Türk Usulü Servis

Gastronomi Yeme-İçme İşletmesi

Soğuk mezelerin tepsi veya servis arabasıyla masaya getirilerek konuğa takdimi ve sonra seçilen mezelerin yemek sonuna kadar kalacak şekilde masaya servis edilmesidir. Özellikle Türkiye’de rakı yanında soğuk yiyecekler tercih edildiği için, soğuk mezeler tatlı servisine kadar (tatlı servisinden önce meze tabakları kaldırılır) masada kalabilir. Müşteriler masadaki mezelerden kendi tabaklarına alırlar. Diğer taraftan, sıcak mezeler de bazen masa ortasına konulmakla birlikte, genellikle müşteri önündeki tabağa maşa yöntemiyle servis edilir. Ana yemek servisinde ise, çoklukla tabak servisi kimi zamanda maşa uygulanmaktadır. Bu faaliyetler esnasında, eğer müşteri talep ederse, servis personeli yardımcı olmalıdır.

Kısaca Türk usulü serviste; müşterilerin önlerine servis tabağı konulur, soğuk meze türü yemekler tepsi, fayans (büyük kayık tabak) veya servis arabasıyla mutfaktan getirilip konuğa takdim edilir. Müşteri onayladıktan sonra soğuk mezeler masaya konulur, sırası geldiğinde masada soğuk yemekler olsa da sıcak yemeğin servisi yapılır ve tatlı-meyve servisinden hemen önce, soğuk meze tabakları masadan kaldırılır.

Referanslar

Denizer, D. (2012). Yiyecek-İçecek Hizmetleri. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Web-Ofset Tesisleri; http://mehmet-ugur-zeydan.blogspoom/2012/01/servis-usulleri.html, (Erişim tarihi: 15. 12. 2019); Kültür ve Turizm Bakanlığı (2009). Yiyecek ve İçecek Servisi. Ankara: Hazar Reklam.