Servis Şefi
İş ve Meslek Servis Görevlisi
-
2019
Otel işletmelerinin restoranlarında veya bağımsız yiyecek-içecek işletmelerinde (restoran, lokanta vb.) nitelikli servis elemanı ihtiyacı gün geçtikçe artmaktadır. Diğer alanlarda olduğu gibi, yiyecek-içecek hizmetleri konusunda da artan misafir beklentilerinin karşılanması servis elemanlarının uyumlu bir şekilde çalışmasına bağlıdır. Servis şefinin asli görevi servisin istenilen seviyede (optimal) gerçekleşmesi için sorumluluğu altında çalışanların işlerini başarılı yürütmelerini sağlamaktır. Servis şefi, her ne kadar operasyonel işlerde çok fazla çalışmasa da, özel servis gerektiren yiyeceklerin hazırlanmasında ve servisinde, resmi ve gayri resmi protokol servisinde aktif görev almaktadır. Üst düzey misafirleri kapıda karşılamakta ve onlara yerlerini göstererek yemek öncesi menüleri sunmaktadır.
Özel olarak, küçük bir otelin yiyecek-içecek ile ilgili tüm eylemlerin planlanması, organizasyonu ve yürütülmesinden sorumludur. Bu tür işletmelerde otel müdürü ya da işletme sahibine karşı sorumludur. Genel olarak ise, büyük otellerde veya dört ya da beş postadan oluşan 80-100 kişilik bağımsız lüks alakart restoranlarda çalışan servis görevlisi ve yardımcılarından sorumludur. Servis esnasında oluşabilecek aksaklıkları gidermek için sorumlu olduğu servis istasyonları ile diğer birimler (mutfak, bar vb.) arasında iletişimi takip eder. Tek bir restorandaki servis elemanlarının şefi, bir başka deyişle şef garson olarak da bilinen servis şefi, misafirlerden gelen yemek ile ilgili dilek ve istekleri mutfak şefine ileterek çözüm odaklı çalışmaktadır. Ziyafet yemeklerinde, kokteyllerde, düğün ve nişan gibi organizasyonların yürütülmesinde hiyerarşik açıdan üstü olan restoran müdürüne (Maitre d’Hotel) yardımcı olur. Servisin istenilen seviyede yapılmasını sağlamak amacıyla diğer servis elemanlarına hem normal servis anında hem de yoğun zamanlarda yardımcı olmak amacıyla aktif çalışabilir.
Restoranın genel düzenine ilişkin olarak diğer servis elemanlarının haftalık çalışma çizelgelerini, haftalık ve yıllık izinlerini düzenler, personelin kılık kıyafet ve davranış kontrolünü yaparak işe konsantre olmalarını sağlar. Servis istasyonlarının ön hazırlıklarının (temizlik, bakım, sipariş, stoklama vb.) zamanında yapılmasını sağlar. Araç ve gereçlerin takibi ve bilinçli olarak kullanılması da görevleri arasındadır. Servis şefi, bu görevlerinin dışında satış teknikleri konusunda bilgili olup hesap alma kapatma, restoran müdürüyle beraber iş başında eğitim programları hazırlama ve yürütme işlemlerini üstlenen kişi olarak tanımlanır. Çalıştığı işletmede işletmenin imajını temsil eden servis şefi, servisle ilgili tüm işlerden restoran müdürüne karşı sorumludur.
Referanslar
Çalık, A. Ö. (2015). Yiyecek İçecek Servisi, Yiyecek İçecek Servis Personelinin Nitelik ve Görevleri (Birinci baskı). Ankara: Beta Yayıncılık; Çırağan Hotel Kempinski, (2018). Standard Operating Procedure. İstanbul; Sarıışık, M. (2016). Otel İşletmeciliği. İçinde; M. Akoğlan-Kozak, (Editör), Otel İşletmelerinde Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi (ss. 239-260). Ankara: Detay Yayıncılık; Sökmen, A. (2011). Yiyecek ve İçecek Servisi. Ankara: Detay Yayıncılık; Yılmazer, MS, Kendirci, P. ve Yatkın, Ö. (2017). Turizm İşletmeciliği Endüstriyel ve Yönetsel Boyutlar. İçinde; A. Akbaba, Z. Öter, M. E. Güler ve V. Altıntaş, (Editör), Yiyecek-İçecek İşletmeciliği (ss. 77-91). Ankara: Detay Yayıncılık.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Denizer, D. (2012). Yiyecek - İçecek Hizmetleri. İçinde; M. Sarıışık, (Editör), (Birinci baskı). Eskişehir: Açıköğretim Fakültesi Yayını.