Self Servis

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Yiyecek ve içecek işletmelerinde kullanılan en basit servis biçimidir. İkinci Dünya Savaşı sırasındaki işgücü bulma sıkıntısı sebebi ile popülerlik kazandı. Bu servis biçiminde müşteri, yiyecek ve içeceğin servis edildiği noktada mevcut olan alternatiflerin arasından bedelini ödeyerek aldığı yiyecek ve içecek ürünlerini yemek alanına kendisi taşıyarak tüketir. Mevcut yemek çeşitleri tezgâhta, tabaklarda porsiyon olarak hazırlanır ya da yemek çeşitleri ayrı servis tabaklarında teşhir edilir. Bu sayede müşterilere yiyecek çeşitlerini görerek seçim yapma imkânı sağlanır. Bazı uygulamalarda servis takımları, bardaklar, peçete ve menaj takımları masalarda hazır bulunurken, kimi uygulamalarda müşterilerin bu ihtiyaçlarını da servis noktasından masaya taşıması beklenir. Bu servis türünün kullanıldığı işletmelerde kirli tabakların ve bardakların toplanması için görevli servis elemanları mevcut olduğu gibi, bazı işletmelerde kirli tabak ve bardakların gösterilen alana taşınması müşterilerden beklenir.

Self servis, özellikle sunulan ürün çeşitliliğinin kısıtlı olduğu ve müşteri devir hızının yüksek olduğu işletmelerde tercih edilmektedir. Bu servis ile hizmet veren işletmelerde daha az sayıda servis elemanı ile daha fazla konuğa daha hızlı servis sağlanır. Sunulan ürün çeşitliliğinin sınırlı olması ve personel maliyetlerinin düşük olması sebebi ile menü fiyatlandırması masaya servis veren işletmelere göre daha düşüktür. Bu şekilde hizmet veren Yiyecek - içecek işletmelerine self-servis restoran ya da self-servis lokanta denir. Günümüzde, açık büfe servis sunulan özel ziyafetlerde ve lüks işletmelerde de hizmet self servis olarak gerçekleşmektedir. Bu durumda müşterilerin büfeyi kirletme olasılığı göz önünde bulundurularak, büfenin temizliğinin sürekli olarak kontrol edilmesi gereklidir. Bunun yanı sıra self servis, kısa sürede çok sayıda kişiye hizmet verilmesi gereken çoğu kurumsal ve endüstriyel gıda servis operasyonlarının (personel yemekhaneleri, eğitim kurumları, hastaneler ve benzeri işletmelerde sunulan yiyecek ve içecek hizmetleri) gereksinimlerine uygun olup, bu tip yiyecek ve içecek operasyonlarında yaygın olarak kullanılmaktadır.

Referanslar

Boyacıoğlu, Z. ve E., Albayrak S. S. (2015). Servis Türleri. İçinde; Küçükaltan, D. (Editör), Yiyecek İçecek Servisi (ss. 72-88). Ankara: Beta Yayınları; Davis, B., Lockwood, A., Pantelidis, A. ve Alcott, P. (2018). Food and Beverage Management (Altıncı baskı). Londra: Routledge; Negi, J. (2013). Food and Beverage Service Operation. New Delhi: S. Chand & Company Pvt. Ltd.