İngiliz Kahvaltı

Gastronomi

Full English Breakfast ya da sunumunda var olan kızartılmış yemeklerden dolayı Fry up olarak da anılan İngiliz kahvaltısı yüksek kalorili yiyecekleri ve zengin mönüsüyle İngiliz mutfak kültürünün önemli bir değeridir. İngiliz kahvaltı geleneğinin kökleri 1300’lü yıllara uzanmaktadır. Dönemin zengin ve elit sınıfını temsil eden, Gentry olarak bilinen sosyal sınıf; kahvaltıyı günün en önemli öğünü olarak görmelerinin yanı sıra bir sosyalleşme, kendini gerçekleştirme alanı olarak da görmektedir. Uzun süren av aktivitelerinden önce, evlerinde verdikleri davetlerin ertesi sabahlarında ya da arkadaş, akraba ziyaretlerinde hazırlanan geleneksel Anglo Sakson yiyeceklerinden derledikleri doyurucu ve yüksek kalorili kahvaltı sofralarıyla; tam İngiliz kahvaltısı geleneğinin temelleri atılmaktadır.

Kraliçe Victoria’nın 1837 yılında tahta geçmesiyle birlikte edebiyat, kültür, sanat, ekonomi ve ticarette büyük gelişmeler yaşandı. Gentry olarak anılan soylu sınıfın yerini iş adamları, tüccarlar, sanayicilerden oluşan yeni varlıklı sınıf oluştu. İngiliz kahvaltısı geleneği Victoria döneminde adeta bir sanat gibi icra edilmeye başlanarak ulusal bir kimlik kazandı. Tam İngiliz kahvaltısı sunumundan servisine, yiyeceklerin çeşidinden pişirilme usullerine kadar büyük bir özenle hazırlandı; kraliyet sofralarının ve varlıklı sınıfın günlük rutin kahvaltı alışkanlığına dönüştü. Yine bu dönemde Sanayi Devrimi’nin etkisiyle oluşan orta sınıf da İngiliz kahvaltısını benimseyerek bu geleneği kendileri için sosyal sınıf değiştirme ve kendini kabul ettirme aracı olarak görüp benimsedi. Böylece Victoria dönemi tam İngiliz kahvaltısıyla İngiltere’nin en büyük mutfak başarısının doğumuna tanıklık etti.

Kraliçe Victoria döneminin ardından gelen Kral Edward döneminde, İngiliz kahvaltısı geleneği toplumun tüm sınıflarına yayılmaya başladı. Kahvaltının içeriği standartlaşmaya başlayarak; pastırma, yumurta, kuru fasulye, kızarmış ekmek ve tost, kızarmış domates, siyah puding, reçel, marmelat, çay, kahve, meyve suyu eşliğinde otel, restoran gibi işletmelerin mönülerinde yer aldı. İngiliz kahvaltısı artık sadece yüksek zümre için bir yemek değil, çalışan orta sınıf ve ilerleyen yıllarda işçi sınıfı için de güne başlamadan önce çalışmak için ihtiyaç duydukları enerjiyi almak adına gerekli gördükleri geleneksel bir öğün haline geldi.

Referanslar

Anderson, H. A. (2013). Breakfast: A History. Lanham: AltaMira Press; O’Connor, K. (2009). Cuisine, Nationality and The Making of a National Meal: The English Breakfast. İçinde; Carvalho, S. and Gemenne, F. (Editörler), Nations and Their Histories: Constructions and Representations (ss. 157-171). Basingstoke: Palgrave Macmillan; Spencer, C. (2003). British Food: An Extraordinary Thousand Years of History. New York: Columbia University Press.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

O’Connor, K. (2013). The English Breakfast: The Biography of a National Meal with Recipes. Londra: Bloomsbury Academic.