Lara

Yerleşim Merkezi Deniz Destinasyonu

Antalya’nın güneybatısında falezler üzerinde yer almaktadır. İsminin Anadolu’da MÖ yaklaşık 2300’de yaşadığı söylenen Luviler halkının dilinden geldiği söylenmektedir. Kum anlamına gelen Lara, kumlu bölgelere verilen Laraia, Lariia, Laraiissa, Laraassa gibi isimlere dayanmaktadır.

Lara’nın deniz seviyesinden yüksekliği üç metredir ve Türkiye’nin en uzun kumsalı olarak bilinmektedir. Kumsalın genişliği 45 metredir. Önceleri tarım alanları, bahçeler ve seraların olduğu Lara bölgesi, 1980 yılında alınan imar kararları ile yerleşime açıldı ve yapılaşma başladı. Türkiye Turizm Stratejisi-2023 kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bölge, Lara-Kundu Turizm Merkezi olarak yeniden planlandı. Bu planlama sonrası ilk yatırım 2001 yılında başladı. Son 10 yılda bölgede 25 adet beş yıldızlı otel işletmesi açıldı.

Lara’daki arazilerin bazıları hazine mülkiyetinde olduğundan, bölgede geniş turizm tesisleri yer almaktadır. Günümüzde doğuya doğru, sahil şeridi boyunca gelişimini sürdüren bölge, Antalya’nın en büyük belediyesi olan Muratpaşa Belediyesi’ne bağlıdır. Bölge, Antalya merkeze 18 kilometre, Fraport Tav Antalya Havalimanı’na ise 15 kilometre uzaklıktadır. Bölgenin en önemli caddesi olan Burhanettin Onat Caddesi’nde restoranlar, alışveriş merkezleri, sinemalar ve oteller yoğunluktadır.

Bölgenin falezler üzerindeki konumu ve manzarası Antalya’nın yeni merkezinin bu bölgeye doğru kaymasını; şehrin eski merkezine ve sahil kıyısına yakın olması ise şehre gelen turistlerin ilgi odağı haline gelmesini sağladı. Ayrıca bölgenin 11 kilometrelik sahil şeridi üzerinde hem resort hem şehir otellerinin hizmet vermesi bölgenin cazibesini artırmaktadır. Bölgedeki otellerin yatak kapasitesi 11 bin civarındadır. Bu bölgeye özellikle Rusya, Almanya ve Hollanda’dan gelen turistler daha fazla ilgi göstermektedir.

Bölge deniz turizmi ile ön plana çıktı ancak futbol müsabakaları ve bilimsel toplantılar için de önemli bir merkez haline geldi. Hizmet çeşitliliği bölgede 12 ay boyunca turizm etkinliklerinin devam etmesini sağladı. Otel işletmelerinin doluluk oranları yüksek sezon olan yaz aylarında yüzde 100, kış aylarında ise yüzde 60 oranında gerçekleşmektedir. Ayrıca bölgenin Kaleiçi, Düden Şelalesi ve Perge antik kentine yakın olması ve başta her yıl düzenlenen Kum Heykel Festivali olmak üzere gerçekleşen etkinlikler, turistlerin ilgisini çeken belli başlı özelliklerindendir.

Bölgenin Lara-Kundu turizm merkezi olarak ilan edilmesiyle birlikte, 2002 yılında Kundu Turizm Yatırımcıları Birliği (KUYAB) ve 2005 yılında Lara Turizm Yatırımcıları Birliği (LATUYAB) kuruldu. Bu birlikler altyapı yatırımlarının sağlanması ve işletilmesi, bölgenin cazibesinin artırılması, çevrenin korunması ve bölgenin tanıtım faaliyetlerinin planlı yürütülmesi amacını taşımaktadır. KUYAB’a üye dört ve LATUYAB’a üye 26 turistik işletme vardır. Üye işletmelerin tamamı mavi bayrak sahibidir.

Yararlanılan Kaynaklar

Babaoğlu, N.Ş. (2007). Okul Öncesi Eğitim Merkezleri: Antalya Şehri, Lara-Arapsuyu-Dokuma/Çallı/Bayındır Semtleri Alan Çalışması (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul: İstanbul Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Dipova, N. (2017). Geotechnical and Geo-Environmental Characterization of the Lara-Kundu Coastal Zone (SW Turkey), Indian Journal of Geo Marine Sciences: 272-283; Emir, O. (2011). Customer Complaints and Complaint Behaviours in Turkish Hotel Restaurants: An Application in Lara and Kundu Areas of Antalya, African Journal of Business Management, 5 (11): 4239-4253; Kundu Turizm Yatırımcıları Birliği, KUYAB hakkında, http://www.kuyab.com/, (Erişim tarihi: 09.01.2021); Umar, B. (1993). Türkiye’deki Tarihsel Adlar. İstanbul: İnkılap Kitabevi.