Metrdotel

Metrdotel unvanı, Fransız otelcilik sisteminde kullanılan servis personeli kademelerinden biridir. Fransızca’dan (maître d’hôtel) Türkçeye geçen kelime servis ustası ve ev sahibi anlamlarına gelebilmektedir. Metrdotel unvanı yerine benzer şekilde şef garson, başgarson, servis şefi, restoran müdürü, restoran şefi gibi unvanlarda kullanılabilmektedir. Ancak çoğu profesyonel servis bölümü organizasyon şemasında metrdotel unvanı kullanılmaktadır. Unvan genellikle büyük ölçekli otel, lüks restoran ya da kruvaziyer gemi gibi işletmelerde kullanılmaktadır. Genellikle işin teknik boyutu ile ilgilenen metrdotel, işletmenin organizasyon yapısına göre işletmelerde farklı sayılarda bulunabilir. Doğrudan yiyecek ve içecek müdürüne bağlı çalışmaktadır.

Metrdotel; alanında eğitimli ve deneyimli, servis kuralları hakkında bilgili, servis malzemelerinin kullanımı konusunda yetenekli, personelin eğitimi konusunda pedagojik bilgiye sahip, hijyen ve sanitasyon kurallarına hakim ve iyi derecede yabancı dil konuşabilen kişidir. Prezantabl ve işinde oldukça disiplinlidir. Bunların yanı sıra, yönetici becerisine sahip, işin hukuki yönlerine hakim, planlama ve yerinde karar verme becerisine sahip olması beklenir. Profesyonel bir metrdotel, yiyecek ve içeceklere dair yeterli bilgiye sahip, yemeklerin yanında hangi içeceğin uygun olacağını, yiyecek ve içeceğe göre hangi servis takımlarının kullanılacağı ya da hangi servis metodunun tercih edileceğini en iyi şekilde ortaya koyar. Bununla birlikte, protokol kuralları hakkında uzmandır. Hem personel hem de müşteri psikolojisini iyi anlayabilen, otoriter bir yapıya sahiptir. Genel kültür açısından bilgili ve insan ilişkileri açısından oldukça yeteneklidir.

Metrdotel, başarılı bir servis operasyonunun ana karakteridir. Tüm servisten sorumludur ve en üst kademede bulunan eğitici ve uygulayıcı rolündeki kişidir. Metrdotelin görevlerinin başında servisle ilgili tüm bölümlerin yönetimini ve denetimini sağlamak, bölümüyle ilgili raporlar düzenlemek ve toplantılara katılmak gelmektedir. Servis bölümü ile ilgili tüm alanlardan ve bu alanlarda yer alan teçhizat ve envanterden sorumlu kişidir. Servis bölümü için gerekli araç, gereç, ekipman ve gerekli malzemelerin satın alınmasına/tedarikine yardımcı olmaktadır. İş akışını sağlamaya yönelik konulardan (görev çizelgeleri, izinler, çalışma vardiyaları gibi) sorumludur. Servis bölümüne alınacak personelin hizmet içi eğitilmesi, işe alınması, iş değiştirmesi ve terfileri hususunda üst yöneticilere önerilerde bulunmak metrdotelin görevleri arasındadır. Bununla birlikte, müşteri şikâyetlerini ve personel sorunlarını çözmek, takım çalışmasını ve koordinasyonu sağlamak durumundadır. Yerine göre müşteri karşılama, uğurlama, menü takdim etme, bilgi verme gibi görevleri de yerine getirebilmektedir.

Metrdotelin mutfak bölümü ile hiyerarşik bir ilişkisi olmamasına rağmen restoran ve mutfaktaki işlerin koordineli yürütülebilmesi açısından mutfak şefi/aşçıbaşı (executive chef) ve diğer mutfak personeli ile entegre bir şekilde çalışmak durumundadır. Özellikle mutfak şefi ile koordineli çalışarak menü planlaması, maliyet ve hedef tespiti gibi konularda yardımcı olabilir. Bununla birlikte, otel işletmelerinde misafir sayıları ve misafirlerin özel taleplerini önceden öğrenebilme açısından önbüro departmanı ile sürekli iletişim halindedir.

Referanslar

Koçak, N. (2016). Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık; Kutbay, O. (1991). Servis Sanatı ve Yemek Sanatı Bilgileri. İstanbul: İşletme Fakültesi Yayın no: 249; Sökmen, A. (2010). Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği. Ankara: Detay Yayıncılık; Yılmaz, Y. (2012). Konaklama & Ağırlama İşletmelerinde Servis Tekniği ve Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık; Ulama, Ş., Erbaş, E. ve Karamustafa, K. (2010). Servis Yönetimi. İçinde; M. Sarıışık, Ş. Çavuş ve K. Karamustafa (Editörler), Profesyonel Restoran Yönetimi İlkeler, Uygulamalar ve Örnek Olaylar (ss. 229-254). Ankara: Detay Yayıncılık.