Otelcilik ve Turizm Eğitim Merkezi (OTEM)
Eğitim-Öğretim Sertifika Programı
(Kemer, Antalya, 1987 – 1992)
Maddeye katkıda bulunan yazarlar:
-
2019
OTEM, Kültür ve Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak Antalya Kemer’de 14. 11. 1987 tarihinde hizmete girdi. Okulun kuruluş amacı, Güney Antalya Gelişim Projesi ile turizm yatırımlarının artmasına paralel olarak, eğitim ve istihdam ihtiyacının karşılanması için orta kademede nitelikli turizm elemanının yetiştirilmesidir. OTEM, dört yıldız standartlarında 60 odalı 240 yatılı öğrenci kapasitesiyle otel okul olarak projelendirilen, yönetimi Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Turizm Geliştirme ve Eğitim Vakfı’na (TUGEV) verilen, özel kurs statüsünde bir kurum olarak pek çok turizmcinin yetişmesine katkıda bulundu. OTEM’in açılmasıyla birlikte ilk defa bürokrasiden uzak bir anlayış ile yabacıların program ve uygulama yöntemlerinin analizden geçirilerek alınıp uygulandığı bir eğitim modeli Türkiye’ye getirildi. TUGEV kendisine verilen bu görev karşılığında bir örnek okul yaratarak 2.000 öğrenciyi en modern eğitim teknikleri, yabancı dil ve yurtdışı staj olanakları ile yetiştirildi.
OTEM, Kemer’de denize yakın bir mevkide modern görünümlü bir bina olarak, Turizm Bankası Öncü Örnek Tesisler Grup Başkanlığı mimarı tarafından inşa edildi. Bina, eğitim binası ile uygulamalı eğitimlerin yapıldığı ve misafirlerin ağırlandığı atmış odalı otel binası olmak üzere iki bloktan oluşmaktaydı. Teorik eğitimlerin verildiği dört katlı blokta, 20 kişilik yedi derslik ve 240 kişi kapasiteli öğrenci yatak üniteleri mevcuttu. Ayrıca 220 kişilik Phaselis Konferans Salonu, kütüphane, uygulamalı eğitimlerin gerçekleştirildiği mutfak, restoran-bar, önbüro ve yabancı dil laboratuvarı olan bölümlerden oluşmaktaydı. Eğitim binasında mikro dalga fırın, kemik kesme makinası, konveksiyonel fırınlar gibi dönemin en modern malzeme ve ekipmanları kursiyerlerin kullanımına sunuldu.
Yedi dönem aktif olarak faaliyet gösteren OTEM’in idari kadrosunda Yusuf Hacı Süleyman Otel Müdürü, Avni Aker ise Eğitim Merkezi Müdürü olarak görev yaptı. O dönemlerde Milli Eğitim Bakanlığı’nın uygulamasına göre kurs eğitiminin en fazla altı ay olarak planlanması zorunluluğu, OTEM’de eğitim süresinin 5,5 ay olarak belirlenmesine neden oldu. Kursta verilen eğitim bir otelin temel yapısını oluşturan mutfak, restoran ve bar, kat hizmetleri, önbüro bölümlerine yönelik teorik eğitimler ile otelde gerçekleştirilen uygulamalı eğitimlerden oluştu. Otem 11 yabancı uyruklu uzman ile desteklenen bir eğitici kadrosuna sahipti. Almanya’dan gelen meslek dersleri eğiticileri ve Almanca öğretmenleri ile birlikte teorik dersler Avni Aker, Şaban Ali Yaşaroğlu gibi sektör deneyimi olan usta eğiticiler ile Akdeniz Üniversitesi’nden gelen öğretim elemanları tarafından yürütüldü. Uygulamalı dersler ise Almanya’dan gelen servis ve mutfak öğretmenleri tarafından verildi. Eğitimin ücret karşılığı verildiği OTEM’e 17 ile 26 yaş arası öğrenciler mülakatla alınmaktaydı. Kurs bitiminde staj yapacak kadar lisan bilgisine sahip olan öğrenciler, uluslararası işbirlikleri kapsamında Almanya’da üç ay staj yapma fırsatına sahip oldu. Öncü ve örnek bir eğitim kurumu olarak hizmet veren OTEM, siyasi ve mali konular nedeniyle faaliyetlerini ancak 1992 yılına kadar sürdürebildi. Bir süre boş kaldıktan sonra devlete ait olan Kemer’deki bina 2000 yılında özelleştirildi. OTEM’in hizmet verdiği bina şuan Özkaymak Otel olarak hizmet verirken, eğitim merkezi binasında Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı TUREM olarak eğitim hizmeti verilmektedir.
Referanslar
“TUGEV-OTEM VE TUREM” Görüşme Metinleri. (2018). İçinde; N. Kozak (Editör), Türkiye Turizmi Sözlü Tarih Araştırması Görüşme Metinleri, Cilt 5 (ss. 687-775). İstanbul: Yıkılmazlar Basın Yayıncılık; Ağaoğlu, O. K. (1991). Türkiye’de Turizm Eğitimi ve Etkenliği. Ankara: Milli Prodüktivite Merkezi Yayınları; Doğantan, E. (2018). OTEM-Otelcilik ve Turizm Eğitim Merkezi. İçinde; N. Kozak (Editör), Dünden Bugüne Türkiye’de Turizm: Kurumlar, Kuruluşlar, Turizm Bölgeleri ve Meslekler (ss. 741-751). İstanbul: Yıkılmazlar Basın Yayıncılık; Göymen, K. (2000). Tourism and Governance in Turkey, Annals of Tourism Research, 27 (4): 1025-1048.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Doğantan, E. (2018). OTEM-Otelcilik ve Turizm Eğitim Merkezi. İçinde; N. Kozak (Editör), Dünden Bugüne Türkiye’de Turizm: Kurumlar, Kuruluşlar, Turizm Bölgeleri ve Meslekler (ss. 741-751). İstanbul: Yıkılmazlar Basın Yayıncılık.
-
2020
Kemer Turizm Eğitim Merkezi, 1993-1994 eğitim yılından itibaren, Maliye Bakanlığı’nın Turizm Bakanlığı’na tahsis ettiği hazine mülkiyetindeki arazi üzerinde kurulan TUREM binası, ilçe merkezinde, yat limanı karşısında OTEM otelin yanında faaliyetlerine başladı.
Kemer TUREM olarak kullanılan bina, bodrum ve zemin kat dışında dört kattan oluşmaktadır. Bodrum katta teknik servis ile çamaşırhane, Zemin katta idari ofisler, resepsiyon, lobi, mutfak, mutfak laboratuvarı, kantin, kafeterya, yemekhane, Birinci katta derslikler ve laboratuvarlar, İkinci ve üçüncü katlarda erkek yatakhaneleri, Dördüncü katta ise kız yatakhanesi ve uygulama odaları yer alıyordu. Eğitim Merkezi binasının bitişiğinde 300 kişilik Phaselis adlı çok amaçlı bir toplantı salonu bulunuyordu. Kursiyerlerin katılımıyla, haftada belirli günlerinde müzik dinletisi, tiyatro çalışması, animasyon çalışması ve film gösterimi yapılarak kursiyerlerin sosyal faaliyetlerde bulunması sağlanmaktaydı.
Kemer TUREM, 121 yatılı kursiyer kapasitesine sahipti. Kemer TUREM’de düzenlenen kurslardan, 1993-1994 döneminden, 2003-2004 eğitim dönemi sonuna kadar toplam 1105 kursiyer mezun oldu.
Turizm sektörüne nitelikli ara eleman yetiştirmek amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kurulan Kemer TUREM’de, turizm işletmelerinde çalışmak isteyen gençlere yönelik; “İş garantili” ve “Ücretsiz” “Turizm İşletmelerine Personel Yetiştirme Temel Eğitim Kursları” adı altında dört branşta (Önbüro, Yiyecek ve İçecek Servisi, Kat Hizmetleri ve Yiyecek Üretimi) mesleki turizm eğitimi programları düzenlenmekteydi. Bu programlarda ana amaç gereksinim duyulan nitelikli işgücünü kısa sürede yetiştirmekti.
Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren Turizm Eğitim Merkezi,03 Şubat 2006 tarih ve 26069 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 5450 sayılı “Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Bağlı Okulların Milli Eğitim Bakanlığına Devredilmesi ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” gereğince Milli Eğitim Bakanlığına devredildi. Kemer TUREM binasında şu an Akdeniz Üniversitesi Denizcilik Meslek Yüksekokulu hizmet vermektedir.