Deniz Turizmi

Kavram Turizm Çeşitleri

Deniz turizmi ilk kez, 1753 yılında İngiliz doktor Richard Russell’ın kitabında sağlık için deniz banyosunu önermesi ile başladı. Avrupa’da giderek yayılan bu öneri ile insanlar sağlık için güneş banyosu ve açık havada gezinmeyi de içeren deniz kenarına yapılan seyahatlere katılmaya başladılar. Günümüz turizm endüstrisinde turizm çeşitlemesi önem kazansa da deniz turizmi hala önemli bir çekim gücüne sahiptir. Nitekim denize kıyısı olan ülkelerde olduğu gibi, Türkiye’yi de ziyaret edenlerin önemli bir parçası (yaklaşık yüzde 90) hala deniz turizmine yönelik olarak seyahat etmektedir. Deniz turizminden faydalanılan dönem, kısa bir süre ile sınırlandırıldığından, yazın kıyılarda aşırı yoğunlaşmaya neden olmaktadır. Deniz turizmi; deniz turizm tesisleri ve deniz turizm araçlarının yanı sıra su ve hava sporlarına dayalı birçok aktiviteyi de içermektedir.

Deniz ya da kıyı seyahatlerini tercih eden turistler sıcak ve güzel hava gibi nedenlerle, arkadaşlarıyla ve/veya ailesiyle plaj hayatının tadını çıkarmayı tercih etmektedirler. Bununla birlikte, araştırmalar insanların güneş ve kum bölgelerini ziyaret etmek için başka nedenleri olduğunu göstermektedir. Örneğin; doğanın güzelliği, iyi iklim özelliği, rahatlatıcı bir atmosfer, yeni seyahat deneyimleri, çeşitli yiyecekleri tatma, bilgi arayışı, kaçış ve sosyalleşme gibi seyahat motivasyonları ile de deniz turizmine yöneltmektedir.

Türkiye’de deniz turizmi ulusal ve uluslararası boyutta yaz aylarında kıyılarda yoğunlaşmaktadır. Türkiye’de kıyıların fiziksel özelliklerindeki farklılıklar kullanımlarında da farklılaştırma yaratmakta olup Akdeniz’in batı ve Ege’nin güney kıyılarında daha çok uluslararası turizm görülürken, Karadeniz ve Marmara kıyılarında rekreasyonel faaliyetler ve ulusal turizm hareketleri yoğunluk kazanmaktadır. Bu gelişmeleri sürekli takip eden Kültür ve Turizm Bakanlığı 2023 Türkiye Turizm Stratejisi ve 2013 Eylem Planı ile belirtildiği gibi Turizm Çeşitlendirilmesi Stratejisi ile birlikte “Alternatif turizm türlerinden öncelikli olarak sağlık ve termal turizm, kış turizmi, golf turizmi, deniz turizmi, ekoturizm ve yayla turizmi, kongre ve fuar turizminin geliştirilmesine” özel önem verilmektedir. Dünyada Yunanistan, İspanya, İtalya, Fransa, Tunus, Çin ve Singapur, Dubai, Meksika, ABD önemli deniz turizmi merkezleridir.

Referanslar

Kozak, N. ve Kozak, M. A. (2012). Genel Turizm Bilgisi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açıkoğretim Fakültesi Yayını No: 1443; Kültür ve Turizm Bakanlığı (2007). Türkiye Turizm Stratejisi 2023, Ankara; Özgüç, N. (1998) Turizm Coğrafyası: Özellikler, Bölgeler, İstanbul: Çantay Kitabevi; Prebensen, N., Skallerud, K. ve Chen, J. S. (2010). Tourist Motivation With Sun and Sand Destinations: Satisfaction and the WOM-Effect, Journal of Travel & Tourism Marketing, 27 (8): 858-873.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Kozan, G. Y., Özdemir, S., Özdemir, S. S. ve Günlü, E. (2014). Turizm Yazınında “Deniz Turizmi”nin Olgusal Gelişimi, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dergisi, 6 (2): 115-129.