Milas Çıntar Kavurması

GASTRONOMİ Türk Mutfağı Anadolu Mutfağı Yemek/Yiyecek Coğrafi İşaretli Ürün

Milas’ta yağmurlardan sonra çıkan bölgede Çıntar adı verilen mantarla yapılan bir yemektir. Milas Çıntar Kavurmasının üretiminde kullanılan mantarlar, ormanlarda doğal olarak yetişen ve eylül ayının sonlarından ocak ayının sonlarına kadar yağan yağmurlardan sonra çıkan Lactarius Semisanguifluus türü mantar olup coğrafi sınırda “çıntar” olarak adlandırılmaktadır. Milas mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Kavurmanın dışında ızgara ve panelenerek zeytinyağında kızartılmaktadır.

Çıntarlar mevsiminde toplanır ve pazardan alınır. Yıkandıktan sonra bezler üzerinde kurulanır. Çıntarların kök ve çanak kısımlarında bazen kurtlar oluşabilmektedir. Bıçak yardımıyla o kısımlar temizlenir. Tencerede kaynamakta olan suyun içerisinde parçalanmadan beş-altı dakika haşlanır. Sudan çıkarılarak iyice kurutularak doğranır. İnce doğranmış soğanlar zeytinyağında pembeleşene kadar kavrulur. Üzerine çıntarlar eklenerek mantarlar suyunu salıp çekinceye kadar kavrulma işlemine devam edilir. Çıntarların üzerine tuz, pul biber ve biraz karabiber eklenir. Yemeğin suyu kalmayıncaya kadar pişirilir.

Servisi; porselen tabakta, üzerine çeyrek limonun suyu sıkılıp yanına bir dilim limon ve birkaç dal maydanoz ile dereotu konularak yapılır. Gıda ile temasa uygun karton veya plastik ambalajlarda paketlenerek de satışa sunulabilir. Üretim Metodu: Milas Çıntar Kavurmasının üretiminde, coğrafi sınırda yetişen çıntar mantarı kullanılır. Dört porsiyon Milas Çıntar Kavurması üretmek için gereken bileşenlere ve üretim aşamalarına aşağıda yer verilmektedir. Hazırlanan çıntarlar bir dilim limon ile servis edilir. İstenirse limon sıkılmadan içerisine yumurta eklenerek kavrulur ve sıcakken servis edilir.

Türk Patent ve Marka Kurumu, 25.10.2023 tarihli No:1490 ile Yemek/ Yemekler ve çorbalar kategorisinde Milas Çıntar Kavurması adı ve Mahreç işareti ile tescillemiştir.