Milas Zeytin Hasat Şenliği

Etkinlik Şenlik

(Milas, Muğla, 2014 - )

Muğla’nın Milas ilçesinde düzenlenen geleneksel bir şenliktir. İlki 29-30. 11. 2014 tarihinde düzenlenmiş olup, 2019 yılında altıncısı organize edildi. Milas Zeytin Hasat Şenliği Kasım ayı içerisinde yapılmakta ve iki gün sürmektedir. İlçenin en önemli etkinliklerinden biri olan şenlik, ilçedeki çok sayıdaki kurum kuruluş, sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluşunun işbirliğinde, Milas Kaymakamlığının başkanlığında bir üst kurul ve bu kurula bağlı olan alt kurulun çalışmalarıyla organize edilmektedir. Yıllar itibariyle farklı isimler alsa da Milas Kaymakamlığı, Milas Belediye Başkanlığı, Milas Ticaret ve Sanayi Odası, Milas Ziraat Odası, Milas Gıda-Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, Milas Meslek Yüksekokulu, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Zeytincilik Uygulama ve Araştırma Merkezi, Milas-Bodrum Havalimanı Turizm Danışma Bürosu, Milas Şoförler ve Otomobilciler Odası, Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi, Milas Kent Konseyi, Zeytindostu Derneği'nin katkılarıyla düzenlenmektedir.

Her yıl farklı bir sloganın kullanıldığı şenlik kapsamında; kortej, hasat etkinliği, fidan dikimi, fabrikada sıkım, yöresel yemek yarışması, atölye çalışmaları, zeytin, zeytinyağı ve yöresel ürünlerin sergilendiği stantlara ziyaret, yöresel ürünlerin sunum ve satışı, söyleşiler, sergiler, teorik ve uygulamalı eğitimler, zeytinyağı tadımı, zeytin kırma yarışması, zeytin yeme yarışması, en güzel zeytin bahçesi yarışması, şiir, kompozisyon ve resim yarışmaları, konserler, halk oyunları gösterileri, ödül törenleri ile zeytin, zeytinyağı, tarım, sağlık, kırsal turizm, kültür turizmi, doğa turizmi, gastronomi turizmi, zeytin ve zeytinyağı turizmi konulu paneller düzenlenmektedir. Şenlik her yıl ulusal basında daha fazla yer almaktadır. Topluma mal olmuş ünlü şahsiyetler ve konusunda uzmanlaşmış kişiler şenlik kapsamında halk ile bir araya gelmektedir.

Türkiye’de Aydın ilinden sonra en fazla zeytin ağacına sahip Muğla ilinin en büyük zeytin üreticisi konumunda olan ilçesi Milas’tır. Muğla’daki 17 milyon zeytin ağacının 11 milyonunu Milas’ta bulunmaktadır. Türkiye tane zeytin üretiminin yüzde 10’unu Milas yöresi karşılamaktadır. Milas zeytinyağı coğrafi işaret tescil belgesine sahiptir. Zeytinle ilgili sanayi gelişmiş durumdadır. İlçede 93 adet zeytinyağı fabrikası, onunu coğrafi tescil belgesi sahibi 55 zeytinyağı markası bulunmaktadır. Bu durum yörenin yemek kültürüne yansımış, zeytinyağı Milas yemek kültürünün en önemli ögesi olmuştur. Zeytin hasat şenliği Milas zeytin ve zeytinyağının tanıtımının yapılması ve markalaşmasının teşvik edilmesi amacıyla düzenlenmeye başlamıştır. Günümüzde bu amaç aşılmış olup, şenliğin ilçe turizmine, ekonomisine, gastronomisine olumlu etkileri görülmektedir.

Şenlik, yörenin marka ve imajına katkı sağlanmasında, ilçenin tanıtımında, kültürünün aktarımında, ekonomisinin gelişmesinde önemli katkılar sağlamaktadır. Milas Zeytin Hasat Şenliği tarım ve turizm entegrasyonunun başarılı bir örneğidir. Etkinlik çevre ilçe ve illerden çok sayıda yerli turisti çekmektedir. Şenliğe olan talep her geçen yıl artarak devam etmektedir. Tarihin izlerini taşıyan çok sayıda antik kent ve arkeolojik eser, uzun kıyı şeridi, somut olmayan kültürel miras, alternatif turizm çeşitlerine uygunluk, yöredeki festival, fuar, panayır ve şenliklerin niteliği ve sayısı, kolay ulaşım olanakları Milas’ı önemli bir turizm destinasyonu haline getirmektedir. Milas Zeytin Hasat Şenliği Milas’ın tanıtımına katkılar sağlayarak; farkındalık yaratarak, çok sayıda ziyaretçiyi kendisine çekerek Milas’ı deneyimlemelerine aracılık etmeye devam etmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Tüfekçi, N. Ç. (2017). Zeytin Diyarı Milas Zeytin Hasat Şenlikleri. Muğla: Milas Belediyesi Kültür Yayınları; Çukur, T. ve Kızılaslan, N. (2018). Milas İlçesinde Zeytin Hasat Şenliğinin Kırsal Turizme Katkısı. Tarım Ekonomisi Dergisi, 24 (2): 233-241; Tarım ve Orman Bakanlığı, (2019). https://www.tarimorman.gov.tr/Haber/4170/6-Milas-Zeytin-Hasat-Senligi-Gerceklestirildi, (Erişim tarihi: 25.10.2019); Tüfekçi, N. Ç. (2019). http://www.milas.org.tr/nct-makaleleri.htm, (Erişim tarihi: 20.10.2019); Milas Ticaret ve Sanayi Odası, (2019). https://mitso.org.tr/milas-zeytinyag/, (Erişim tarihi: 22.10.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Tüfekçi, N. Ç., (2017). Zeytin Diyarı Milas Zeytin Hasat Şenlikleri. Muğla: Milas Belediyesi Kültür Yayınları.