Türkiye’nin güneybatı ucunda olup kuzeyinde Aydın, kuzeydoğusunda Denizli ve Burdur, doğusunda Antalya, güneyinde Akdeniz ve batısında Ege denizi ile çevrilidir. Yaklaşık 1.500 kilometre uzunluğunda deniz kıyıları vardır ve bu özelliği ile Muğla, Türkiye’nin en uzun sahil şeridine sahiptir. Tarihi ve kültürel kalıntılar bakımından da zengin olan Muğla’da, 103 örenyeri bulunuyor.

Muğla adının nereden geldiği konusunda çeşitli söylentiler bulunuyor. Bir söylentiye göre, Muğla adı, kentin antik çağdaki adları olarak geçen Mobella, Mobolia, Moğola sözcüklerinden ortaya çıktı. En yaygın söylenti ise, Muğul Bey’den geliyor. Muğul Bey, Muğla’yı fethetti ve bölgeye komutanın adı verildi. Muğul kelimesi zamanla Muğla’ya dönüştü.

Muğla’nın simgelerinden biri, Muğla bacasıdır. Muğla, en çok yağış alan illerden biridir. Yağmur, ilde bacanın şekillenmesinde etkili olmuştur. Muğla bacasının dört tarafı açıktır, böylece baca tıkanmasını ve soba tütmesini engellemek; bacanın üzeri ise haç şeklinde kapatılmış ve yağıştan korunmak amaçlanmıştır. Baca, 28 tane alaturka kiremit ile üstü kapatılarak da desteklenmiştir. Muğla bacası, çoğunlukla Muğla merkezinde olmak üzere Milas, Yatağan, Ula, Köyceğiz, Ortaca ilçeleri ve Bozüyük, Kafaca, Yeşilyurt, Yerkesik, Gökova ve Akyaka gibi beldelerde de uygulanıyor. Bir başka kültürel unsur ise Rum ustalar tarafından inşa edilmeye başlanan Muğla evleridir ve zaman içinde Türk ustalar tarafından devam ettirilerek 1922 yılına kadar en güzel mimari örneklerini verdi.

Muğla, 12. 11. 2012 tarihinde kabul edilen ve 06 Aralık 2012 tarih ve 28489 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6360 sayılı Kanunla büyükşehir statüsüne dâhil oldu ve idari açıdan yeniden yapılanarak Menteşe merkez ilçesi olmak üzere toplam 13 ilçeden meydana geldi. Muğla’nın ilçeleri; Bodrum, Dalaman, Datça, Fethiye, Kavaklıdere, Köyceğiz, Marmaris, Menteşe, Milas, Ortaca, Seydikemer, Ula ve Yatağan’dır.

Muğla; Bodrum, Marmaris ve Fethiye gibi dünyaca ünlü destinasyonları; artık birer uluslararası marka haline gelen Datça, Köyceğiz, Milas, Seydikemer gibi ilçeleri; Dalyan, Ölüdeniz, Kayaköy, Akyaka, Saklıkent, Kelebekler Vadisi, Sedir Adası gibi turizm alternatifleri; yaklaşık 1.500 kilometre sahil şeridi ve çoğu mavi bayraklı yüzlerce plajı ile tam bir turizm cennetidir. Muğla, hava, kara ve denizyolu ulaşım olanaklarına sahiptir. Muğla’da tüm ilçeler dâhil olmak üzere toplam 401 işletme belgeli konaklama tesisi, 57.996 oda ve 111.913 yatak kapasitesi bulunuyor. 2019 yılının verilerine göre, Muğla’ya gelen yerli ve yabancı ziyaretçi sayısı (hudut kapılarından giriş yapan) 3.266.650’dir. Ayrıca Muğla’nın merkez ilçesi Menteşe’de A grubu 10 seyahat acentası olmak üzere, tüm ilçeler dâhil toplam 747 seyahat acentası bölgede faaliyet gösteriyor. Bu yönüyle Muğla’da turizm sektörü, birçok kişiye istihdam imkanı veriyor, diğer sektörlere ticaret hacmi yaratıyor ve önemli miktarda döviz geliri sağlıyor.

Yararlanılan Kaynaklar

Muğla İl Kültür Turizm Müdürlüğü (2019). https://mugla.ktb.gov.tr/?_Dil=1, (Erişim tarihi: 27.11.2019); Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (2020). Muğla Hakkında, http://www.mu.edu.tr/tr/genel-bilgiler/bilgiler/mugla-hakkinda, (Erişim tarihi: 04.02.2020); Muğla Valiliği (2019). Muğla Bacası, http://www.mugla.gov.tr/mugla-bacasi, (Erişim tarihi: 27.11.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Bahar, O. (2008). Muğla Turizminin Türkiye Ekonomisi Açısından Yeri ve Önemi, Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 21: 61-80; Yıldız Özsalmanlı, A. (2014). Muğla Kenti ve Muğla Büyükşehir Belediyesi Yönetimi, Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1(5): 136-159.