Fransız Servisi

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Maddeye katkıda bulunan yazarlar:
Yazar: Neşe ÜMİT TAN (2019) (Madde metni için tıklayınız)
Yazar: Nil SONUÇ (2019) (Madde metni için tıklayınız)
1 / 2

Fransız servis, Avrupa’nın önde gelen restoranlarında uzun süredir kullanılan ve yetkinlik gerektiren bir servis türüdür. Fransız servis sırasında, yemekler mutfaktan servis kaplarında  temin edilir ve yemek servisi arabasına yerleştirilerek servise bu şekilde çıkılır. Bu yemek arabasına Fransızca gueridon denmektedir.Restoranın servis tercihine göre, deneyimli bir servis garsonu sunulacak yemeği misafirlerin önünde tamamlayarak servise hazır hale getirebilir. Örneğin, ana yemeğin sosunu dökerek servisi tamamlayabilir.

Yemek servisi misafirin sağ tarafından yapılmaktadır. Ekmek, tereyağı ve salata servisi ise masa düzenine göre misafirin sol tarafından yapılır. Servise hazır yemekler, servis maşası ile birlikte misafirlere sunulur ve misafirler sırayla kendi tabaklarına servis ederler. Bu sırada, gerekli gördüğü durumlarda garson servise destek olmalı ve düzenli olarak servis kabının takibini yapmalıdır.

Diğer servis türlerine nazaran Fransız servis dikkat isteyen ve deneyim gerektiren bir servis türüdür. Garson her zaman tetikte olmalı, servis kaplarını kontrol etmeli ve misafire gerektiğinde yol göstererek yardımcı olabilmelidir. Fransız servis yapılan bir restoranda, misafir masasına birden fazla garson gerekmektedir.  

Yararlanılan Kaynaklar

Dahmer S. J., ve Kahl K. W. (2009). Restaurant Service Basics. Hoboken, NJ: John Wiley and Sons.

2 / 2

Fransız kültürünün önemli bir ögesini oluşturan Fransız mutfağının sunum usulünü temsil etmektedir. XVII. yüzyılda Kral XIV. Louis’nin saray geleneği olan Klasik Fransız servisinde yemeğin çorba veya salata gibi bir başlangıç veya antreden (entrée) sonra ana yemek (relevé), peynir (fromage) ve/veya tatlıdan (dessert) oluşan üç ya da dört farklı sunumu içermektedir. Fransız servisi, saray tarafından geniş kitlelere hitaben verilen ziyafetler sırasında menü elementlerinin çeşitliliği ve sayıca fazlalığı nedeniyle bazı avantaj ve dezavantajlara sahiptir. Saray mutfağının ihtişamını sergilemesi açısından döneminde gösterişliliğin ön plana çıktığı adeta bir şovun sergilendiği Fransız servisinde her menü ögesi için ayrı bir kuver yer almakta, dolayısıyla birbiri ardına servis edilen menü unsurlarının kalabalığı, her menü ögesi eşliğinde değişen sofradaki kuverlerin kalabalığına yansımaktaydı. Yemeklerin porsiyonlanması salonda yapılır, bu da sunumda göşteriş amacı taşımaktaydı. Ancak, menüde çok fazla çeşitlilik olduğu için pişirildikten sonra gereğinden fazla bekletilen yemekler kalitesinden kaybetmekteydiler. Sıcak servis edilmesi gereken bir yemeğin bekletildiğinde soğuyup, soğuk olarak servis edilmesi gereken bir yiyeceğin tabakta bekletilirken ısınması arzu edilmeyen sonuçlar doğurmaktaydı.

Gastronomi kelimesi Fransızca’da 1623 yılında bulunmuş olsa da, 1800 yılında Berchaux tarafından yazılan Gastronomie adlı eserden sonra genel kullanıma girdi. Bu kullanımı gastronom (gastronome, 1803) ve gastronomik (gastronomique, 1826) izlemektedir. İngilizce’deki kullanımda gastronomy (gastronomi, 1814), gourmet (gurme, 1820), gastronome (gastronom, 1823) ortaya çıktı. Gastronomik Fransız Öğünü (The Gastronomic Meal of French) adı altında Fransız Mutfağı, UNESCO tarafından 2010 yılında Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne alındı. Fransız Mutfağı’nda sosyolojik ve kültürel unsurların önemini yansıtan yemek yeme geleneğiyle tüm önemli olayların kutlanması esnasında ziyafet verilmesi, bir masa etrafında tüm ailenin, tanıdıkların toplanması birlikte keyifli ve kaliteli zamanın paylaşılması ve ilişkilerin canlı ve samimi tutulması hedeflenmektedir. Aperitif ile başlayan yemek dijestif ile son bulur ve bu ikisinin arasında en az dört farklı menü unsuru bulunmaktadır. Bir iştah açıcı, balık veya diğer et türünden yapılmış bir ana yemek, peynir ve sonrasında tatlıdır. Tüm bunların eşlikçisi olarak eşsiz lezzete ve çeşitliliğe sahip farklı yörelere özgü ekmek ve şarap da unutulmamalıdır.

Yararlanılan Kaynaklar

Clark, P. P. (1975). Thoughts for food, I: French Cuisine and French Culture, The French Review, 49(1): 32-41; Fischer, J. (2001). Table Service, Gastronomica, 1(3): 90-91; Rambourg, P. (2008). Service à la Française et Service a la Russe Dans les Menus du XIXe Siecle, Le Noblesse a Table. İçinde; P. Jenssens ve S. Zeischka (Editörler) Des ducs de Bourgogne aux Rois des Belges. Brüksel: Brussels University Press.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

https://www.france.fr/en/news/article/gastronomic-meal-french, (Erişim tarihi: 19.12.2019); https://ich.unesco.org/en/RL/gastronomic-meal-of-the-french-00437, Gastronomic Meal of the French, (Erişim tarihi: 19.12.2019).