Alakart Kahvaltı

Kavram

Günün ilk öğünü olan sabah kahvaltısının birbirinden farklı birçok çeşidi bulunur. Kahvaltı içeriklerinin ülkelere ve kültürlere göre değişiklik göstererek çeşitli kahvaltı alışkanlıklarının oluştuğu görülür. Genel itibariyle bakıldığında literatürde kahvaltı türleri dört ana başlık altında ifade edilir. Bunlar; basit kahvaltı (continental kahvaltı) menüsü, ilaveli kahvaltı (garnitürlü kahvaltı) menüsü, alakart kahvaltı ve açık büfe kahvaltı olarak tanımlanır. XIX. yüzyılın başlarında Fransa’da kullanılan ve Fransızca dilinden Türkçe diline geçmiş olan A la Carte kelimesinin tanımı yemek kartı anlamına gelir. Karta göre anlamında da kullanılan A la Carte kelimesi yiyecek içecek sektöründe ise siparişe dayalı menüler anlamında kullanılır. Alakart kahvaltı ise continental ve garnitürlü kahvaltı çeşitleri ne bağlı kalmaksızın müşterinin menüde belirtilen yiyecek içeceklerden yapacağı tercihler doğrultusunda hazırlanarak servis edilen kahvaltıdır.

Müşterilerin istek ve tercihlerine göre hazırlanan bu kahvaltı türüne ait fiyatlandırma, seçilen yiyecek ve içeceklere göre belirlenir. Normal kahvaltı menülerine göre fiyatları daha pahalıdır. Menüdeki her yiyecek ve içecek ayrı ayrı fiyatlandırılır. Alakart menülerde yer alan benzer türden yiyecek ve içecekler gruplandırılarak sırası ile listelenir. Kahvaltının ne kadar sürede servis edileceği, hazırlanacak yiyeceklerin içerikleri ve özel kahvaltı olanakları gibi temel bilgilere yer verilir. Günlük, haftalık veya aylık gibi belirli periyotlarla değişen, kahvaltının sunulduğu işletmeye ait spesiyal lezzetler de kahvaltı menüsünde yer alabilir. Alakart kahvaltı türü genellikle; lüks restoranlarda, otellerde, tam hizmet sunan kafe vb. işletmelerde servis edilir. Verilen siparişe göre hazırlandığı için tüm yiyeceklerin ön hazırlığı yapılamayabilir. Bu nedenle servis sunan işletme mutfakları hızlı pişirme, ısıtma ve hazırlama ekipmanları bakımından donanımlıdır.

Referanslar

Baraban, R. S. ve Durocher, J. F. (2010). Succesful Restaurant Desing (Üçüncü baskı). Hoboken, Yeni Jersey: John Wiley and Sons; Gökdemir, A. (2009). Mutfak Hizmetleri Yönetimi (Üçüncü baskı). Ankara: Detay Yayıncılık; Kotschevar, L. ve Withrow, D. (2008). Management by Menu. (Dördüncü baskı). Hoboken, Yeni Jersey; John Wiley and Sons; Sökmen, A. (2011). Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği (Altıncı baskı). Ankara: Detay Yayıncılık; Yılmaz, Y. (2007). Otel ve Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Ziyafet Organizasyonu ve Yönetimi (Birinci baskı). Ankara: Detay Yayıncılık.