Konaklama ve Yeme-İçme İşletmeleri Personeli Yetiştirme Temel Kursları Yönetmeliği

Hukuki Alanına Giren Konular Yönetmelik

Kalkınma planları ve yıllık programlarda öngörülen yatak kapasitesinin artırılması ile ilgili tahminlere paralel olarak önbüro, salon hizmetleri, mutfak ve kat hizmetleri personeli yetiştirilmesi amacıyla açılacak kurslara katılacak kursiyerleri, eğitimi uygulayacak eğiticileri, kursları yönetecek personel ve eğitim-öğretim ile ilgili hususları kapsayan yönetmeliktir. 20264 sayılı ve 26.08.1989 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Konaklama ve Yeme-İçme İşletmeleri Personeli Yetiştirme Temel Kursları Yönetmeliği 355 sayılı Turizm Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 21. maddesi uyarınca hazırlandı. Bu yönetmelik, 1974 tarihli Konaklama ve Restorasyon Tesisleri Personeli Yetiştirme Temel Kursları Yönetmeliği’nin yerine çıkarılan 1981 tarihli Konaklama ve Yeme-İçme İşletmeleri Personeli Yetiştirme Temel Eğitim Kursları Yönetmeliği’nin 1989 yılında aynı isimle yeniden düzenlenmesiyle oluşturuldu. Ancak 22303 sayılı ve 04.06.1995 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Turizm İşletmelerine Personel Yetiştirme Temel Eğitim Kursları Yönetmeliği’nin yürürlüğe girmesiyle birlikte bu yönetmelik yürürlükten kaldırıldı.

Yönetmelik dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde amaç, kapsam, kanuni dayanak ve tanımlar yer almaktadır. İkinci bölümde eğitim ve öğretim ile ilgili süre ve bölümler, kayıt kabul şartları, kursiyer adaylarından istenecek belgeler, kayıt kabul işlemleri, seçme imtihanı tarihi ve şartlarının duyurulması, seçme imtihanı komisyonu, seçme imtihanı ve değerlendirme, sonuçların duyurulması, kazanacak adaylardan istenecek belgeler, kursiyerlerin deneme süresi, kursiyerlerin devam durumu, eğitim programı ve uygulanması, ara, mezuniyet ve bütünleme imtihanları, mezuniyet sınav komisyonu ile ilgili hususlara değinilmektedir. Üçüncü bölümde mali ve idari hükümler ile ilgili olarak kursiyerlere sağlanan imkânlar, kurs disiplin kurulu ve cezalar, öğretim görevlilerinin görevlendirilmesi ve ücretli ders saatleri, seçme ve mezuniyet imtihanlarında imtihan komisyonu üyelerine ödenecek ücret, kurs başarı belgesi, kursların denetimi, mezunların mecburi hizmetinin izlenmesine ilişkin maddeler yer almaktadır. Dördüncü bölümde ise yürürlük ve yürütme hükümleri yer almaktadır.

Referanslar

Andaç, F. (2009). Turizm Hukuku- Türk Turizm Politikası Türk Turizm Hukukunun Kaynakları Uluslararası Turizm Antlaşmaları ve Turizmi Teşvik Tedbirleri. Ankara: Detay Yayıncılık; http://www.resmigazete.gov.tr/arsiv/20264.pdf, (Erişim tarihi: 26. 09. 2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

http://www.resmigazete.gov.tr/arsiv/14888.pdf, (Erişim tarihi: 26. 09. 2019); http://www.resmigazete.gov.tr/arsiv/17454.pdf, (Erişim tarihi: 26. 09. 2019); http://www.resmigazete.gov.tr/arsiv/22303.pdf, (Erişim tarihi: 26. 09. 2019).