Erzincan Tulum Peyniri

GASTRONOMİ Türk Mutfağı Yemek/Yiyecek Peynir

Maddeye katkıda bulunan yazarlar:
Yazar: MERVE NUR SEZGİN (2024) (Madde metni için tıklayınız)
Yazar: ZEYNEP BAKKALOGLU (2025) (Madde metni için tıklayınız)
1 / 2

Erzincan tulum peyniri, Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Erzincan şehrinde üretilen ve oldukça popüler olan bir peynir çeşididir. "Tulum peyniri" adını aldığı, üretiminde tulum şeklinde özel kaplar kullanılmasından gelir. Bu peynir, keçiden veya koyundan elde edilen süt ile yapılır ve kendine özgü lezzetiyle tanınır.  Erzincan tulum peyniri, sert dokusu ve yoğun bir lezzeti ile dikkat çeker. Fermente edilmiş bir ürün olduğu için keskin, ekşimsi bir tadı vardır. Genellikle kahvaltılarda, salatalarda veya atıştırmalıklarda kullanılır. Ayrıca Türk mutfağında çeşitli yemeklerde de tercih edilir. Tereyağı rengine yakın bir renktedir. Erzincan tulum peyniri, Türk mutfağında önemli yere sahiptir. Peynir tutkunları tarafından çok sevilerek tüketilir.

Referanslar

Kurt A., Çağlar A., Akyüz N. ve Çakmakçı S. (1991). Erzincan (Şavak) tulum peynirinin kimyasal özellikleri, Gıda, 16: 295-302.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Kurt A., Çağlar A., Akyüz N. ve Çakmakçı S. (1991). Erzincan (Şavak) tulum peynirinin kimyasal özellikleri, Gıda, 16: 295-302.

2 / 2

Erzincan Tulum Peyniri, 2000 yılında Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararname ile tescil edilmiştir. Tescilde yer alan bilgiye göre nisan ve eylül aylarında yöredeki Akkaraman koyunu sütü kullanılarak yapılır. Bazı durumlarda ise bu süte yüzde 5 oranını aşmayacak miktarda Morkaraman Koyunu sütü veya keçi sütü karıştırılmasına izin verilmektedir (Coğrafi işaret portalı 2025). Olgunlaşma süresi ile birlikte peynirin yapımı dört veya beş ayı bulmaktadır. Ancak çalışmalarda yer alan bilgilerde bu peynirin esas çıkış noktasının Tunceli’de yerleşim gösteren Şavak aşiretinden geldiği ve Şavak peyniri olarak da bilindiği görülmektedir (Tekinşen 2017; Kurt vd. 1991). Erzincan Tulum Peynirini diğer peynirlerden ayıran en temel özellikler; sütün çeşidi, depolandığı keçi ve koyun derisi tulumlar ve yapımında kullanılan tuzun Kemah ilçesine ait olmasıdır. Peynir geleneksel yöntemlerle ve ticari olarak üretilebilmekle birlikte verimi dört-beş litre sütten bir kilogram tulum peyniri şeklindedir (Arslaner ve Türkmen 2020). Üretiminde geleneksel yöntemlerde farklılıklar olması nedeni ile coğrafi işaret tescili yaptırılarak ürün standart bir üretime kavuşturulmuştur.

Referanslar

Arslaner, A. ve Türkmen, Ö. (2020). Erzincan tulum cheese, Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 8(4): 932-940; Coğrafi İşaret Portalı (2025), Erzincan tulum peyniri, https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/detay/37894, (Erişim tarihi: 22. 03. 2025); Kurt, A., Çakmakçı, S., Çağlar, A. ve Akyüz, N. (1991). Erzincan Tulum (Şavak) peynirinin yapılışı, duyusal, fiziksel ve kimyasal özellikleri üzerinde bir araştırma, Gıda, 16(5); Tekinşen, K. K. (2017). Erzincan tulum peyniri, Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 12(2): 218-226.