalık Kilikya’nın Berdan Çayı havzasını kaplamaktadır. 330 kilometrelik sahil şeridi uzunluğuyla, Türkiye’nin en uzun sahil şeridine sahip kıyı illerinden biridir. Ekonomik yapı ağırlıklı olarak tarımsal ürünler, ticaret ve sanayi faaliyetlerine dayanmaktadır. Bunun yanı sıra; verimli tarım toprağına sahip olması, maden bakımından zengin olması, Mersin petrol rafinerisinin bulunması, Mersin Limanı’na sahip olması, Anadolu’yu Çukurova’ya bağlayan transit karayolu taşımacılığını barındırması, Türkiye ile Kıbrıs arasındaki bağlantıyı sağlayan Taşucu limanına sahip olması ekonomik yapıyı besleyen diğer önemli unsurlardır.

Çok eski dönemlere kadar uzanan tarihi geçmişi ve coğrafi konumu ile önemli bir yerleşim yeri olması Mersin’e, turizm açısından çok önemli avantajlar ve çekicilikler kazandırmaktadır. Söz konusu etmenler, Mersin’in turizm arz potansiyelinin oluşmasında en belirgin etkendir. Mersin binlerce yıllık yerleşim bölgesi olması nedeniyle el sanatları, yöresel gelenekleri ve yöresel yemekleri bakımından oldukça zengindir. Doğal zenginlikler bakımından ise, yaylalar, trekking ve kış sporu için Bolkar dağları, yat turizmi için doğal koylar ve sağlık turizmi için şifalı su kaynaklarına sahiptir. Kentte her yıl Narenciye Festivali ve Müzik Festivali gibi sanatsal etkinlikler düzenlenmektedir. Etkinliklere yurtiçinden yoğun katılım olduğu gibi yurtdışından da katılım olmaktadır. Örneğin, 2018 yılında altıncısı düzenlenen Mersin Uluslararası Narenciye Festivali’ne 30’a yakın ülkeden katılım gerçekleşti. Uluslararası Mersin Maratonu ve Uluslararası Mersin Bisiklet Turu (Tour of Mersin) gibi etkinlikler de sportif amaçlı düzenlenen ve uluslararası katılımın olduğu diğer etkinliklerdir. Mersin bölgesinde turistik talebin özellikle yaz aylarında yoğun olduğu görülmektedir. Ağırlıklı olarak yerli turistler destinasyonu tercih etmektedir. 2017 yılının ilk altı aylık dönem verilerine göre; 82.634 yerli ve 68.357 yabancı olmak üzere toplam 150.991 kişi deniz kapılarından giriş yaptığı ve 394.330 yerli ve 35.293 yabancı olmak üzere toplam 429.623 turistin konaklama yaptığı belirtilmiştir.

Mersin ve çevresindeki ekonomik yapı ticaret ve endüstri ağırlıklı olarak faaliyet göstermektedir. 1990 yılında Mersin şehrinde çalışan nüfusun yüzde 67,5’i hizmet, yüzde 28,2’si sanayi ve yüzde 4,3’ü tarım sektöründe çalıştığı ifade edilebilir. Hizmet sektöründeki işgücünün büyük bir bölümü ticaretle uğraşmaktadır. Önemli bir lojistik merkezi ve liman kenti olan Mersin; tarım ve tarıma dayalı sanayisi, turizm ve lojistik sektörü ile ülkenin en önemli iktisadi gelişme merkezlerinden biri olarak değerlendirilmektedir. Toplamda 8.351 yatak sayısı ile 55 tesis işletme belgesine ve 13.230 yatak sayısı ile 47 işletme yatırım belgesine sahiptir. Ayrıca belediye belgeli 409 tesis ve bu tesislerin toplam 22.616 yatak kapasitesi mevcuttur. Mersin’de faaliyet gösteren 95 seyahat acentasının 94’ü A grubu ve biri B grubu seyahat acentasıdır. Bu bağlamda turizm sektörüne yönelik yeterli arz kaynaklarının ve turistik imkanların olduğu ifade edilebilir. Ancak, Mersin ekonomisinde turizm sektörünün payı diğer sektörlere (sanayi, tarım, lojistik) kıyasla oldukça azdır.

Türkiye’nin güneydoğusunda yer alan Mersin, Güneydoğu ve Akdeniz Bölgesi arasında lojistik bir merkez özelliği taşımaktadır. Uluslararası taşımacılıkta öne çıkan Mersin Limanı ve çevresinde yer alan yoğun sanayi ve depolama alanlarının etkisi ile kentin doğusu güçlü demiryolu ve karayolu ağlarına sahiptir. Mersin-Adana arasındaki mevcut demiryolu hattı, konvansiyonel çoklu hat olarak; Tarsus ilçesi-Niğde-Karaman arasındaki mevcut hat ise konvansiyonel hat olarak hizmet vermektedir. Mersin il sınırları içerisinde işler olan bir havaalanı bulunmamaktadır. Çukurova Bölgesel Havaalanı’na ilişkin inşaat çalışmaları halen devam etmekte olup yatırım planlarında yer almaktadır. Mersin iline havayolu ile ulaşım Adana Şakirpaşa Havaalanı ve Antalya Gazipaşa Havaalanları üzerinden sağlanmaktadır. Mersin İlinin deniz ile olan güçlü bağlantısı, coğrafi olarak konumu nedeni ile taşımacılık ve yat turizmi sektörü açısından çok stratejik bir konumdadır. Kıbrıs’a yakın olması ve Kıbrıs’la karşılıklı düzenlenen feribot seferleri deniz ulaşımındaki yerini daha da güçlendirmektedir. Bununla beraber, Mersin Limanı mevcut hali ile uluslararası bir liman olarak faaliyet göstermektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Mersin Valiliği (t.y.). Bir bakışta Mersin, http://www.cka.org.tr/dosyalar/bir_bakista_mersin.pdf, (Erişim tarihi: 20.12.2020); Mersin Valiliği, (t.y). Turizm kenti, http://www.mersin.gov.tr/turizm-kenti, (Erişim tarihi: 20.12.2020); Oskay, C. (2012). Mersin turizminin Türkiye Ekonomisindeki Yeri ve Önemi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 21(2): 185-202; Sandal, K. E., & Gürbüz, M. (2003). Mersin Şehrinin Mekansal Gelişimi ve Çevresindeki Tarım Alanlarının Amaç Dışı Kullanımı, Coğrafi Bilimler Dergisi, 1(1): 117-130; Mersin Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, (2020). Mersin-Silifke Taşucu-Boğsak Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi 1. Etap 23.07.2020 Tarih ve 2020/15-4 Sayılı Plan İnceleme ve Değerlendirme Kurulu Kararına İstinaden Yapılan Düzenlemelere İlişkin 1/25 bin Ölçekli Revizyon Çevre Düzeni Planı Değişikliği Açıklama Raporu. Mersin: Anadolu Kent Planlama.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Doğan, A. (2007). Mersin, Turizm, Tarih ve Doğa. Mersin: İzder Yayınları; Duman, T., & Yağcı, M. İ. (2004). Mersin’de Turizmi Geliştirmek için Ne Yapmalı?, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 15(1): 9-20.