Adana Meslek Yüksekokulu

Eğitim-Öğretim Önlisans Düzeyinde Bölüm/Program Seyahat-Turizm ve Eğlence Hizmetleri

(Adana, 1990 - )

1990-1991 eğitim-öğretim yılında Teknik Programlar Bölümünün bünyesinde Bilgisayar Programcılığı ile Maden programlarında öğretime başlandı. Daha sonra sırasıyla İklimlendirme-Soğutma, Moda-Konfeksiyon ve Tekstil programlarına öğrenci alındı. Ayrıca İklimlendirme-Soğutma, Moda-Konfeksiyon ve Tekstil programlarında ikinci öğretime geçildi.

2002-2003 eğitim-öğretim yılında Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi (METEB) uygulaması ve 4702 sayılı Kanun gereği meslek liseleriyle ilişkilendirilen Elektrik, Endüstriyel Elektronik, Kimya, Makine, Makine-Resim-Konstrüksiyon, Matbaacılık, Mobilya ve Dekorasyon, Otomotiv ve Muhasebe programlarıyla birlikte program sayısı 12’ye öğrenci sayısı 2.200’e çıkan yüksekokul, aynı yıl ana yerleşkeden ayrılarak Beyazevler Yerleşkesi’ne taşındı. Radyo TV Yayımcılığı, Çocuk Gelişimi, Cilt Bakımı ve Güzellik, Kuaförlük programları ile birlikte program sayısı o16'ya çıkan okul, 2004-2005 eğitim-öğretim yılında Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama programında uzaktan eğitime başladı. 2007-2008 eğitim-öğretim yılında Otobüs İşletmeciliği örgün öğretim, 2008-2009 eğitim-öğretim yılında İnşaat, Şarap Üretim Teknolojisi ve Bağcılık örgün öğretim, 2011-2012 eğitim-öğretim yılında Çocuk Gelişimi ve Elektronik Haberleşme Teknolojisi programlarında uzaktan öğretim, 2012-2013 eğitim-öğretim yılında Emlak Yönetimi programında örgün öğretim, 2015-2016 eğitim-öğretim yılında İç Mekân Tasarımı örgün ve ikinci öğretim ve 2017-2018 öğretim yılında ise Gıda Teknolojisi örgün öğretimde eğitime başladı.

2019-2020 eğitim-öğretim yılı itibariyle Bilgisayar Teknolojileri, Elektrik ve Enerji, Elektronik ve Otomasyon, Gıda İşleme, Görsel İşitsel Teknikler ve Medya Yapımcılığı, Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri, İnşaat, Makine ve Metal Teknolojileri, Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri, Muhasebe ve Vergi, Saç ve Güzellik Hizmetleri, Seyahat-Turizm ve Eğlence Hizmetleri ve Tasarım bölümlerine bağlı 17 farklı öğretim programında (Bilgisayar Programcılığı, Çocuk Gelişimi, Elektrik, Elektronik Teknolojisi, Emlak ve Emlak Yönetimi, İklimlendirme Teknolojisi, İç Mekan Tasarım, İnşaat Teknolojisi, Makine, Moda Tasarım, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları, Otomotiv Teknolojisi, Radyo ve TV Programcılığı, Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri, Şarap Üretim Teknolojisi, Tekstil Teknolojisi ve Turizm ve Seyahat Hizmetleri) kayıtlı 5.238 öğrenci bulunmaktadır.

Adana Meslek Yüksekokulu’nda 2019-2020 eğitim-öğretim yılında toplam 52 akademik personel görev yapmaktadır. Akademik personelin dokuzu öğretim üyesi, diğerleri ise öğretim görevlisi kadrosundadır. Ayrıca Çukurova Üniversitesi’nin Fen Edebiyat, Mühendislik Mimarlık, Eğitim, Tıp ve Ziraat Fakültelerinden ve 2547 sayılı Millî Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim Kurulu Yasası çerçevesinde ortak program yürütülen meslek liselerinden de öğretim elemanı desteği alınmaktadır.

Öğrenciler 38 derslik, 16 laboratuvar ve altı atölyede dersler ve uygulamalara katılarak iki yılın sonunda tekniker/meslek elemanı unvanı ile mezun olmaktadır. Ayrıca öğrenciler öğrenim hayatları boyunca, geniş bir alana sahip yüksekokul kampüsünde (açık alan dahil 18 bin metrekare) ilgi alanlarına yönelik sosyal ve kültürel aktivite imkanlarına sahip olmaktadır.

Adana Meslek Yüksekokulu, seyahat alanında bölge ve ülkenin turizm sektörünün yoğun olarak ihtiyaç duyduğu alanlarda uzman işgücü talebini karşılamak amacıyla 2009-2010 eğitim-öğretim yılında Turizm ve Seyahat Hizmetleri Programına öğrenci kabulüne başlamış olup, 2019-2020 eğitim-öğretim döneminde 204 öğrenci ile yoluna devam etmektedir. Seyahat, turistik aktivitelerin yapılması kararının alınmasındaki en önemli faktörlerin başında gelen, teknoloji ve yeniliğin yoğun olarak kullanıldığı bir alan olduğu için bu alanda çalışacak personelin niteliği sektörde kaliteli hizmetin sağlanması unsurunu beraberinde getirmektedir. Bu unsuru göz önüne alan yüksekokul sektör ile sıkı bağlantılar kurarak öğrencileri turizm sektörüne hazırlamaktadır. Sektör için geniş bir istihdam olanağı sağlayan, Seyahat-Turizm ve Eğlence Hizmetleri Bölümü altında yer alan Turizm ve Seyahat Hizmetleri Programı, sektörün ihtiyaçları da dikkate alınarak geliştirildi. Programdan mezun olarak mesleğin gerektirdiği yeterlilikleri kazanan bireyler bölgedeki nitelikli personel açığını kapatmaktadır.

Referanslar

Çukurova Üniversitesi, (2020). 2019 Yılı Adana Meslek Yüksekokulu Birim Faaliyet Raporu, Adana; https://adanamyo.cu.edu.tr/cu/about-us/tarihcemiz, (Erişim tarihi: 14.02.2020); https://yokatlas.yok.gov.tr/onlisans-univ.php?u=1029, (Erişim tarihi: 15.02.2020); https://adanamyo.cu.edu.tr/cu/departments/seyahat-turizm-ve-eglence-hizmetleri/turizm-ve-seyahat-hizmetleri, (Erişim tarihi: 18.09.2020).