İngiliz Servis

Gastronomi

İngilizlerin aile sofrasından Avrupa ve oradan da tüm dünyaya yayılan bu yöntemde; mutfakta porsiyonlar haline getirilmiş yemekler, gueridon (garsonun servis sırasında üzerinde dağıtım hazırlığı yaptığı masa yanındaki servant) üzerindeki servis kabından, sağ eldeki büyük kaşık ve sol eldeki büyük çatalla alınarak, yemek tabağına yerleştirilir ve buradan misafirlere servisi yapılır.

Tabakta yemek-garnitür yerleşimi; çatalın kolaylıkla kullanıldığı taneli ve bıçakla kesilebilecek olan garnitürler tabağın sol ve sağ taraflarına, hafif akıcı soslarsa bıçakla çatalın üzerine alınır. Karbonhidrat türündeki garnitürler etin üst kısmına tabak ambleminin altına gelecek şekilde yerleştirilir. Akıcı soslar, etin üzerine dökülür.

İngilizler, her bir misafirin kendi servisini yapmaya çalışırken çıkarabileceği ayrı-ayrı tabak ve çatal seslerinin rahatsızlık verebileceği, diğer taraftan hizmetin de esasen servis elemanınca yapılması gerektiğine inandıkları için bu işi garsona bırakmışlardır. Servis elemanı misafirin müdahalesi olmadan, tüm servisi gerçekleştirir. Hemen tüm yemeklerde, İngiliz servisini uygulamak mümkündür. Misafire servis edilecek ana yemeklerin sıcaklığını korumasına özen gösterilmelidir. Porsiyonlama ve yukarıdaki görselde detayları verilen tabak içine yerleştirme, servis elemanınca yapılmaktadır. Dolayısıyla porsiyonlanacak yemeklerin eklem yerlerinin bilinmesi (kolaylıkla kesebilmek adına) tecrübeli servis elemanlarınca mümkün olmaktadır. Bu servis yöntemi, daha çok kaliteli alakart restoranlarda uygulanmaktadır. Yöntemin uygulanışı uzun zaman aldığı için, özellikle kalabalık grup yemeklerinin servisine uygun değildir.

İngiliz servisinde yemekler mutfaktan çok sıcak çıkmakta ve derhal salona taşınmaktadır. Yemekler (börek vb. ara sıcaklar dahil) tepsi veya fayans (büyük kayık tabak) içinde sol ele alınarak ve yemeğin çeşidine göre yanına çatal-kaşık konularak misafir masasına götürülmektedir. Servis elemanı, öncelikle şeref konuğunun solundan başlamak üzere maşa yöntemiyle (çatal ve kaşığın maşa şeklinde kullanılması) servisi yapmaktadır. Sonra servis sırasını gözeterek (çocuklar, hanımlar, erkekler gibi) diğer misafirlere ve en son yemek sahibine aynı şekilde servisi yapar. Yemeği koyarken tabak kenarlarının kirletilmemesine, etlerin tabaktaki amblemin (işletme sembolü) altındaki karbonhidrat türü garnitürlerden sonra gelmesine dikkat edilmelidir. Servis esnasında sıcak yemekler reşoya (yemekleri sıcak tutma ve ısıtma için kullanılan araç) konulmakta, yemek dağıtımından sonra servis elemanı kullandığı çatal ve kaşıkları düzelterek geri çekilmektedir.

İngiliz servisinde yemek çeşitleri; bütün olarak fırında pişen tavuk, hindi, domuz yavrusu budu, şatobiryan, balık buğulama şeklinde kendini göstermektedir.

Referanslar

Kültür ve Turizm Bakanlığı (2009). Yiyecek ve İçecek Servisi. Ankara: Hazar Reklam, http://mehmet-ugur-zeydan.blogspot.com/2012/01/servis-usulleri.html, (Erişim tarihi: 25. 12. 2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Altınel, H. (2017). Banket ve Servis Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık.