Turizm Eğitimi

Kavram Eğitim

Toplumdaki bireylere turizm bilincini kazandırmak ve turizmin temel ilkelerini öğretmek, turizm sektöründeki personeli sektörün beklentilerine paralel bir şekilde genel, alan, teknik bilgi ve beceriler ile donatmak amacıyla yapılan eğitim faaliyetleri bütünü olarak tanımlanmaktadır. Turizm eğitimi, temel ilke ve bilgileri yorumlamak, değerlendirmek ve analiz etmek için gerekli becerileri kazandıran; yani öğrencinin eleştirel yeteneklerini geliştiren, mesleki ve entelektüel gelişime katkıda bulunmak için kavramsal konuların anlaşılmasını teşvik eden süreci ifade eder.

Turizm alanına dair temel bilgilerin aktarılması, gittikçe karmaşıklaşan turizm dünyasında çalışacak personelin eğitiminde temel bir unsur olduğu için turizm eğitimi alanındaki çalışmalar turizmde derslerin, müfredatın ve eğitim programlarının oluşturulmasını, uyarlanmasını ve geliştirilmesini gerektiren değişikliklerin ve eğilimlerin değerlendirilmesine odaklanmaktadır. Turizm eğitimi örgün ve yaygın olmak üzere yürütülmektedir. Örgün turizm eğitimi ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarında verilen eğitimi kapsar. Yaygın turizm eğitimi ise bu kurumlar dışında verilen eğitim faaliyetlerini ifade eder. Turizm eğitiminde kuramsal ve uygulamalı olmak üzere iki çeşit eğitim türü yer almaktadır. Kuramsal eğitim turizm alanındaki teorik bilgi, beceri ve davranışlarının bireylere aktarılması şeklinde tanımlanır, uygulamalı eğitim ise elde edilen bilgi ve becerilerin eğitim süreci boyunca uygulanmasını ve geliştirilmesini sağlayan süreci ifade eder. Uygulamalı eğitim, eğitim kurum ve kuruluşlarında uygulamalı dersler ve turizm işletmelerinde staj uygulaması kapsamında verilir.

Turizm sektörü için bir bütün olarak eğitim ve öğretim önemli bir süreci ifade eder. Eğitime yapılan yatırım, çalışanların yalnızca tatmin edici bir hizmet vermesini kolaylaştırmakla kalmayıp, aynı zamanda tüm sektörün performansını ve verimliliğini de artıracak pratik bilgi ve becerilere sahip olmasını sağlar. Öte yandan eğitim, turizm sektöründe hem hizmet hem de personelin kalitesini arttırmada uzun vadede etkili olur. Yani turizm eğitimi, personelin kalitesini yükselterek ve turizm işgücü arasında profesyonellik ve mülkiyet duygusu aşılayarak turizmi zenginleştirir. Ayrıca çalışanlara sağlam bir bütünleştirici çerçeve içinde, turizmin çeşitli sektörlerini tanımlama becerisi ve bunlar arasındaki karmaşık ilişkileri anlama konusunda önemli yetenekler kazandırır.

Turizm eğitimi 1980’li yıllar ve 1990’lı yılların ilk yarısının bir ürünüdür. Bu yıllarda turizm sektörünün gelişmesiyle birlikte sektörde çalışacak kalifiyeli eleman ihtiyacı doğdu. Hizmet kalitesini artırmak amacı turizm eğitim imkânlarının ve kurumlarının gelişmesini sağladı. Turizm eğitim programları ise insan kaynakları gelişimi için endüstriyi en son teknoloji ve eğilimleri yakından takip etmek, turizm sektöründe kalifiye personel sağlamak, turizmdeki kariyer imajını yükseltmek, yeni ve büyüyen turizm endüstrilerini geliştirmek, istihdam düzenlenmesi, yabancı işçiliğin azaltılması, artan servis ve iletişim gereksinimlerini karşılamak amaçlarıyla ortaya çıktı.

Yararlanılan Kaynaklar

Airey, D. ve Tribe, J. (Editörler) (2005). An International Handbook of Tourism Education. Elsevier, Oxford; Amoah,V.A. ve Baum, T. (1997). Tourism Education: Policy Versus Practice, International Journal of Contemporary Hospitality Management, 9: 5–12; Cooper, C. ve Shepherd, R. (1997). The Relationship Between Tourism Education and the Tourism Industry: Implications for Tourism Education, Tourism Recreation Research, 22(1): 34-47: Olcay, A. (2008). Türk Turizminde Eğitimin Önemi, Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 7(2): 383-390.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Ağaoğlu, O. (1991). Türkiye’de Turizm Eğitimi ve Etkenliği. Ankara: Yeniçağ Basın Yayın.