-
2019
Doğa güzellikleri, zenginlikleri, tarih ve turizm açısından önemiyle öne çıkan Fethiye, Muğla’nın doğusunda yer alan popüler bir kıyı turizmi kentidir. İlçe Anadolu’nun güney batısında yer alıyor ve Ege Bölgesi ile Akdeniz Bölgesi’ni ayıran doğal sınırın Akdeniz Bölgesi kısmında kalıyor. İlçenin kuzeyinde Denizli, güneyinde Akdeniz, doğusunda Seydikemer ve batısında Dalaman yer alıyor. Ekonomik yapı başta turizm olmak üzere tarım ve hayvancılık ile ormancılık ve denizciliğe dayanıyor. 2018’de yaklaşık nüfusu 157 bin olan destinasyon aynı yıl içerisinde nüfusunun dört katı kadar ziyaretçi ağırladı.
Turizmin gelişimi aynı il içerisinde yer alan Bodrum ve Marmaris’te 1960’lı yıllarda başlamasına rağmen, Fethiye’de 1970’li yıllarda başladı. O dönemde festivallerle kıyı ilçelerinin adını duyurma çalışmaları yeni yeni başladı. İlçede tanıtım ve turizmin yaygınlaştırılması amacıyla 1960’lı yıllarının sonundan başlayarak Akdeniz Şenlikleri adı altında etkinlikler düzenlendi.
Türkiye’de deniz-kum-güneş turizminin en önemli destinasyonlarından biri olan Antalya’dan sonra ikinci en fazla yatak kapasitesi Muğla ilinde bulunuyor. Türkiye’de 1.124 kilometre ile en uzun sahil şeridine sahip olan il, Muğla’dır. Bu açıdan Fethiye de Muğla ilindeki önemli deniz-kum-güneş destinasyonlarından biridir. İlçede mavi bayraklı dört plaj ve iki marina bulunuyor. Fethiye’ye 2018 yılında yaklaşık 600 bin yerli ve yabancı ziyaretçi geldi. Destinasyona iç ve dış pazardan yoğun ilgi bulunuyor. Dış pazarın çoğunluğunu Avrupalılar ve özelikle İngilizler oluşturuyor. Fethiye’de turizm işletme belgeli 68 tesis, 7.576 oda ve 16.385 yatak bulunuyor. İlçede faaliyet gösteren seyahat acentası sayısı ise 197’dir.
Muğla merkezine yaklaşık 150 kilometre uzaklıkta bulunan ilçeye en yakın havaalanı, Dalaman Havaalanı’dır. Muğla ilinin ve Fethiye ilçesinin en önemli özelliklerinden biri mavi turdur. Bölge eşsiz koyları, plajları ve temiz denizi ile mavi tura ev sahipliği yapıyor. Bodrum’dan başlayıp Datça, Marmaris, Dalaman ve Fethiye arasındaki koyların özel tekne ve yatlarla gezildiği mavi turun Bodrum başlangıç olmak üzere bitiş noktası Fethiye limanıdır. İlçede günübirlik olarak düzenlenen Fethiye limanı çıkışlı Göcek 12 Adalar Turu da bölgenin en önemli günübirlik turizm aktivitelerinden biridir. Turizm sezonu boyunca Fethiye Limanı’ndan Rodos Adası’na seferler düzenleniyor. Fethiye limanında iki adet marina bulunuyor. Mavi turun önemli bir güzergahı olması ve eşsiz koyları nedeniyle ilçede deniz turizmi gelişmiştir.
Fethiye ilçe merkezinin yanı sıra Göcek, Çalış, Şövalye Adası, Ovacık, Hisarönü, Kayaköy, Ölüdeniz, Babadağ, Gemile Adası, Kelebekler Vadisi ve Kabak Koyu çekicilikleri ile yerli ve yabancı ziyaretçileri ağırlıyor. Yeşil ve mavinin kucaklaştığı nezih Göcek Kasabası, sunduğu doğal güzellikler, masmavi koyları ve yeşil çam ormanlarıyla tercih edilen önemli yerlerden biridir. Göcek deniz turizmi ve tekne tatili ile dünyaca ünlüdür. Hafif meltem rüzgarları, teknelere korunak sağlayan güvenli sakin deniziyle Göcek deniz turizmi konusunda ön planda olan bir bölgedir.
Fethiye’nin batı girişinde yer alan dört kilometre uzunluğundaki Çalış plajı uzun bir yürüyüş kordonuna sahiptir ve yıl boyunca ziyaretçi akınına uğruyor. Fethiye Körfezi’ni kapatırcasına uzanan ince Şövalye Adası ise ilçede yer alan adalar arasında yerleşim bulunan tek adadır. Fethiye’den Ölüdeniz’e giderken Ovacık ve Hisarönü, turizm mekanlarıyla ziyaretçileri karşılıyor. Fethiye’den daha yüksek rakımda yer alan bu iki yerleşim yeri nem oranı düşük ve serin olduğundan yerleşim merkezi haline geldi. Ovacık ile Ölüdeniz arasında kalan Ovacık ve Fethiye’nin içerisinden ulaşılabilen Kayaköy, Osmanlı İmparatorluğu döneminde 3.000 Rum’un yaşadığı Levissi kalıntılarına ev sahipliği yapıyor. Açık hava müzesi olarak da düşünülebilecek Kayaköy yerli ve yabancı ziyaretçilerin uğrak yerleri arasında yer alıyor. Kayaköy’e altı kilometre uzaklıkta Gemile Koyu ve koyun karşısında yer alan Gemile Adası yer alıyor. Birinci derecede sit alanı olan Gemile Koyu gezi teknelerinin ve karadan gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin önemli uğrak noktalarından biridir.
Fethiye şehir merkezinden 13 kilometre uzakta bulunan Ölüdeniz, Türk turizminin en eski turizm çekiciliklerinden biridir. 2006 yılında dünyanın en güzel kumsalı seçildi. Denizi, muhteşem manzarası, buna eşlik eden otel ve pansiyonlar, harika restoranlar ve barlar ile dolu bir sahil beldesidir. Ölüdeniz, yamaç paraşütçüleri tarafından dünyaca ünlü ve popüler olan uçuş noktası olan Babadağ’ın eteklerindedir. 1.969 metre yükseklikte bulunan Babadağ dünyanın en önemli yamaç paraşütü merkezlerinden biridir. Her yıl binlerce uçuşun gerçekleştiği dağ sıcak hava dalgalarının deniz üzerinde uzun bir uçuş imkanı tanıdığı dünyanın sayılı yamaç paraşütü merkezlerinden biridir. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası önderliğinde Fethiye turizmine ivme kazandıracak Skywalk Fethiye Teleferik Projesi Babadağ’da yer alacak ve hem yamaç paraşütçülerine hem de yerli yabancı ziyaretçilere hizmet verecektir. Ölüdeniz’den tekneyle ulaşılan Kelebekler Vadisi, 1995 yılında Birinci Derece Doğal SİT ilan edildi. Doğal örüntüsüyle binlerce kelebeğe ev sahipliği yapan vadi, yerli yabancı ziyaretçilerin Ölüdeniz’e geldiklerinde mutlaka ziyaret ettikleri çekiciliklerden biridir. Fethiye şehir merkezine 33 kilometre uzaklıkta olan Kabak Koyu Babadağ’ın eteklerinde yer alan 200 metre uzunluğundaki eşsiz kumsalı ve pırıl pırıl denizi ile ilçedeki önemli çekiciliklerden biridir.
Fethiye her sene Ölüdeniz Hava Oyunları Festivali, Üzümlü Kuzu Göbeği Festivali ve Fethiye Motokros (Enduro) Yarışları ve benzeri birçok etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Kış aylarında turizm faaliyetleri azalmasına rağmen son yıllarda turizm amacıyla gelen ama daha sonra ev sahibi olan yabancıların, ağırlıklı olarak İngilizlerin ilçedeki sayısı her sene artıyor.
Tarih, kültür ve kültürel miras turizmi açısından Fethiye çok zengin bir bölgedir. Antik çağlarda Fethiye ilçesinin de yer aldığı Köyceğiz ile Antalya arasında yer alan bölge, Likya; Işıklar Ülkesi olarak adlandırılmıştır. MÖ 3000’lerden günümüze kadar ilçede yaşam devam etmiştir. İlçede bir adet müze bulunuyor. Ayrıca ilçe içinde ve çevresinde yer alan Telmossos, Letoon, Cadianda, Xanthos, Tlos ve Araxa öne çıkan antik yerleşimlerdir. Bölge antik dönemde Avrupa Birliği gibi günümüz birliklerine örnek oldu; ayrıca Amerikan anayasasını oluşturan federasyon sistemine ilham kaynağı olan yirmi üç şehirden oluşan Likya Birliği'ne ev sahipliği yaptı. Tarihte ilerledikçe MS IX. yüzyıldan itibaren şehir Meğri olarak adlandırılmaya başlandı. Bir dönem Venediklilerin ve Rodos Şövalyeleri’nin egemenliğinde kalan şehir 1390 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun egemenliği altına girdi. 1914 yılında şehrin adı; uçağı düşerek şehit olan ilk Türk hava şehitlerinden Fethi Bey anısına Fethiye olarak değiştirildi. Şehir 1919’dan 1921 yılına kadar İtalyan işgalinde kaldı.
Referanslar
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (2016). Fethiye ve Seydikemer Sosyo-Ekonomik Rapor, http://www.fto.org.tr/DB_Image/29/198/sosyosunum.pdf, (Erişim tarihi: 27.7.2019); Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (2017). Fethiye ve Seydikemer Sosyo-Ekonomik Rapor, http://www.fto.org.tr/DB_Image/29/218/FTO-SOSYOEKONOMIK-RAPOR2017-INt.pdf, (Erişim tarihi: 27.7.2019); Güney Ege Kalkınma Ajansı (2009). Güney Ege Bölgesi Turizm Stratejisi Belgesi, http://geka.gov.tr/Dosyalar/o_19v5fauvq1mal848phr62d16pl8.pdf, (Erişim tarihi: 27.7.2019); Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2019a). Konaklama Tesisleri. http://mugla.ktb.gov.tr/Eklenti/63633,konaklama-tesisleripdf.pdf?0, (Erişim tarihi: 27.7.2019); Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2019b). Gezin Görün, https://mugla.ktb.gov.tr/TR-157583/gezin-gorun.html, (Erişim tarihi: 28.7.2019).