Kemer

Yerleşim Merkezi / Destinasyon Deniz Destinasyonu

Türkiye’nin güneybatısında 36° 06’ ve 37° 07’ kuzey enlemleri ile 29° 14’ ve 32° 27’ doğu boylamları arasında bir ilçedir. Antalya şehrinin 43 kilometre batısında yer alan 1910 yılında Eski Köy adıyla küçük yerleşim alanı olan Kemer, Toroslar’dan gelen seller nedeniyle bataklık ve göl haline geldi. 1916-1917 yıllarında yerel halk tarafından bölgelerini selden korumak amaçlı 23 kilometrelik bir taş duvar inşa edildikten sonra dağlarla köyü ayıran Kemer (su kemeri) olarak adlandırıldı. Kemer ilk olarak Likya şehri olarak kuruldu. İlçe 52 kilometrelik kıyı şeridini kapsıyor. Kemer’de Tekirova, Aslanbucak, Çayova, Beldibi gibi yerleşim yerleri bulunuyor. Akdeniz ikliminin etkisi altında olan Kemer’in iklimi yazın sıcak ve kurak, kışın ılık ve yağışlıdır. En sıcak aylar, temmuz ve ağustos aylarıdır.

Güney Antalya Turizm Gelişim Projesi’nin sınırları içerisinde yer alan Kemer’de turizm faaliyetleri çağdaş anlamda bu dönemde gelişme göstermeye başladı. 1987 yılında proje planında yapılan bir revizyonla bazı tarım arazileri ve kamp alanları imar, otel ve tatil köyü inşaatına izin verecek şekilde değiştirildi.

Deniz, dağ ve ormanın birleştiği yerde bulunan Kemer, başta doğal güzelliği olmak üzere deniz, Phaselis, Olimpos gibi antik kentler, mağaralar, tabiat parkları, tatil köyleri, koylar gibi çekicilikleri içinde barındırıyor.

Olympos ve Phaselis gibi tarihi, kültürel ve doğal değere sahip antik kentleri içeriyor. Bu alanda, doğal ormanlar, plajlar, tarihi değerler ve rekreasyon alanları gibi çeşitli doğal ve kültürel ortamlar bulmak mümkündür. Kemer turizm potansiyeli açısından değerlendirildiğinde trekking, kongre turizmi, sağlık turizmi, yayla turizmi, sualtı ve dalış, kültür turizmi, safari, yat turizmi, deniz turizmi, doğa turizmi, dağ bisikleti, yamaç paraşütü, fotoğrafçılık, olta balıkçılığı, mavi yolculuk gibi birçok turizm faaliyeti gerçekleştirilebiliyor.

Konaklama imkânları açısından değerlendirildiğinde Kemer’de turizm işletme belgeli tesis sayısı 186’dır. Bunların içerisinde tatil köyleri (23 adet), oteller (127 adet) ve pansiyonlar (36 adet) bulunuyor. 111 adet de Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’ne bağlı seyahat acentası bulunuyor.

Kemer’in sahip olduğu başlıca örenyerlerinden Phaselis, Olimpos (Çıralı-Yanartaş-Deliktaş), Merkez Camii, Gül Camii, St. Nicolas Kilisesi, Kemer Hamamı, Otomanış Hamamı, Demirhan Hamamı, Adrasan, Beldibi Mağarası, Tahtalı Dağı, Göynük Kanyonu, Üçoluk Platosu, Kadrama/Gedelma Kalesi, Idyros antik kenti ve Çalış Tepe, Selçuklu Av Köşkü, Ayışığı Koyu ve Yörük Parkı, Kesmeboğazı Kanyonu, Molla Deliği Mağarası, Ulupınar, Yaylalar, Karataşlar gibi çekicilikler yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret ediliyor. Kemer en çok Almanya, Ukrayna, Rusya, Hollanda ve İskandinav ülkelerinde yaşayan turistler tarafından tercih ediliyor.

Referanslar

Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2019). Turizm İstatistikleri, http://www.antalyakulturturizm.gov.tr/TR,175552/turizm-istatistikleri.html; (Erişim tarihi: 21.12.2019); Erkuş-Öztürk, H. (2010). Planning of Tourism Development: The Case of Antalya, Anatolia: An International Journal of Tourism and Hospitality Research, 21(1): 107-122; Örs, H. (2005). Güney Antalya Turizm Gelişim Projesi, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 16(2): 204-210; Zaman, S. (2005). Kemer’in Turizm Coğrafyası (Yayımlanmamış doktora tezi). Erzurum: Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.