Servis

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Müşterilere servis personeli tarafından yiyecek ve içecekleri (ham, yarı işlenmiş veya hazır şekilde aldığı), temel servis tekniklerine uygun malzeme ve takımları kullanarak, belirli servis kurallarına göre sunulması sanatıdır. Bu kavram, binlerce yılın süzgecinden geçerek günümüze kadar gelmektedir. İlk insanlarda bile kendi topluluklarına has yemek dağıtma veya paylaşma düzeni vardı. Müşterilerin aynı masada oturup, aynı yemekleri yedikleri ve yemek içki seçme olasılığının olmadığı servis biçimleri zamanla değişerek günümüzdeki farklı uygulamalarla gerçekleştirilen bir teknik halini aldı. Planlama ve üretim sürecinin son noktası olan servis, yiyecek ve içeceğin müşteriye sunulması ile ilgili üretim akış evresidir. Ürün veya hizmetin müşterilere sunumunda son halkadır. Yiyecek-içecek servisi birçok özellik, aktivite ve prosedür içeren kompleks bir konudur. Auguste Escoffier, yeniçağın en meşhur mutfak ustası, yemek sırasını basitleştirmek ve ağır servisi kaldırmak suretiyle servis sanatını da modernleştirmiştir.

Servis işlevinin amacı, yiyecek-içecekleri üretim bölümünden müşterilere güvenli ve tatmin edici bir şekilde aktarmaktır. Turizm işletmelerinde arka hizmetler ile ön hizmetler arasında bir köprü görevi gören servise yön veren faktör ise, menüdür. Yiyecek-içecek servisi, aynı zamanda insanları sohbete ve sosyalleşmeye götüren bir sanattır. Bu nedenle, servis sadece yiyeceğin ya da içeceğin sunulması değil, gerek personel gerek atmosfer gerekse kullanılan servis takımları ile bir bütündür. Müşteri, sadece masa üzerinde bulunan takımların güzel görünümünden değil, aynı zamanda servis personelinin kültürlü, bilgili ve becerikli olmasından da zevk almaktatadır. İlk zamanlar tümüyle servis elemanı başka bir ifadeyle garsonlar tarafından gerçekleştirilen servis, günümüzde farklı yöntemler kullanılarak gerçekleştirilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Koçak, N. (2006). Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık; Maviş, F. (1992). Otel İşletmeciliği İlke ve Kavramlar. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları; Rızaoğlu, B. ve Hançer, M. (2005). Menü ve Yönetim. Ankara: Detay Yayıncılık; Yörükoğlu, İ. ve Yörükoğlu, M. A. (1998). Konaklama-Ağırlama İşletmelerinde Servis Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık.