Kızılağaç

Yerleşim Merkezi Deniz Destinasyonu

Önceleri Karacalar Köyü hudutları dahilinde Kızılağaç Turizm Merkezi olarak adlandırılan bölge Büyükşehir Yasası ile Manavgat Belediyesi’ne bağlı bir mahalle statüsü kazandı. Kızılağaç, Antalya’nın Manavgat ilçesine bağlı bir mahalledir. Kızılağaç, kuzeyde Toroslar, güneyde Akdeniz, doğuda Alara Çayı, batıda Manavgat şelalesiyle çevrili olan Antik Pamphylia’nın (Pamfilya) doğu kısımlarıdır. Destinasyonun tarihi Antalya’yla birlikte MÖ XIV . ve XV. yüzyıla kadar uzanan Grek efsaneleriyle anılır. Akdeniz İklimi (subtropikal) görülen yörede dört mevsim yıla eşit bir şekilde dağılır.

Destinasyonun sahile yakın güney kısmının ova dolayısıyla tarıma elverişli olduğu, kuzey tarafının ise dağlık ve yaylak hayvancılığa elverişli olduğu bundan dolayı konar-göçerlerin yaylak-kışlak olarak tercih ettiği yerlerin başında gelmektedir. Konar-göçerlerin yazları Akseki Yarpuz Yaylası’na, kışın ise Manavgat’ın Hatipler Köyü civarında konakladığı bilinmektedir. Önceleri tarım ve hayvancılığa dayalı ekonomik bir yapı görülür. Yerel halkın yaklaşık yüzde 30’u arazi sahibidir ve çoğunlukla koyun yetiştiriciliğiyle geçimini sağlamaktadır. Destinasyonda daha çok pamuk, seracılık, susam, karpuz, salatalık ve yer fıstığı yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ancak destinasyon 1992 yılında turizmle tanışır ve sonrasında ekonomik hayat tamamen turizme dayanır. Turizmle birlikte yerel halk daha çok taksi-dolmuş, turizme dayalı mağazacılık, kısmen seracılık ve kira gelirleri ile geçimini sağlamaktadır.

Destinasyonun ortalama nüfusu 2.142 kadardır. Ancak yüksek sezonda (Mart-Ekim) nüfus turistler ve turizmciler ile birlikte 50 bini bulmaktadır. Yörede bulunan az sayıdaki yerleşik yabancılar hayatlarını yerel halk gibi sürdürmektedir. Destinasyonda bir tane kurumsal alışveriş merkezi bulunmaktadır. Ayrıca tesis çevrelerine dağılmış irili ufaklı beş adet alışveriş merkezi daha vardır. 2021 yılının Ocak ayı itibarıyla, tamamı mavi bayraklı, 16 konaklama tesisi, 9.009 odaya ve yaklaşık 30 bin yatak kapasitesine sahiptir. Kızılağaç Halk Plajı, yaz aylarında yerli halkın en çok tercih ettiği plajlardan biridir. Suyu oldukça berrak olan plajın, kumsalı genel olarak kum ve çakıl karışıktır. Tesislerin önünden sahile paralel uzanan Nifrit Deresi otantik yapısı ile turistlerin dikkatini çekmekte, yüzbinlerce balığa ve tatlı su canlısına ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca sahilde dünyada her geçen gün nesli tükenmekte olan caretta caretta kaplumbağalarının yumurtlama alanları çit ile çevrilerek koruma altına alınmaktadır. Farklı dillerde hazırlanan uyarı levhalarıyla bu alanlara dikkat çekilmektedir.

Kızılağaç Turizm Merkezi’nin turistik arz ve talep verilerine göre, 2019 yılında destinasyona gelen yerli ve yabancı ziyaretçi sayısı yaklaşık 500 bin , geceleme sayısı ise 3.600.000’e ulaşmıştır. Bu sayı 2020 yılında korona virüs salgını nedeniyle 100 bin ziyaretçi ve 720 bin gecelemeye gerilemiştir. Kızılağaç Turizm Merkezinde Seyahat Acentalığı bulunmayıp, otel ve çarşıdaki acenta temsilcilerinin ekiplerince müşteri tedariki yapılmaktadır. Destinasyonda ki otellerde müşteri tedariki yapan toplam 130 farklı yurtiçi ve yurtdışı seyahat acentası faaliyet göstermektedir. Dış pazarın hâkim olduğu destinasyona ise en fazla Rusya, Ukrayna, Almanya ve İngiltere turist göndermektedir.

Avrupa’nın birçok büyük futbol takımı Antalya’yı antrenman kampı olarak tercih etmektedir. Bu doğrultuda Kızılağaç Turizm Merkezi’nde bulunan toplam 1315 oda ve 3945 yatak kapasiteli iki büyük işletme hem devre arasında hem de futbol sezonu sonunda spor turizmi amaçlı profesyonel futbolcuların antrenman ve eğitim faaliyetleri için hizmet sunmaktadır. Futbol turizmi pazarındaki bu gelişmelerin hem bölgenin hem de ülkenin turizm gelişimine yansıması oldukça önemlidir.

Kızılağaç Turizm Yatırımcılar ve İşletmeciler Derneği (KITUYAD), 1997-1998 tarihleri arasında faaliyetlerine 15 tesisle başladı. Dernek, Kızılağaç Turizm Merkezi’ndeki birlik beraberlik ve dayanışmanın yanında; altyapı eksiklerinin giderilmesi, bölgenin tanıtım faaliyetleri, temizliği, peyzajı, yollar ve çim alanlarının sulaması ve bakımı, Mavi Bayrak başvuru işlemleri ile kriterlerinin yerine getirilerek temini, sivrisinek ve haşere mücadelesi ile turizm fuarlarına katılım ve temsili amaçlamaktadır.

Kızılağaç’ta havaalanı yoktur, ulaşım karayolu ile sağlanmaktadır. Bölgenin ulaşım sistemi, mevcut bağlantılar kullanılarak çözülmüştür. Alana ulaşım Mersin-Antalya D330 karayolu üzerinden Kızılağaç ve Karacalar Köyü kavşağından güneye yönlenen bağlantı ile sağlanmaktadır. Destinasyon Antalya şehir merkezine 90 kilometre ve Manavgat ilçesine 12 kilometre uzaklıktadır. Bununla birlikte Antalya havalimanına 77,4 kilometre ve Alanya-Gazipaşa havalimanına 89,7 kilometre mesafededir.

Yararlanılan Kaynaklar

Akengin, H. ve Dinç, Y. (2020). The Effects of Tourism Sector on Urbanization: The Case of Manavgat, International Journal of Geography and Geography Education (IGGE), 41: 199-220; Çınar, M. (2016). Cumhuriyet’in İlk Yıllarında Manavgat İlçesi, Atatürk Dergisi, 5 (1): 78-92; https://tr.wikipedia.org/wiki/K%C4%B1z%C4%B1la%C4%9Fa%C3%A7,_Manavgat, (Erişim tarihi: 15.01.2021); https://bilgece.net/antalya-ili-kizilagac-turizm-yatirimcilari-ve-isletmecileri-dernegi, (Erişim tarihi: 15.01.2021)