Açık Büfe Kahvaltı
Gastronomi
-
2019
Kahvaltı günün ilk öğünü olup, genellikle sabah saatlerinde tüketilen hafif yiyeceklerden oluşmaktadır. Kahvaltı büfesi, turizmin gelişimi ile gündeme gelmiştir. Açık büfe kahvaltı denilmesinin altında yatan sebep ise, büfe üzerinde yer alan yiyeceklerin kahvaltı salonuna giren tüm müşterilere açık olmasıdır. Açık büfe kahvaltı, özel olarak düzenlenmiş masalara yerleştirilen kahvaltılık yiyeceklerin müşteriler tarafından self servis veya servis elemanları tarafından masaya servis uygulaması yapılarak gerçekleştirilen bir yiyecek içecek organizasyonudur. Bir kahvaltı büfesinde genellikle ekmek çeşitleri, tereyağı, reçeller, bal, söğüş domates-salatalık, yumurtalar, peynir-zeytin çeşitleri, soğuk et çeşitleri, kızartmalar ve sıcak börekler yer alır. Kahvaltı büfesinde yer alan yiyecek çeşitliliği işletmelere göre farklılık arz etmekte olup, çeşit sayısı değişebilmektedir.
Kahvaltı büfesinin hazırlanışında öncelikle kahvaltı verilen salonun uygun bir yerinde (tercihen mutfak ile kolay bağlantı kurulabilen bir yer) yeteri kadar masa yan yana dizilerek üzeri örtülür, etrafı da etekle (skört) kapatılır. Hazırlanan kahvaltı büfesine çeşitli dekorlar verilerek, büfe girişine yeterli miktarda ordövr tabağı ile çatal, bıçak takımları (masaya konulmadığı takdirde) uygun kaplar içerisinde konularak servis öncesinde yapılan hazırlık tamamlanmış olur. Bu kısımda yapılan hazırlıklar akşamdan yapılabilmektedir. İşletmelerde kahvaltı hizmeti genellikle saat 07.30 ile 10.00 saatleri arasında verilmektedir. Kahvaltı başlangıç saatinden önce göreve başlayan servis personeli ve mutfak personelinin işbirliği ile kahvaltı büfesi hazır hale getirilir.
İşletmelerin açık büfe kahvaltı için belirlemiş oldukları kahvaltı yiyecekleri servis öncesinde mutfak görevlisi tarafından hazırlanarak uygun kaplara konur ve büfeye yerleştirilir. Servis görevlisi ise, kuver (tabak, çatal, bıçak vb.) ve içeceklerle ilgili gerekli hazırlıkları yapar. Eğer içecekler büfeden müşteriler tarafından alınacaksa, büfenin genellikle çıkış kısmına çay, kahve, meyve suyu ve sütlerle ilgili hazırlıkları yapar. Bu hazırlıklar kapsamında çay ve kahve makinelerini çalıştırarak, müşterilerin istediği içeceği alabilmesi amacıyla gerekli olan bardak, fincan, fincan tabağı ve çay-kahve kaşığını büfeye yerleştirir. İçecekler eğer masaya servis edilecekse, içeceklerle ilgili hazırlıklar barda yapılır ve servis görevlisi konuğun talebi doğrultusunda istediği içeceği masaya servis eder.
İşletmeler açık büfe uygulamalarını genellikle self servis şeklinde gerçekleştirmekte, böylelikle az personelle çok sayıdaki konuğa rahatça servis yapabilmektedir. Ücretlendirme kısmında ise, işletmeler arasında sunulan çeşit ve hizmete göre farklılıklar söz konusu olabilmektedir. Konaklama işletmeleri kahvaltıyı oda ücretine dâhil veya ayrı şekilde ücretlendirerek müşterilerine satabilmekte iken, restoran işletmelerinde ise müşteriler büfeden istediği çeşit ve miktarda kahvaltılık yiyecek ve içeceği alabilmek için işletmece belirlenen standart bir ücreti ödemektedirler. Özetle, konuğun büfeden istediğini seçerek, yiyecek ve içeceğini aldığı Açık Büfe Kahvaltı, günümüzde büyük otel işletmelerince yaygın olarak kullanılan bir kahvaltı şeklidir.
Referanslar
Koçak, N. (2006). Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık; Yılmaz, Y. (2007). Otel ve Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Ziyafet Organizasyonu ve Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Gürel, M. ve Gürel, G. (2000). Servis ve Bar. Ticaret ve Turizm Okulları Temel Ders Kitabı. Ankara: Genç Büro Basımevi.