Servant

Servisin aksamadan gerçekleştirilmesi amacıyla restoranların belirlenen bölümlerine yerleştirilen ve yiyecek-içecek servisi sırasında servis personelinin ihtiyaç duyduğu tüm malzemeleri (bardaklar, tabaklar, servis takımları, menaj takımları, peçeteler vd.) barındıran çekmeceli ve raflı dolaplardır. Genel olarak servantlar, restoran tasarımına uygun biçimde ahşap veya metal malzemelerden üretilirler. Bu dolapların hazır olarak üretilmiş türleri olduğu kadar kullanılacak mekânın tasarımına uygun olarak özel biçimde tasarlananları da bulunmaktadır.

Bu tasarım yapılırken kirli malzemelerin bırakılacağı bir tezgâh, kirli örtü arabası, büyüklüklerine göre beş ya da altı gözlü temiz takım çekmecesi ile çöp kovasının yer almasına dikkat edilmektedir. Bir yiyecek-içecek işletmesinde yer alacak servantların kaç adet olacağı ve yerleşim noktaları da önceden belirlenmektedir. Bu durum özellikle servis sırasında servantlar hoş bir görüntü oluşturmayacağı için oldukça önemlidir. Servantların yerleşimleri misafirler tarafından kolaylıkla görülmeyecek noktalar göz önünde bulundurularak planlanmaktadır. Bir yiyecek-içecek işletmesinde ne kadar servanta ihtiyaç duyulduğu servantların restoranlarda nereye konulacağı kadar önemli bir diğer husustur. Yaklaşık olarak her 40-45 kişilik oturma alanına bir adet servant planlanması uygundur.

Yiyecek-içecek işletmelerinin büyüklükleri ve türlerine bağlı olarak ana servant, posta servantı, gueridon (servis sehpası) ve geçici servant olarak dört farklı servant türü bulunmaktadır. Ana servant, restoranda bulunan en büyük ve kapsamlı servanttır. Posta servantı ana servanta uzak olan kısımlarda bulunan ana servanta göre nispeten daha küçük olan servanttır. Gueridon, servis sehpasıdır ve bazı Yiyecek - içecek işletmelerinde servis türüne göre servisin konuğun masasının yanında gerçekleşmesi gerektiğinde ihtiyaç duyulur. Geçici servant ise, ana servant ve posta servantının uzak olduğu noktalara geçici olarak kurulan servantları ifade eder. Farklı türlerde olsalar da servantların temel görevi yiyecek içecek servisinin aksamadan, kusursuz bir şekilde yapılmasına hizmet etmektir.

Ayrıca Servis; Masa Servisi.

Yararlanılan Kaynaklar

Özoral, A. ve Yıldırım Ö. (2013). Restoran ve Barlar. İnşaat, Açılış, Renovasyon, Operasyon. Antalya: Otelcionline Yayınları; Sökmen A. (2013). Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği. Ankara: Detay Yayıncılık.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism (2009). Food and Beverage Service. Ankara.