Türk Usulü Kahvaltı Servisi

Gastronomi Türk Mutfağı Yeme-İçme İşletmesi Anadolu Mutfağı

Uluslararası otelcilikte bilinen ve uygulanan bir kahvaltı çeşidi olmayıp; Türkiye’nin kimi şehir ve kıyı otellerinde genellikle açık büfe şeklinde servis edilen bir çeşittir. Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi şehirlerde bulunan büyük otellerde Türk usulü kahvaltı servisi uygulanmaktadır. Türk usulü kahvaltının önemli özelliklerinden biri Türkiye’ye özgü olan beyaz peynir ve zeytin çeşitlerinin kahvaltı sofrasında yer almasıdır. Ayrıca bu kahvaltıda, özellikle yazın domates ve salatalık gibi sebzelerin yanı sıra, karpuz ve kavun gibi meyveler de servis edilir.

Türk usulü kahvaltının diğer bir özelliği de çayın Türk usulü olarak demlenmesi ve cam bardakta servis edilmesidir. Türk usulü çay; kısa aralıklarla usulüne uygun olarak demlenir, böylece sıcak ve taze kalması sağlanır.

Türk kahvaltısında bulunan yiyecek ve içecekler arasında; taze demlenmiş bardak çay (yanında dilimlenmiş limon verilebilir), taze tereyağı, reçel ve bal, beyaz peynir ve çeşitleri, siyah ve yeşil zeytin, sucuk ve pastırma, kızarmış ekmek, poğaça, simit ve çeşitli çörekler ve haşlanmış veya sahanda yumurta yer alır. Yumurtadan yapılmış çeşitler olarak; geleneksel olarak yaz aylarında hazırlanan domates ve biberli menemen, kış aylarında ise sucuklu ve pastırmalı sahanda yumurta sayılabilir.

Referanslar

Denizer, D. (2012). Yiyecek-İçecek Hizmetleri. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları; http://mehmet-ugur-zeydan.blogspoom/2012/01/servis-usulleri.html, (Erişim tarihi: 10.01.2019); Kültür ve Turizm Bakanlığı (2009). Yiyecek ve İçecek Servisi. Ankara: Hazar Reklam.