Akbük
Yerleşim Merkezi / Destinasyon Deniz Destinasyonu Cittaslow (Yavaş Şehir) Şehir
-
2021
Muğla, Türkiye’nin en uzun kıyı şeridine sahip ilidir. Akbük Koyu da önemli kıyı şeritlerinden birine sahip olup, birinci derece doğal sit alanı olarak koruma altındadır. Bu nedenle bölge, imara kapalıdır. Akbük, Gökova Körfezi’nde yer alan ve Muğla’nın merkez ilçesi olan Menteşe’ye bağlı önemli bir turizm bölgesidir. Bölge, Sarnıç Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Muğla merkeze uzaklığı yaklaşık 48 kilometredir. Yavaş şehirler (cittaslow) arasında yer alan Muğla Akyaka’ya 25 kilometre mesafededir. Bununla birlikte, önemli turizm destinasyonlarından olan Bodrum’a 90 kilometre, Marmaris’e ise 57 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.
Bölgede sınırlı sayıda turizm işletmesi yer almaktadır. Bunlardan en eskisi 1989 yılında faaliyete başlayan Altaş Restoran’dır. Bununla birlikte, Doğa Restoran da bölgede yer alan bir diğer işletmedir. Her iki işletmede de konaklama hizmeti sunulmaktadır. Bunların dışında, son yıllarda bölgenin bilinirliğinin artması ve ulaşım altyapısının iyileştirilmesi ile birlikte bungalov tarzı işletmeler ve kamp alanları sezonluk olarak açılmaktadır ve sayısı dönem dönem artabilmektedir. Nitekim yeni yapılan binaların tamamı kaçak yapı olarak inşa edilmiştir ve bölgede İl Özel İdare tarafından ara ara yıkım işlemleri yapılmaktadır. Dolayısıyla imara kapalı olan bölgede ruhsatlı mesken sayısı sınırlı sayıdadır.
Akbük Koyu, denizi ve doğasıyla zengin bir turizm potansiyeli sunmaktadır. Özellikle bölgenin birinci derece doğal sit alanı olarak ilan edilmesi, bölgenin dokusunun diğer kıyı şeritlere göre daha iyi korunmasını sağladı. Bölge bu bakımdan yatların ve günübirlik gezi teknelerinin uğrak noktalarından biri konumundadır. Bununla birlikte, bölgeye karayolu ile de çok fazla turist ya da günübirlikçi gelebilmektedir. Bölgenin temiz deniz suyu ve irili ufaklı plajları su sporları açısından eşsiz deneyimler sunabilmektedir. Bölgenin ortasından geçen azmak suyu bölge için diğer bir çekicilik unsurudur. Bölge, kamp ve karavan turizmi açısından da zengin fırsatlar sunmaktadır. Özellikle son yıllarda bu yönde hizmet sunan işletmelerin sayısı arttı. Bölgenin Karia Yolu güzergâhında yer alması, doğa yürüyüşü (trekking, hiking vb.) seven turistleri de çekebilmektedir. Ören-Akyaka arasında yer alan doğa ve deniz manzaraları eşliğinde asfalt, toprak ve patika yollardan oluşan güzergâh birçok turist tarafından tercih edilmektedir. Özellikle güzergâh üzerinde kültürel dokusunu korumuş köylerin (Alatepe-Kultak-Turnalı) bulunması, yürüyüş rotasının çekiciliğini artırabilmektedir.
Akbük, yaz aylarında kalabalık olmasına rağmen kışın oldukça tenha bir bölgedir. Bölge, altyapı ve üstyapı olanakları açısından yetersizdir. Bölgenin en önemli sorunlarının başında, su ve kanalizasyon sistemlerinin olmamasıdır. Ayrıca, Akbük Koyu içerisindeki yolun toprak olması, otopark alanlarının yetersiz olması, çevre düzenlemesinin yapılmaması gibi sorunlar dikkat çekmektedir. Buna rağmen, bölgenin zengin turizm potansiyeline sahip olması ve çok fazla yerli ve yabancı turistin uğrak noktalarından biri olması bölgenin tahribini hızlandırmaktadır. Bu durum, son yıllarda bölgenin olumsuz haberler ile gündeme gelmesine neden oldu. Özellikle kaçak yapılaşmanın artması, bölgenin dokusunu yansıtan menengiç ağaçlarının kesilmesi, bölgede çıkan orman yangınları, kıyıların bölgede bulunan işletmeciler tarafından işgal edilmesi gibi haberler Akbük koyunun son yıllarda gündeme gelmesinde etkili oldu.
Yararlanılan Kaynaklar
Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (2020). Sit Alanları, https://www.csb.gov.tr/sit-alanlari?page=23, (Erişim tarihi: 24.12.2020).