Amerikan Kahvaltı

Gastronomi Kavram

Günün ilk öğünü olan sabah kahvaltısının birbirinden farklı birçok çeşidi bulunur. Kahvaltı içerikleri ülkelere ve kültürlere göre değişiklik göstererek çeşitli kahvaltı alışkanlıklarının oluştuğu görülmektedir. Genel itibariyle bakıldığında literatürde kahvaltı türleri dört ana başlık altında ifade edilir. Bunlar; basit kahvaltı (continental kahvaltı) menüsü, ilaveli kahvaltı (garnitürlü kahvaltı) menüsü, alakart kahvaltı ve açık büfe kahvaltı olarak tanımlanmaktadır. Amerikan kahvaltı, kahvaltı türleri içerisinde ilaveli kahvaltı (garnitürlü kahvaltı menüsü) çeşidine girer ve kahvaltı çeşitlerinin en zenginlerinden olarak bilinir. Amerikalılar için kahvaltı günün en önemli öğünü değerindedir. Yaşanacak günün enerji ihtiyacının büyük bir kısmının kahvaltıda tüketilen besin ögelerinden karşılanacağını düşündükleri için İngiliz kahvaltısında olduğu gibi Amerikan kahvaltıda da zengin kahvaltı çeşitliliği bulunur.

Amerikan kahvaltıda sunulan yiyecekler ve içecek oldukça çeşitlidir ve sunulan yere göre farklılık gösterebilir. Bu kahvaltı türünde yumurta; haşlanmış yumurta, tavada yumurta veya sosis, salam, domuz pastırması gibi malzemelerle omlet şeklinde sunulabilir. Soğuk servis edilen rozbif, salam, jambon vb. ürünlerin yanı sıra sıcak servis edilen ızgarada pişirilmiş böbrek ve pirzola da kahvaltıda yerini alır. Tahıllı yiyecekler olarak; mısır gevreği, pirinç gevreği, müsli ve yulaf ezmesi sunulur. Süt ürünlerinden olan yoğurt ve peynir çeşitleri de Amerikan kahvaltıda tüketilir. Kahvaltıda önemli bir yer tutan rolls ekmek (brötchen), farklı ekmek çeşitleri, tost ekmeği, yağlı tost, şuruplu pankek gibi yiyeceklerin yanı sıra tereyağı, bal ve değişik reçeller de servis edilir. Portakal, greyfurt, muz, elma, armut gibi taze meyveler; portakal, greyfurt gibi taze meyve suları; erik, kayısı, armut ve şeftali gibi meyveler komposto olarak da menüde sunulabilir. Kahvaltıya eşlik eden sıcak içecekler ise çay, kahve, süt ve sıcak çikolatadır. Bunların yanı sıra Amerikan kahvaltısı eşliğinde bol buzlu su servisi yapılır. Otel ve yiyecek içecek işletmeleri menülerinde bu yiyeceklerin hepsi veya bazılarının kombinasyonu ile yer alır.

Referanslar

Denizer, D. (2012). Yiyecek-İçecek Hizmetleri. İçinde; M. Sarıışık (Editör), Yiyecek-İçecek Hizmetleri. (ss. 82-103). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayını; Gökdemir, A. (2009). Mutfak Hizmetleri Yönetimi (Üçüncü baskı). Ankara: Detay Yayıncılık; Maviş F. (2009). Mönü Planlama Tekniği. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları; Yılmaz, Y. (2007). Otel ve Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Ziyafet Organizasyonu ve Yönetimi (Birinci baskı). Ankara: Detay Yayıncılık.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Arndt Anderson, H. (2013). Breakfast: A History. Lanham: AltaMira Press, a Division of Rowman and Littlefield Publishers