-
2024
Adana içli köfte, Türk mutfağının lezzetli bir köfte çeşididir. Genellikle Adana ve çevresinde yaygın olarak tüketilen bu yemek, ince bulgurla yapılan dış hamurunun sardığı, içinde ise kıymalı harcın koyulduğu köfte çeşididir. Adana mutfak kültürünün en bilinen yemeklerinden biri olan içli köftenin hazırlanışı özen ve maharet istemektedir. Bu sebeple özel günlerde misafir ağırlarken sofralarda mutlaka yer alır. Adana içli köfte, mahreç işareti olarak coğrafi işaret tescili ile koruma altına alınan bir lezzettir.
İçli köftenin iç harcı için kullanılan malzemeler arasında kıyma (genellikle erkek koyun eti tercih edilir), biber salçası, mor kuru soğan, baharatlar, bitkisel margarin ve maydanoz bulunur. İç harç hazırlanırken kıyma tencereye alınır ve suyunu çekene kadar orta ateşte pişirilir. Küçük küpler şeklinde doğranan mor soğan kıymaya eklenir. Soğan suyunu çekene kadar pişirilir. Bitkisel margarin konulur ve özleşene kadar kavrulur. Salça eklenir, ezilir ve tüm karışıma rengini verene kadar pişirilir. Karabiber, tuz, ince kıyılmış maydanoz eklenir ve karıştırılır. Karışım tencerede, dibi tutuncaya kadar pişirilir. İç harcı bir tepsiye yayılır. Soğuması için buzdolabına konur ve bir gün bekletilir.
Dış harcında ise köftelik ince bulgur, irmik, un, tercih edilirse dövülmüş yağsız dana eti, tuz, karabiber, kimyon, yumurta, biber salçası ve su yer alır. Bu malzemeler yoğrularak hamur haline getirilir. Hazırlanan iç harç, dış hamurdan alınan parçaların oyulmasıyla içine koyulur ve özenle kapatılır. Özel bir el hareketi ile elde defalarca döndürülerek elde edilen köfteler altından ve üstünden basık küre şekline getirilir.
Adana içli köfte pişirilirken genellikle haşlama yöntemi tercih edilir. Farklı yörelerde içli köfte kızartılarak da servis edilmektedir. Hazırlanan içli köfteleri pişirmek için öncelikle tencereye su konur ve kaynatılır. Su kaynadığında içine bir çay kaşığı tuz ve bir-iki damla limon suyu eklenir. Kaynayan suyun içine köfteler dikkatli şekilde konur. Suya atıldığında dibe çöken içli köfteler suyun yüzüne çıktığında pişmiş demektir. İçli köftenin sıcak sıcak servis edilmesi gerekir. Bu sebeple yenildikçe kaynatılır. Adana mutfağında içli köftenin yanında yufka ekmek, ayran, turşu ve limon ikram edilir.
Referanslar
https://www.adanatb.org.tr/wp-content/uploads/2021/09/icli-kofte.pdf, (Erişim tarihi: 03.01.2024).