Çalış Turizm ve Tanıtma Derneği (Çalış-Der)

Sivil Toplum Kuruluşu Aktivite Merkezli STK

(Fethiye, Muğla, 1999 - )

Muğla’nın Fethiye ilçesinde yer alan Çalış plajı ve bölgesinin turizm zenginliğinin Türkiye’de ve dünyada tanıtımına katkı sağlamak, doğal değerleri koruyarak turizm geliri ve istihdamının arttırılmasını sağlamak ve bölge turizminde söz sahibi olmak amacıyla Çalış Turizm ve Tanıtma Derneği (Çalış-Der) adıyla, 1999 yılında kuruldu. Çalış-Der, faaliyet alanı olan Çalış bölgesinde sürdürülebilir turizm anlayışıyla turizm ve toplum yararını gözeterek gerçekleştirilecek faaliyetleri desteklemektedir. Bu kapsamda dernek bir yandan bölgenin turizm zenginliklerini ve doğal dengeyi korumaya ve üyeler arasında dayanışmayı geliştirmeye odaklanırken, diğer yandan Çalış’ın ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımını yapmak, bölgede turizm sektörünün gelişimini ve böylelikle ekonomik katkısını artırmak üzere çalışmalarını sürdürmektedir.

Dernek merkezi Çalış’tadır ve başka şubesi bulunmamaktadır. Derneğin ana organı olarak bir başkan ve dört üyeden oluşan yönetim kurulu görev yapmaktadır, ayrıca bir denetleme kurulu bulunmaktadır. Dernek üyeleri, Çalış’ta gerçekleşen turizm faaliyetlerinden gelir elde eden oteller, restoranlar, barlar, kafeler, seyahat acentaları, taşımacılık kooperatifleri, hediyelik eşya satıcıları, optikler, kuyumcular, emlakçılar, butikler, marketler, fırınlar, kuaförler gibi çeşitli alanlarda hizmet veren işletmelerden oluşmaktadır. Dernek bünyesinde yer alan iktisadi işletme, Çalış Plajı’nın ve plaj sporları Tesisinin işletmeciliğini yapmaktadır.

Çalış-Der, bölge turizminin tanıtımı ve sürdürülebilir gelişimi için yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte EMITT, Travel EXPO, Travel Turkey gibi uluslararası turizm fuarlarında bölgenin tanıtımını yapmakta, bölgesel işbirliğinin gelişmesine yönelik çeşitli faaliyetlere katılmaktadır. Dernek, ulusal ve uluslararası kültür ve spor faaliyetlerine ev sahipliği yaparak da Çalış bölgesinin tanıtımına katkı sağlamaktadır. Plaj Voleybolu Olimpiyat Elemeleri (2015), Avrupa Plaj Voleybolu Şampiyonası (2014), Plaj Voleybolu Türkiye Serisi Pro Beach Tour Fethiye Etabı (2017, 2018), Türkiye Plaj Voleybolu Şampiyonası (2015), Türkiye Tenis Şampiyonası (2018, 2019), Çalış-Der ev sahipliğinde gerçekleştirilen spor faaliyetlerinden bazılarıdır. Çalış Karnavalı, Gün Batımı Konserleri, Yeni Yıl Pazarı etkinliklerinin yanı sıra bölgedeki el sanatları ürünleri satıcılarına ayrı bir alanda satış alanı sağlanması bölge turizminin tanıtımında öne çıkan sosyo-kültürel etkinlikleri arasındadır. Bu etkinliklerin yanı sıra dernek tarafından hazırlanan Çalış Tanıtım Videoları, plaj girişine asılan Hoş geldiniz Tabelası ve Çalış kavşağına yerleştirilen I love Çalış maketi ile Çalış bölgesinin görünürlüğünün arttırılmasına da katkı sağlamaktadır.

Çalış-Der, Çalış Plajı’nın ve Çalış Kanalı’nın ekolojik dengesinin korunması konusunda çeşitli sosyal sorumluluk faaliyetlerini de yürütmektedir. Derneğin sosyal sorumluluk faaliyetleri arasında, Türkiye’de Caretta Caretta deniz kaplumbağalarının yumurta bırakarak ürediği 17 plajdan biri olan Çalış Plajı’nda kaplumbağaların ve yumurtalarının korunması, plajın temizlenmesi, Türkiye’nin en büyük ikinci kapalı kuş gözlem parkı olan Çalış Plajı Kuş Cenneti flora ve faunasının korunması, Çalış Kanalı’nın ağaçlandırılması ve temizlenmesi gibi dernek üyeleri ve gönüllülerin katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikler yer almaktadır. Ayrıca her yıl haziran-eylül ayları arasında Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) işbirliğiyle gerçekleştirilen gönüllülük projesi sayesinde deniz kaplumbağalarının korunmasına ve kamu bilincinin geliştirilmesine de katkı sağlanmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Ay, M. ile 18. 07. 2020 tarihinde yapılan görüşme. (Görüşen: I. Arıkan Saltık); Çalış Turizm ve Tanıtma Derneği (Çalış-Der), http://calisplaji.org/calisder/, (Erişim tarihi: 22.07.2020).