Venezuela Mutfağı

Gastronomi Dünya Mutfağı

Christopher Columbus, Güney Amerika anakarasına ulaşmak için yaptığı dört seferden sadece biri olan 1498’deki üçüncü seferinde Venezuela’nın doğu kıyısı boyunca yelken açtı ve bu seferinde Colombus, Venezuela’nın kuzeydoğu kıyısındaki Cubagua ve Margarita’yı (İnci Adaları) keşfetti. 1499 yılında ise, İspanyol bir kaşif olan Alonso de Ojeda, ülkenin kuzey sahilleri İtalyan şehirlerine benzediği için Venezuela yani küçük Venedik adını verdi. XVI. yüzyılın başlarında Venezuela’da İspanyol kolonileşmeler başladı ve takip eden yıllarda Afrika köleleri tarlalarda çalışmak üzere Venezuela’ya geldi. 1821 yılında Venezuela İspanya’dan bağımsızlık kazandı, ülkenin ulusal kahramanı olan Simon Bolivar bu bağımsızlık mücadelesinde kilit rol oynadı.

Venezuela, ülkede yaşayan çok sayıda etnik grubun kültürlerinden etkilenen karmaşık bir kültüre sahiptir. Ülkede yerli Venezuela halkının yanı sıra, İspanyol, Afrikalı, İtalyan, Fransız, Portekiz ve Arap nüfus da bulunmaktadır. Dolayısıyla Venezuela mutfağında; Avrupa (İtalyan, İspanyol, Portekiz ve Fransız), Batı Afrika ve Amerikan Yerli geleneklerinden etkilendi. Mutfak kültürü bölgeden bölgeye farklılık gösterse de temel yiyeceklerin başında; mısır, pirinç, muz, patates, fasulye ve et çeşitleri gelmektedir. Tüketimi yaygın olan başlıca meyveler ise; mango, papaya, avokado, portakal, muz, hindistan cevizi, maruçya, kavun, ananas ve guava’dır.

Venezula’nın en önemli ulusal yemeği, öğütülmüş mısırdan yapılan bir çeşit krep olan ve yumurta ve domatesten karides, jambon ve peynire kadar her malzemeyle doldurulan arepa, çoğu öğünde ana yemek ve garnitür olarak yenmektedir. Arepa’ya benzer şekilde; et, peynir veya deniz ürünleri ile doldurulmuş derin yağda kızartılmış mısır unu topları olan empanadas ve gözleme/krep benzeri bir yemek olan cachapas Venezuela mutfağının önemli yemeklerindedir. Diğer ana Venezuela yemekleri arasında; jambon ve peynirle doldurulmuş sıcak kruvasan olan cachitos, genellikle Noel’de yenen ve çeşitli sebzeler, kuru üzüm, zeytin, yerel otlar ve baharatlarla karıştırılmış kıyılmış sığır, domuz veya tavuk etinden yapılan hallaca, siyah fasulye, kızarmış tatlı muz, pirinç ve etten oluşan pabellón criollo vardır. Ayrıca kavrulmuş domuz eti olan pernil, kavrulmuş sığır eti olan asado, domuz pirzolası ve kızarmış yumurtalı biftek olan bistec caballo’nun da tüketimi oldukça yaygındır.

Venezula’da oldukça popüler bir tatlı olan ve arequipe olarak adlandırılan dulce de leche, sütten yapılan zengin bir karamel sostur. Bu sos; tek başına, meyvelerin üzerine dökülerek, tatlılara karıştırılarak ve hatta kahveler için bir tatlandırıcı olarak bile kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra, ismini başkent Caracas’ın komşu şehri Los Teques’tan alan, sıcak peynir veya çikolata dolgulu küçük rulolar olan tequeños isimli tatlı da bir diğer önemli Venezuela tatlısıdır.

Venezuela, İspanyollar sayesinde espresso ile tanıştı, bu yüzden kahve yetiştiriciliği ve kahve kültürü oldukça gelişmiş bir ülkedir. Kahve, ülkedeki en yaygın içecektir ve misafirlere ikram edilmektedir. Kahve ikramını reddetmek kaba bir davranış olarak addedilmektedir. Ülkede meyve suyu, milkshake ve öğütülmüş pirinç, tuz, yoğunlaştırılmış süt, şeker, vanilya ve buzdan elde edilen chicha isimli içeceğin de tüketimi yaygındır.

Venezuela’da kahvaltı genellikle 07.00-08.00 saat aralığında yenmektedir. Kahvaltılar genellikle ağırdır ve arepa kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir. Öğle yemeği saat 12.00-13.30 arasında yeniyor; öğle yemeğinde çok ağır yemekler yenirse, 20.00-22.00 arasında yenen akşam yemekleri hafif atıştırmalıklarla geçiştirilir.

Ağırlıklı olarak Katolik bir ülke olan Venezuela’da Noel, yılın en önemli zamanlarından biridir. Kutlamalar 16 Aralık’tan 24 Aralık’a kadar devam eder ancak asıl kutlama, Noel arifesinde gerçekleşir. Noel arifesinde, Nochebuena de Navidad olarak adlandırılan bir etkinlik düzenlenir. Aile bireyleri geleneksel tatil yemeği yemek için bir araya gelirler. En önemli yemekler, hallacas, pan de jamón, dulce de lechoza ve pişmiş jambon ve kuru üzümle dolu bir ekmek olan pan de jamón’dur. Ayrıca, yumurta, süt, krema, baharat ve rom ile yapılan bir içecek olan ponche crema, Noel zamanlarında tüketimi çok yaygın bir içecektir.

Referanslar

Janer, Z. (2008). Latino Food Culture. Westport: Greenwood Press; Latshaw, B. A. (2009). South Polls: Food for Thought Race, Region, Identity, and Foodways in the American South, Southern Cultures, 15(4): 106-128; Lombardi, J. V., ve Lombardi, C. L. (1976). People and Places in Colonial Venezuela. Bloomington: Indiana University Press; Lovera, J. R. (2005). Food Culture in South America. Westport: Greenwood Press.