Gökova

Yerleşim Merkezi / Destinasyon Deniz Destinasyonu Cittaslow (Yavaş Şehir) Şehir

Doğu’da Akyaka, batıda Kos Adası bulunmakta ve Gökova Körfezi adıyla anılmaktadır. Muğla-Marmaris yolu üzerinde Sakar Geçidi yer almaktadır ve yol boyunca Gökova Körfezi’nin ve ovanın manzarası muhteşemdir. Yol kenarında manzarayı seyretmek için park yerleri bulunuyor. Çoğu zaman sisler içinde olan körfez, oldukça güzel bir manzara sunuyor. Yaklaşık 80 kilometre boyunca uzanan Gökova Körfezi’nin doğusu ormanlarla kaplıdır. Körfez, doğa ile iç içe olan bir ova üzerine kuruludur. Gökova Körfezi’nin Türkiye’deki en girintili çıkıntılı körfez olması sebebiyle sayısız muhteşem koylara ev sahipliği yapmaktadır.

Bölgenin tarihi MÖ 2600 yıllarına dayanıyor. Yörede Karia uygarlığına ait İdima adında bir kent kuruldu. Yöre, MÖ 484-405 yıllarında Atina kentinin öncülüğündeki Delos Deniz Birliğinin yönetimine geçti. MÖ 405 yılında Delos Deniz Birliği son buldu ve daha sonra bugünkü adı Sedir Adası olan Cedrea Spartalı komutan Dysandros tarafından tamamen tahrip edildi. Bölge, 1300’lü yıllarının sonunda ise Türk egemenliği altına girdi.

Türkiye’nin en güneybatı ucundaki Akyaka, Gökova Körfezi’nin doğu ucundadır ve Marmaris ile Muğla’yı birleştirmektedir. Beldenin nüfusu kışın 1.500, yaz aylarında ise üç-dört bin civarındadır. Akyaka kuzeyden Sakartepe Dağı ve güneyden Gökova Ovası ile kuşatılmaktadır.

Eskiden küçük bir balıkçı köyü olan Akyaka, 1970’lerde küçük çaplı olarak başlayan turizm faaliyetleri ile 1980’li yıllarda turizm patlaması nedeniyle geniş kitleler tarafından tanındı ve turizm beldesi görünümünü aldı ve şimdilerde önemli tatil merkezlerinden biri oldu.

Akyaka, Marmaris’e 33 kilometre, Muğla’ya 28 kilometre uzaklıkta, Gökova Körfezi kıyısında çok güzel bir koyda yer alan tatil beldesidir. Akyaka, 2010 yılından itibaren Yavaş Şehir (Cittaslow) unvanına sahiptir. Beldenin kuzeyinde muhteşem bir orman, doğusunda ise Kadın ve Akçapınar azmakları yer alıyor. Çağıl çağıl akan ve içinde ördeklerin, kazların oynaştığı Azmak, kimi otellerin, evlerin bahçelerinin içine girip çıkıyor. Berrak suda kocaman tatlı su balıkları arasında Azmak’ta tekneyle gezmek mümkündür. Suyu oldukça soğuk olan Azmak, doğal akvaryum olarak da biliniyor. Bunun yanı sıra Gökova Ovası’nın sazlıklarına yüzlerce değişik kuş çeşidi gelmektedir. Kadın Azmağı’nın sevimli konukları olan su samurları (lutra lutra), göçmen kuşlar, flamingolar ve pelikanlar, meraklıları Akyaka’ya çekmektedir.

Akyaka’nın özel mimarisi olan ahşap yapılar, bölgede hemen dikkat çekiyor. Ula’nın eski evleri örnek alınarak günümüzün modern mimarisi ile birleştirilerek Akyaka’ya has bir sentez oluşturuldu Akyaka’nın otelleri ve pansiyonlarının birçoğu bu mimaride, bir kısmı ise Nail Çakırhan’ın yapısındadır.

Akyaka, kiteboard ve kitesurf meraklıları için adeta bir cennettir. Akyaka’nın hemen yanı başında Gökova Körfezi kıyısında dünyanın en iyi kiteboard ve kitesurf plajı ve kiteboard, kitesurf dersleri veren bir de merkez bulunuyor. Bunun yanı sıra kano yapılabiliyor, doğa yürüyüşü parkurları bulunan bölgede bisiklet ile gezilebiliyor. Akyaka’nın kuzeyinde yer alan Sakartepe de ise yamaç paraşütçülüğü yapılabiliyor.

Yararlanılan Kaynaklar

Gökova Akyaka (2019). Tarihi, http://www.gokova.com/tr/information/history/, (Erişim tarihi: 28.11.2019); Gökova-Akyaka’yı Sevenler Derneği (2019). Akyaka Hakkında, http://www.akyaka.org/akyaka/index.htm, (Erişim tarihi: 28.11.2019); Karia Yolu (2019). Gökova Körfezi, http://kariayolu.com/gokova-korfezi/, (Erişim tarihi: 27.11.2019); Muğla İl Kültür Turizm Müdürlüğü (2019). Akyaka ve Gökova Körfezi, https://mugla.ktb.gov.tr/TR-158661/akyaka-ve-gokova-korfezi.html, (Erişim tarihi: 27.11.2019); Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü (2019). Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi, https://tvk.csb.gov.tr/gokova-i-392, (Erişim tarihi: 27.11.2019); Ula Belediye Başkanlığı (2020). Tarihi Yerler, http://ula.bel.tr/HOME/INDEX/ULA/TARIHI-YERLER, (Erişim tarihi: 29.08.2020); Marmaris Tatil Rehberi (2019). Akyaka Tatil ve Gezi Rehberi, https://marmaristown.com/tr/marmaris-akyaka-tatil-ve-gezi-rehberi/, (Erişim tarihi: 27.11.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Cesur, A., Keskin Çıtıroğlu, H., Bacak, G. ve Onur, İ. (2014). Akyaka Beldesi (Gökova Körfezi) Sahil Sedimanlarının Bazı Jeolojik Özellikleri, Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi, 4(1): 5-26; Kıraç, C. O., Ünal, V., Veryeri, N. O., Güçlüsoy, H. ve Yalçıner, A. C. (2012). Gökova’da Yürütülen Kıyı Alanları Yönetimi Temelli Projeler Envanteri ve Korumada Verimlilik. İçinde; L. Balas, A. Numanoğlu Genç (Editörler), Türkiye Kıyıları 2012: Türkiye’nin Kıyı ve Deniz Alanları IX. Ulusal Kongresi Bildiriler Kitabı. Ankara: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı.