-
2024
Gaziantep mutfağı, yöresel ürünler, çeşitli baharatlar ve özel pişirme teknikleriyle kendine özgü bir karakteristiğe ve zengin bir gastronomi mirasına sahiptir. Kent mutfağının en ünlü ve özel yemeği ise “Antep yuvalaması”dır. Özellikle Ramazan Bayramı sabahında ilk gün kahvaltıda bu özel yemek tüketilir. Diğer zamanlarda ise önemli konuklar ağırlanırken sofranın gözdesi yine yuvalama yemeğidir. Kültür turizmi bağlamında kenti ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin mutlaka tatmak istedikleri, kentle bütünleşmiş, coğrafi işaretli bir yemektir.
Hazırlık aşaması oldukça zahmetli olan bu yemeğin hazırlanması birkaç saat sürerken bu aşamada genellikle imece usulü bir yardımlaşma gerekir. Yemeğe adını veren yuvalama toplarının hazırlanması oldukça uzun zaman alır. Öncelikle pirinçler, yumuşaması için ıslatılır, bir süre suda bekletildikten sonra öğütülerek un ile irmik arasında bir kıvama getirilir. İçerisine yağsız kıyma, yumurta, un, tuz ve karabiber eklenerek iyice yoğurulur. Elde edilen hamur, nohuttan küçük mercimekten büyük olacak şekilde parçalara bölünür. Zeytinyağı sürülen elde yuvarlanarak küçük toplar haline getirilir. Bu toplar, buharda pişirilerek soğumaya bırakılır. Ardından düdüklü tencerede nohut ve kemikli et haşlanır. Bu sırada başka bir kabın içerisinde süzme yoğurt, yumurta, un, tuz iyice çırpılır, üzerine haşlanmış etin suyundan bir miktar dökülerek karıştırılır. Et ve nohut piştikten sonra kaynamaya devam eden suyun içine yuvalamalar eklenerek birkaç dakika daha kaynatılır, son olarak yemeğin yoğurdu da tencereye eklenerek tüm malzemeler birleştirilir. Bu arada yoğurdun kesilmemesi için sürekli karıştırmak gereklidir. Birkaç dakika daha kaynayan yemeğin altı kapatılır. Daha sonra bir tavada ısıtılan yağın içerisine kuru nane eklenir ve bu sos yemeğin üzerine dökülür.
Yemek kültürü bir toplumun kimliğini oluştururken aynı zamanda birliğini güçlendiren önemli bir unsurdur. Bu bağlamda Antep yuvalaması yapımı oldukça zahmetli ancak yemesi bir o kadar keyifli bir yöresel yemektir. Gerek hazırlık aşamasında gerek etrafında toplanılan büyük sofralarda komşu, arkadaş ve akrabaları bir araya getiren lezzetli bir kültür mirasıdır.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
bkz. Gaziantep