Milas Ot Festivali

Etkinlik Festival

(Milas, Muğla, 2019 - )

Ege mutfağına yönelik Milas mutfağının önemli özelliklerinden biri zengin ot kültürüdür. Bölgede halk tarafından değişik isimlerle anılan ve çiğ ya da pişirilerek tüketilen çok sayıda ot türü bulunmaktadır. En fazla bilinenleri ebegümeci, hardal, turp, tilkişen, sarı ot, ballık, ebecik, acı ot, körmen, dalgan, kapçık, semizotu, gazyak, devetabanı, kuş yüreği, gelinalı, ilbada, baldıran, su otu, kerdeme, horozibiği, iğnelik, katır kulağı, kuzukulağı, alan pancarı, suvanak, kenger, sarmaşık, uşurma, arapsaçı, tere ve sütlücendir.

Milas Ot Festivali, yörenin ot çeşitliliğinin halkın katılımıyla sergilendiği bir festivaldir. Milas kaymakamlığının önerisi, kaymakamlık ile Milas Belediyesi'nin işbirliğinde, Milas İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün çalışmalarıyla 14. 04. 2019 tarihinde ilki düzenlendi. Festivale ayrıca Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Milas Turizm ve Danışma Bürosu, Milas Meslek Yüksekokulu, Milas Ticaret ve Sanayi Odası, Milas Ziraat Odası, Milas Tariş Tarım Satış Kooperatifi, Milas Süt Birliği, Milas Şoförler ve Otomobilciler Odası destek ve katkı sağladı. Festival Milas’ın çok sayıdaki antik kentlerinden biri olan Hereklia antik kentini bünyesinde barındıran Kapıkırı Mahallesi’nde bir gün süreyle düzenlendi. Milas Ot Festivali’nin, teması Tat, Tanı ve Doğada Bırak olarak belirlendi. Festivalin yapılış amacı; Milas bölgesinde bulunan yenebilir otların, endemik bitkilerin ve şifalı otların tanıtılması, bunlarla yapılan yemeklerin, içeceklerin deneyimlenmesi, bu otların doğadan sökümünde ve biyokaçakçılığın önlenmesi konusunda farkındalık yaratmaktır. Bölgenin sahip olduğu otları ve ot kültürünü koruyarak yörenin ot yemeklerinin çeşitliliği, lezzeti, kıvamı, pişirme şekilleri vb. zenginlikleri gelecek nesillere aktarmak festivali bir diğer amacını oluşturmaktadır. Bütün bunları yaparken zengin Milas mutfağını tanıtmak, bölgede gastronomi turizmi ve kültür turizminin gelişmesini sağlamak festivalin asıl hedefidir.

Festivalde yöresel otların ve lezzetli ot yemeklerinin sergilenmesi ve satışının yanında çok sayıda aktivite düzenlenmiştir. Yörenin otlarıyla beraber yöreye ait diğer yöresel ürünlerinde sergilendiği stantlar kuruldu. Festival kapsamında festival korteji, orta öğretim öğrencileri için yenilebilir otlar, otlar ve ot kültürünün sürdürülebilirliği, biyokaçakçılık konulu eğitimler verildi. Otları tanıma ve ot yemekleri konusunda bilgilendirme etkinlikleri, yemek yarışmaları, öğrencilerin katıldığı yarışmalar, kadın çiftçilere yönelik bilgi yarışmaları, şenlik temasının işlendiği resim yarışmaları, müzik dinletileri gerçekleştirildi. Milas Ot Festivali’nin ilkinin düzenlenmesine rağmen 15 bin civarında ziyaretçi katılım gösterdi. Katılımcılar çevre il ve ilçelerden gelen yerli turistlerden oluşmaktadır. Etkinlik için festival odaklı turlar da gerçekleştirildi. Festivalin her yıl düzenlenmesi sağlanarak geleneksel hâle getirilmek istenmektedir. Bu amaçla festivalin Milas’ın her yıl farklı bir mahallesinde yapılması için planlama çalışmaları başladı. İlçede düzenlenen yerel etkinliklerden biri olan ot festivali, her mahallesi farklı doğal ve kültürel zenginliğe sahip Milas’ın tanıtımın yapılmasına, Milas mutfağının duyurulmasına, ilçenin turizmden aldığı payın arttırmasına katkı sağlaması beklenmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Erizan Yılmaz (Ziraat Yüksek Mühendisi), Milas İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü; Hürriyet Gazetesi. http://www.hurriyet.com.tr/seyahat/milas-ot-festivali-renkli-goruntulere-sahne-oldu-41183072, (Erişim tarihi: 25.12.2019); Milas Kaymakamlığı (2013). Milas Coğrafyası-Tarihi-Kültürü-Ekonomisi. Muğla: Milas Kaymakamlığı Kültür Yayınları.