Örgün Turizm Eğitimi

Kavram Eğitim

Örgün eğitim, yaş grupları aynı veya birbirine yakın düzeydeki bireylerin eğitimine yönelik, belirli bir amacı kapsayacak biçimde hazırlanmış programların düzenli bir şekilde eğitim-öğretim kurumları aracılığıyla verilmesi olarak tanımlanabilmektedir. Bu sayede örgün eğitim ile toplum içindeki bireylerin uyumlu bir şekilde yaşamaları için gerek duyulan başlıca davranışların kazandırılması amaçlanmaktadır.

Mesleki eğitim ise, bireylerin meslek edinebilmeleri ve mesleğin gereği olan nitelikleri kazandırarak, bireyin yeteneklerinin fiziksel, sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik yönlerden geliştirilmesi süreci olarak ifade edilmektedir. Bu kapsamda mesleki turizm eğitimi insan gücüne dayalı hizmet sektöründe verimliliği ve turiste sunulan hizmetin kalitesini attırmak amacıyla, çalışanın becerileri, yetki ve sorumlulukları arasında uyumlu davranış standartlarının geliştirilmesini içeren bir süreçtir. Eğitilmiş iş görenler, turizm faaliyetlerini etkin ve verimli bir şekilde gerçekleştirerek, turistlerin beklentilerine yönelik hizmet sunmaktadırlar.

Yoğun rekabetin yaşandığı ulusal ve uluslararası turizm piyasasında kaliteli ve standardı yüksek hizmet sunmak zorunluluk haline gelmiştir. Bu rekabet ortamında farkındalık yaratabilmek için toplum düzeyinde turizm bilincinin kavranması ve nitelikli iş gören sayısının arttırılması için turizm eğitiminin gerekliliği önem arz etmektedir. Hizmet sektörü içerisinde yer alan turizm sektörünün emek-yoğun özelliği insandan insana hizmeti zorunlu kılmakta ve bu durum ise turizm eğitim kurumlarının nitelikli iş gören yetiştirmesini ve eğitilmiş iş görenlerin de sektör tarafından istihdamını gerektirmektedir.

Mesleki düzeyde formasyon veren örgün turizm eğitimi, turizmin statik unsuru konaklama işletmeleri, dinamik unsuru seyahat işletmeleri, yiyecek içecek işletmeleri vb. için alanı ile ilgili yeterli bilgi ve beceriye sahip iş görenler yetiştirmeyi hedeflemektedir. Bu kapsamda Türkiye’de örgün turizm eğitimi Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren kamu ve özel ortaöğretim kurumları ile Yükseköğretim Kurulu’na bağlı kamu ve özel üniversitelerde yer alan önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora programlarından oluşmaktadır.

Ortaöğretim düzeyinde verilen örgün turizm eğitimi, turizm alanında gereksinim duyulan ara kademe iş görenleri yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Önlisans düzeyinde verilen örgün turizm eğitimi, sektöre bilgili ve tecrübesini birleştirebilen nitelikli ara elamanlar kazandırmayı hedeflemektedir. Lisans düzeyinde verilen örgün turizm eğitimi programları ise sektöre yönetici pozisyonunda iş görenler sağlamayı amaçlamaktadır. Yüksek lisans programlarının amacı, belirli bir kariyere yönlendirilmiş bireylerin turizm sektöründe orta ve üst düzey yönetici, danışman ve iyi bir araştırmacı olarak yetiştirilmesini sağlamaktır. Doktora programlarında ise turizm disiplininde akademik başarı için araştırma yapan ve problem çözen, öğretim ve iletişim yeteneklerini geliştirerek akademik olarak en yüksek standartlarda bilgiyle donanan bireylerin yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Aksu, M. ve Bucak, T. (2012). Mesleki Turizm Eğitimi, Aksaray Üniversitesi İİBF Dergisi, 4 (2): 7-18; Gray, E. D. ( 1984). Managing Our Way to a Prefered Future, Parks and Recreation, 19 (5): 47-49; Yeşiltaş, M., Öztürk, Y. ve Hemmington, N. (2010). Tourism Education in Turkey and Implications for Human Research, Anatolia: An International Journal of Tourism and Hospitality Research, 21 (1): 55-71.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Hacıoğlu, N., Kaşlı, M., Şahin, S. ve Tetik, N. (2008). Türkiye’de Turizm Eğitimi. Ankara: Detay Yayıncılık.