-
2020
Antalya’nın Kemer ilçesinde yer alan üç yıldızlı oteldir. Antalya kentinde turizm sektörünün gelişmesinde büyük rol oynayan Ali ve Nuray Berberoğlu kardeşler tarafından yaptırıldı (1978). 1980 yılından sonra birçok sanatçıyı ağırlayan yapı, ayrıca dönemin sinema filmlerinde set olarak da kullanıldı.
Mimar Özden Egel tarafından tasarlanan yapı, 1993 yılında Mimarlar Odası Antalya şubesi tarafından düzenlenen İkinci Batı Akdeniz Mimarlık Ödülleri’nde yapı dalı kategorisinde birincilik ödülü aldı.
Otel, Antalya’nın Kemer ilçesinde limana yakın konumdaki Deniz Caddesi üzerinde yer almaktadır. Yapı, cadde ile kıyı yürüyüş bandı arasında yer alan dar ve uzun bir parselde inşa edilmiştir. Deniz Caddesi yönündeki dar cephede yer alan ana giriş lineer formda bir açık avluya ulaşmakta, konaklama üniteleri ise bu avluyu iki taraftan saran iki katlı blokta yer almaktadır. Resepsiyon ve yönetim birimleri ana giriş bölümünde, sosyal merkez, bar, restoran, toplanma ve servis birimleri ise otelin denize bakan cephesinde konumlandırılmaktadır.
Odaların avluya bakan cephelerindeki hareketlilik geleneksel sokak dokusunda karşılaşılan dinamik etkiyi hatırlatmaktadır. Avlu odalara dağılımı sağlarken aynı zamanda odalara hizmet eden yarı açık alan olarak da işlev kazandırmıştır. Zemin kattaki odalardan avluya doğru uzanan çıkmalar avlu kullanımını zenginleştirmektedir. Avlu ayrıca denizden gelen hava akımının odalara ulaşmasını sağlayarak klimatik bir görev de üstlenmektedir. Yapının yatay karakteri, deniz tarafında yer alan sosyal mekanları birbirine bağlayan merdiven kovasının düşeyliğiyle dengelenmiştir.
Yapının ana giriş kapısı renkli mozaik kaplaması ve taç kapı benzeri yaklaşımı ile tasarlanmış, sonraki yıllarda yapılan değişiklik ile mozaikler kaldırıldı ve giriş cephesinde antik döneme referans veren sütunlar, alınlıklar ve yüzey bezemeleri uygulanmıştır.
İç mekândaki mobilyalar da mimar Özden Egel tarafından tasarlanmıştır. Yapının yan parseller ile arasındaki mesafe kısıtlı olduğu için yan cephelerinde açıklık tasarlanmamıştır. Bu nedenle içe dönük bir karaktere sahiptir. Olimpos Oteli’nin ölçeği, avlulu mekansal kurgusu ve açık-kapalı alan ilişkileri ile yapıldığı dönemin lokal-bölgesel değerlerine uyumlu bir mimari dile sahip olduğu belirtilmektedir.
Referanslar
Anonim (1993). Batı Akdeniz Mimarlık Sergisi ve Ödülleri, Mimarlık (253), TMMOB Mimarlar Odası: 13; Antalya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2010). Dünden Bugüne Antalya: 255; Çimrin, H. (2017). Kemer’i Dünyaya Sevdiren Adam: Ali Alpasar. Sabah Gazetesi (27.11.2017), https://www.sabah.com.tr/akdeniz/2017/11/27/ilcesini-dunyaya-sevdiren-adam-ali-alpasar, (Erişim tarihi: 24.08.2020); http://www.turizmdosyasi.com/m/news.php?id=9744/, (Erişim tarihi: 28.01.2020); Kortan, E. (2001). Batı Akdeniz Mimarlık Ödülleri Üzerine Düşünceler. (Yayınlanmamış makale). Soğancı, N.M. (2002) içinde); Soğancı, N.M. (2002). Batı Akdeniz Mimarlık Ödülleri, Mimarlık (303): 29-35.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Soğancı, N. M. (2002). Batı Akdeniz Mimarlık Ödülleri, Mimarlık, TMMOB Mimarlar Odası, 303: 29-35.