Akçay

Yerleşim Merkezi / Destinasyon Deniz Destinasyonu

Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı bir mahalledir. Kazdağı’nın eteklerine, Marmara Denizi'nin kıyısına konuşlanan turizm beldesi özellikle Türk vatandaşların yoğunlukla ikinci konut sahiplendiği bir bölgedir. İzmir-Çanakkale yolu üzerinde bulunması nedeniyle özellikle yaz aylarında trafik yoğunluğu görülüyor. Özellikle emekli kesim tarafından tercih edilen bölgede insanlar geçimini ağırlıklı olarak balıkçılık ve hizmet sektöründen sağlıyor. Akçay’ın kıyı kesiminde birçok restoran, otel ve çay bahçesi gibi turizm sektörüne hizmet veren işletmeler bulunuyor. Akçay’da her yerden denize girmek mümkün olup, ayrıca bölgeye ait mavi bayraklı plajlar bulunuyor.

Akçay’ın tarihi MÖ 800’lü yıllara dayanıyor. Tarihi kaynaklara göre, Akçay yüzyıllar boyunca bulunduğu bölge itibarıyla askeri ve stratejik açıdan oldukça büyük bir öneme sahip oldu. Bölgeye yaz aylarında oldukça yoğun bir ziyaretçi akışı görülüyor. Resmi verilere göre Akçay’ın toplam nüfusu 5.219’dur. Akçay gibi Ayvalık, Güre, Gömeç, Zeytinli ve Altınoluk bölgelerini içinde bulunduran Edremit Körfezi’nin toplam nüfusu 150 bin kişi olsa da bayram, resmi tatil gibi dönemlerde bir buçuk milyon kişi tarafından ziyaret ediliyor. Bu durum bölgenin taşıma kapasitesini oldukça fazla aştığını diğer bir tanımla aşırı turizmin (overtourism) sonuçlarından etkilendiğini gösteriyor. Yapılan çalışmalar bölgede yaşayan yerel halkın özellikle yaz aylarında yaşanan trafik sıkışıklığı, kalabalık ve hayat pahalılığından şikayetçi olduğunu gösteriyor.

Balıkesir’de bulunan toplam 505 adet konaklama tesisinin yüzde 23’ü Edremit’te bulunuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, 2019 yılında Edremit’teki turizm tesislerini ziyaret eden toplam kişi sayısı 311.737’dir. Aynı yıl tesislerin doluluk oranı yüzde 30,7’dir. Edremit’i 2019 yılında ziyaret edenlerin aynı yıl yaptığı toplam geceleme sayısı 661.371 iken, ortalama kalış süresi 2,1 gündür. Bu durum bölgenin körfez hattında bulunduğundan geçiş noktası olarak kullanıldığını gösteriyor.

Referanslar

Edremit Kaymakamlığı (2020). Edremit, Nüfus Artışında Yine Önde, http://www.balikesir-edremit.gov.tr/edremit-nufus-artisinda-yine-onde, (Erişim tarihi: 21.03.2020); Gezi Rehberi (2020). Akçay’da Hayat, https://www.gezipedia.net/381-akcayda-gezilecek-yerler.html, (Erişim tarihi: 21.03.2020); Güney Marmara Kalkınma Ajansı (2019). Balıkesir’de Turizm, http://www.investinbalikesir.com/tr/24426/BALIKESIRDE-TURIZM, (Erişim tarihi: 22.03.2020); Kozak, M. ve Duman, T. (2011). İkinci Konutların Turizm Sektörüne Kazandırılması: Muğla İli Datça İlçesi Örneği, Doğuş Üniversitesi Dergisi, 12(2): 226-242; Manisa, K. ve Görgülü, T. (2008). İkincil Konutların Turizm Sektöründe Yeniden Kullanılabilmesine İlişkin Bir Model, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dergisi, 3(1): 68-78; Özsoy, T. (2015). Türkiye’de İkincil Konutların Turizmin Pazarlamasında Kullanımı, Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 6(10): 1-18; Şahin, Ö. (2019). Aşırı Turizmin (Turizmde Taşıma Kapasitesi Aşımı) Kültür ve Mirasa Etkileri Konusunda Bir İnceleme. İçinde; Z. Nas ve A. Manafidizade (Editörler), IV. Uluslararası Kültür ve Medeniyet Kongresi Özet Kitabı (ss. 46-47). Mardin: İksad Yayınevi.