Tutmaç Çorbası

Gastronomi Anadolu Mutfağı Yemek/Yiyecek

Selçuklu mutfağına ait olan ve ana malzemeleri; erişte, nohut ve yoğurttan oluşan yöresel (Konya yöresi) bir çorbadır. Ana malzemeleri nohut, erişte ve yoğurt oluşan bir Selçuklu Mutfağı yemeği olan; Konya mutfağında halen pişirilen, Mevlana’nın eserlerinde yer verdiği tutmaç çorbası, pişirilmesi esnasında ilk olarak yoğurt beyazlığında olan, sonra üzerinde nane gibi baharatların yakılarak yeşil renginin verildiği bir çorba türüdür. Yapı olarak mantı yemeğine benzeyen fakat mantıdan farklı olarak daha sulu olan bir çorba çeşididir. Genellikle kış aylarında tüketilmek için yazdan hazırlanan tutmaç hamuru, erişte gibi kurutularak uzun süre depolanan bir tür hamurdur. Özellikle Konya bölgesinde davetlerde misafirlere sunulan çorbalar arasındadır. Sunumunda geleneksel mutfak malzemeleri tercih edilir.

Tutmaç Çorbası için şu malzeler gerekmektedir: Haşlanmış nohut (bir çay bardağı), tutmaç hamuru (bir çay bardağı), haşlanmış yeşil mercimek (bir çay bardağı, suyu süzülmüş olmalı), soğan (bir adet), sıvı yağ (dört-beş yemek kaşığı), nane (bir tatlı kaşığı) ve tuz.

Terbiyesi için: Un (bir yemek kaşığı), yumurta sarısı (bir adet), yoğurt (bir suçuk su bardağı)

İlk olarak bir tencerenin içerisine beş ila altı su bardağı su konularak kaynamaya bırakılır. Kaynamış olan suya haşlanmış nohut, mercimek, erişte ve tuz eklenir. Kuru olan erişteler tamamen yumuşayana kadar çorba kaynatılmaya devam edilmelidir. Burada önemli noktalardan bir tanesi mercimek tam olarak haşlanmamalıdır. Bunun sebebi çorba içerisinde erişte ile kaynayacağı için, dağılıp yok olmasını önlemektir. Ayrı bir kap içerisinde terbiye için kullanılacak olan malzemeler çırpılır ve çorbanın içinden alınan su yavaş bir şekilde eklenerek terbiye ılık hale getirilir. Daha sonra terbiye, erişteler piştikten sonra çorbaya eklenerek iki-üç dakika. daha kaynamaya bırakılır ve altı kısılır. Başka bir kap içerisinde soğan sıvı yağda kavrulur, kıvam aldıktan sonra nane eklenerek kaynamakta olan çorbanın içine karıştırılır. Sekiz ila on dakika kaynamaya bırakıldıktan sonra çorbanın altı kapatılır.

Referanslar

Halıcı, N. (2007). Mevlevi Mutfağı. İstanbul: Metro Kültür Yayınları; Kut, G. (1999). Türklerde Yeme-İçme Gelenekleri ve Kaynakları. İçinde; S. Arsel (Editör), Eskimeyen Tatlar (s. 41-67). İstanbul: Vehbi Koç Vakfı; Lezzet Dergisi (20.02.2024). Tutmaç Çorbası, https://www.lezzet.com.tr/yemek-tarifleri/corbalar/corba-tarifleri/tutmac-corbasi, (Erişim tarihi: 19. 02. 2024).