Yaygın Turizm Eğitimi

Kavram Eğitim

Yaygın eğitim, örgün eğitim faaliyetlerinden yararlanamamış, eğitim kurumundaki eğitimini tamamlayamamış ya da örgün eğitim kurumlarında eğitimlerine devam edenlere ve belirli meslek dallarında daha yetkin hâle gelmek isteyen kişilere verilen eğitim olarak ifade edilmektedir. Yaygın turizm eğitimi ise “Toplumda turizm alanında farkındalık oluşturmak ve geliştirmek, yaratıcı kaynaklarını koruyacak sevgiyi ve anlayışı geliştirmek, turiste karşı eşit ve dürüst hizmet etmenin ahlak ve terbiyesini vermek, gerçek sevgiye ve konukseverliğe dayalı bir davranış biçimi oluşturmak amacıyla yürütülen öğretim türü” şeklinde tanımlanmaktadır.

Yaygın turizm eğitiminde amaç bireylerin turizm kavramları hakkında bilgilendirilmesini ve bilinçlendirilmesini sağlamaktır. Ayrıca, bu eğitim ile turizm sektöründe çalışmakta olan personelin mesleki anlamda gelişmesine, mesleki yeteneklerin kazandırılmasına ve hizmet kalitesinin artırılmasına odaklanılmaktadır. Buna ek olarak yaygın turizm eğitiminde, turizm işletmelerinde çalışıp meslek ile ilgili teorik bilgiye sahip olmayan bireylere bu bilgiler hizmet içi eğitimler aracılıyla kazandırılmaktadır. Yaygın turizm eğitiminin program çıktısı ise kısa süreli eğitimle turizm sektörünün farklı alt alanlarında çalışabilecek ve sektörün ihtiyacını karşılayacak nitelikte eleman yetiştirebilmektir. Yaygın turizm eğitimi veren kurumlar sektörün gereksinim duyduğu nitelikli ara elemanları verilen eğitimler kapsamında kısa sürede yetiştirmektedir.

Toplumda turizm bilincini geliştirmek amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları, sektör ve sivil toplum örgütleri tarafından turizm sektörüne yönelik eğitim programları, seminer, panel, toplantı, sempozyum, konferans gibi etkinlikler düzenlenmektedir. Yaygın turizm eğitimi resmi ya da özel kurumlar tarafından verilen kısa süreli mesleki kurslar kapsamında gerçekleştirilmektedir. Bu kurslar mesleki turizm eğitimi ve iş başı sektörel kurslar olarak iki şekilde yapılabilir. Türkiye’de yaygın turizm eğitimi Kültür ve Turizm Bakanlığı, MEB Çıraklık Eğitim Merkezleri, Milli Eğitim Bakanlığı Halk Eğitim Merkezleri, üniversiteler, belediyeler, sendikalar ve özel eğitim kurumları tarafından verilmektedir. Yaygın turizm eğitimi veren kurumların çeşitliliği sayesinde bu eğitim türü geniş kitlelerce ulaşılabilir niteliktedir. Yaygın turizm eğitiminde mesleki eğitim programları altı ay ve üç yıl arasında değişmektedir. Eğitimini tamamlayanlara sertifika verilmektedir. Ayrıca, eğitim sonunda hemen iş bulma olanağı söz konusudur. Diğer taraftan, pratik turizm eğitimi yaygın turizm eğitiminin temelini oluşturmaktadır. Yaygın turizm eğitimi verenler sektör tecrübesi olan, alana dair teorik ve pratik bilgiye sahip kişilerdir.

Referanslar

Baltacı F., Üngören E., Avsallı H. ve Demirel, O. N. (2012). Turizm Eğitimi Alan Öğrencilerin Eğitim Memnuniyetlerinin ve Geleceğe Yönelik Bakış Açılarının Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma, Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 4(1): 17-25; Kozak, N., Akoğlan Kozak, M. ve Kozak, M. (2020). Genel Turizm İlkeler-Kavramlar (Yirmi ikinci baskı). Ankara: Detay Yayıncılık; Ünlüönen, K. ve Boylu, Y. (2005). Türkiye’de Yüksek Öğretim Düzeyinde Turizm Eğitimindeki Gelişmelerin Değerlendirilmesi, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 3(12): 11-32.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Aksu, M. ve Bucak, T. (2012). Mesleki Turizm Eğitimi, Aksaray Üniversitesi İİBF Dergisi, 4(2): 8-18.