Antep Peyniri / Gaziantep Peyniri / Antep Sıkma Peyniri
Gastronomi Türk Mutfağı Anadolu Mutfağı
-
2024
Yöresel lezzetler, bir yörenin özgün mutfağına ait yiyecek veya içecekleri ifade ederler. Her yörenin kendine özgü lezzetleri ve geleneksel yemekleri vardır. Bu bağlamda Gaziantep’te, Antep peyniri yöreye özgü lezzetler arasında yer alarak kahvaltıların yanı sıra bazı tatlı ve yemeklerin de vazgeçilmezidir.
Antep peyniri, yılın her ayı yapılabilir ancak yöre insanı genellikle nisan ve mayıs aylarında yapılan peyniri alarak kış ayları için saklamayı tercih eder. Bunun sebebi peynirin ham maddesi olan inek, keçi ya da koyun sütünün, bahar aylarında hayvanların doğal olarak çayırlarda beslenmesi nedeniyle daha lezzetli olmasıdır. Gaziantep’te her evde Antep peyniri yapılmaz ancak her evde Antep peyniri bulunur.
Peynir yapımına ilk olarak sütün bir kısmı ısıtılarak başlanır, ısıtılan bu süt, kalan süt ile karıştırılarak ılıması sağlanır. Ardından ılıyan süte maya ilave edilir. Mayanın miktarı, sütün miktarına göre değişiklik gösterir. Birkaç saat boyunca mayanın tutması için beklenir. Sonra katılaşan peynir, suyunun süzülmesi için büyük bir bez torbaya konur. Bez torbanın içinde katılaşmaya devam eden peynirler küçük bez süzeklere eşit miktarda bölüştürülür. Bu aşamada peynir sıkılmaz ve peynirden kalan su ayrı bir tencereye alınarak kaynatılır. Kaynayan suyun üzerinde “lor” adı verilen bir çeşit peynir oluşur. Daha sonra kalan peynir suyu ateşten alınır ve küçük bez süzeklere konulan peynirler bu suyun içine atılır. Peynirler, 20-30 dakika boyunca ara sıra karıştırılarak bu suyun içerisinde bekletildikten sonra son olarak sudan çıkarılıp iyice sıkılır. Ayrı bir kaba alınarak birkaç saat dışarıda hava almaları sağlandıktan sonra buzdolabında muhafaza edilir. Bu aşamadan sonra peynirin bir kısmı tatlı yapımında kullanılmak üzere tuzsuz bir şekilde buzluklarda saklanırken yemeklerde ve kahvaltıda tüketilecek olan kısmı ise tuzlanır. Bu aşamada peynirler, teneke ya da plastik bidonlara konulur, üzerine de tuzlu su dökülür ve ağzı sıkıca kapatılarak kış aylarında tüketilmek üzere muhafaza edilir. Gaziantep’in kış hazırlıklarına önem veren bir kent olması nedeniyle bölgede söz konusu muhafazayı sağlayan buzhaneler de bulunmaktadır. Peynirinizi burada size özel bir kısımda saklayabilir, tüketeceğiniz zaman buradan alabilirsiniz.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
bkz. Gaziantep